Модні парадокси: бути, як усі, щоби відрізнятись

Жінка і мода — поняття завжди між собою взаємопов’язані. Хоча, по суті, мода може бути й на чоловічі елементи вбрання, на авто, інтер’єри, архітектуру тощо. Більше того, навіть деякі форми поведінки та моральні якості іноді диктуються модою. Але все одно, як би ми не сперечалися, а говоримо "мода" — і асоціюємо її з жінкою.
 
Жіноцтво надто прискіпливо ставиться до власного зовнішнього вигляду, і це не ми, на жаль, придумали. Так склалося, що саме слабка стать претендує на роль прикраси буденного світу чоловічих технологій — і ніяк інакше. Звісно, можна посперечатися, буцім жінка сьогодення досить ефективна, розумна, а тому може впоратися з усіма набутками прогресу. Зрозуміло, що може. І навіть робить це не гірше за чоловіків. Інакше кожна представниця слабкої статі вміла б користуватися лише пилочкою для нігтів і ложечкою для споживання дієтичних йогуртів та іже з ними.

Тільки банальну, але таку живучу істину не посунеш: мода створена для жінки, а жінка — для моди. Ілюструємо це співвідношенням кількості медіапроектів і глянцевих журналів, адаптованих як для сильних, так і для слабких половинок, і бачимо, що істина діє. Жіночих в рази більше. Це дає нам право замислитися: а чим насправді є мода в житті прекрасних представниць людства?
 
Думається, що жінка, обираючи свій стиль, має керуватися перш за все своїм смаком, зовнішніми характеристиками, характером і, навіть, способом життя. Але разом з тим доволі часто спостерігаємо, як те чи інше місто переповнюють однакові сукні, сумки і чобітки. Здебільшого це, звісно, помітно в провінційних або невеликих за територіальною ознакою містах. На жаль, багатьом із нас за всіх часів (і сьогодення — не виключення) випадало зустріти на своєму шляху дівчину, яка за "останнім писком" одягла на себе те, що більше підкреслює зовнішні недоліки, ніж прикрашає її. А потім ще кілька подібних дівчат. І ще.

Але ми сьогодні не про відсутність смаку, та й не про стиль, який є невід’ємною запорукою привабливості жінки, залишимо це професіоналам.

Зараз про мотивацію жіноцтва слідкувати за модою і відтворювати ілюстрації з глянцевих журналів, сайтів ультрамодних речей і телеекранів у власному гардеробі. Чи замислюється жінка про те, що не все модне — красиве, принаймні на фоні її, вибачте, анатомічних характеристик? Певно, що замислюється. Жінка за природою дуже перебірлива, коли йдеться про її зовнішність. Але так чи інакше, часто-густо навіть найрозумніші з красунь не можуть відмовити собі у слабкості придбати бодай дрібничку, але популярну. Дуже гарно це видно, до речі, сьогодні, коли в моді елементи вишивки і жовто-блакитні кольори.

Це зовсім непогано, коли є такі дрібнички. Але цікаво інше: кожна модниця має на меті бути відмінною від усіх інших, мати свої особливі риси, родзинку, так би мовити. Тоді постає запитання: а що, як не мода, їй у цьому перешкоджає? Риторичне питання. Доволі явна відповідь. Ми купуємо однакові речі, щоби відрізнятися. Але виправдовуємо себе тим, що є, таки є різниця між шарфом, який куплено для себе сьогодні, і шарфом, що вже має подруга.
 
Інший бік питання: практичність. Одяг і взуття завжди мають бути перш за все зручними. Жінка не може почуватися комфортно, якщо ноги ломить він невиправдано високої шпильки, або декольте норовить показати світу більше, ніж хочеться, чи зачіска настільки мудра, що страшно поворушити головою. Але саме така жінка — типова "богиня тусовок", "світська левиця", ну просто тобі картинка з журналу. Якщо не рухається, звісно. Бо дискомфорт від того чи іншого елементу вбрання, що підібрано неправильно, хай би і десять разів він був, той елемент, красивий і модний, видно неозброєним оком. А тим більше, що поряд з модними віяннями є й інше бачення краси: вдоволення собою, легкість, життєрадісність.

Питання: жінки цього не бачать? Навряд. Є доволі просте пояснення подібному явищу. Іноді навіть найрозумнішим з розумних не вдається впоратися з найпростішим розрахунком: часу, що його треба провести у вузьких туфлях з величезними підборами, наприклад, і можливостями (вибачте, прекрасні дами) свого ж організму, тобто фізичного тіла.

Тому й маємо змучений погляд над вдаваною посмішкою, бо справжня здається вже далі, ніж інший кінець світу: там, де прості домашні капці та халат, чорт забирай. А найцікавіше, хоча й наднеприємне, — це факт, що ті, заради кого жінка витримує з останніх сил муки краси — чоловіки — перш за все помічають муки... Хто має природну проникливість, а хто — досвід, але то не важливо.
 
Чи може бути привабливою та, яка почуває себе настільки втомленою і напруженою? І, щоби випередити єдиноголосе "ні", яке так і проситься, скажу: Так! Може. Для певної категорії чоловіків. Для тих, хто шукає таку собі крихку, безпомічну жінку, що про неї можна турбуватися, зігрівати її, носити на руках, вдовольняти забаганки. І таких чоловіків багато. Тому та, яка бажає до себе турботливого ставлення, може обирати подібну стратегію: показати себе порцеляновою лялечкою. Успіх майже гарантовано.

Але представниці жіноцтва, які хочуть позиціонувати себе сильними, волелюбними і самостійними, завжди пам’ятають: комфорт — дуже важлива штука.

Зараз існує альтернативна тенденція: модно не зважати на моду. Як на мене, дуже гарне рішення для кожної жінки, адже тут — цілий світ для самовираження й самолюбові. Тут свобода від штампів, які так чи інакше присутні в моді як такій, але тут і привілей: скористатися тим чи іншим елементом декору, що визнаний сучасністю, поєднавши його з тим вбранням, яке тобі до смаку.
 
Адже мода, покликана робити жінку особливою, нерідко робить протилежне: створює змішану масу однакових чобітків, аксесуарів і спідничок, за якими ту "особливість" важко й помітити.

І, на завершення: мода на "міру у всьому" не має строку давності. Так само, як і пропозиція перш за все бути собою. Тоді й глянцеві журнали можуть бути корисними. Що практично не можливо без ідентифікації себе як особистості.
 

 vogue

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше