Моґ - киця, що воскресла на Різдво

23 листопада 2015
Olena Kolyada

Нещодавно в одному з матеріалів UA Modna з’вився різдвяний ролик від компанії Sainsbury’s про пригоди й негаразди чарівної смугастої кицьки на ім’я Моґ. Водночас Sainsbury’s запустили у продаж іграшкову версію киці та книжку, за мотивами якої знамався ролик. Авторкою та ілюстраторкою книги стала Джудіт Керр і "Різдвяна катастрофа Моґ" стала неабиякою подією у літературному світі Великобританії. 


Справа в тому, що серія книжок про кицю Моґ почала публікуватися ще у 1970-му році і завершилася друком останньої 16-ої книги "Прощавай, Моґ" у 2002-му. На текстах та ілюстраціях Джудіт Керр зросло не одне покоління маленьких британців і чи не кожне маля милувалося чарівною кицею, співчувало її невдачам та тішилося з приводу її радостей. Моґ стала одним з найпопулярніших символів британскої дитячої літератури другої половини 20-го століття, а Джудіт Керр навіть отримала орден Британської імперії за свій внесок в літературу, а зокрема і за кицю Моґ.
 


Авторка досить щира у своїх казках, адже зображала у них свою родину: чоловіка, двійко дітей, кицьку та їхній будинок у Лондоні. Сама вона — німкеня з єврейської родини — провела дитинство в поневіряннях, рятуючись у 30-40-х роках від фашиського переслідування. Другою батьківщиною Джудіт стала Англія, а смак справжнього дитинства вона відчула лише, коли у неї народилися власні діти. А ще збулася давня, ще дитяча мрія: в її домі з’явилася кицька — смугаста пухкенька й досить ексцентрична любителька варених яєць на прізвисько Моґ.
 


В одному з інтерв’ю Джудіт розповідала, що Моґ ніколи не нявчала, але вміла робити такі виразні гримаси, що скидалася на актрису. Спостерігаючи за тим, як киця спить, син Джудіт — Метью — припустив, що Моґ літає уві сні. В голові Джудіт почали з’являтися сюжети чарівних історій в декораціях її власної оселі. На той час вона вже була авторкою кількох дитячих книжок і сценаристкою на кіностудії ВВС, тож видавці з радістю узялися за публікацію книжки про миловидну кицьку під назвою "Забудькувата киця Моґ". Книга потрапила на полиці магазинів і Джудіт Керр прокинулася знаменитою, чи краще сказати, Моґ прокинулася знаменитою, хоча на затишне життя киці це ажніяк не вплинуло.
 


Впродовж 30-ти років Джудіт Керр регулярно створювала нові історії про Моґ. За цей час реальна киця відійшла у кращий світ, а в її книжкової версії з’являлися нові риси, які авторка спостерігала у інших своїх котиків, подорослішали діти Джудіт, а сама вона наблизилася до 80-літнього рубежу, та вирішила завершити серію про Моґ останньою щирою книгою про смерть, але і про любов, що залишається в наших серцях.
 


Деякі британські видання серйозно критикували Джудіт Керр за те, що вона дозволила померти книжковій Моґ, але коли авторку спитали, чи вона про щось шкодує, вона лише зізналася, що воліла б, аби Моґ не мала смужок, адже їх так довго малювати!

Насправді ж, Джудіт зазначала, що вона сама вже досить стара, і хотіла написати книгу про те, як важливо щоб, коли тебе не стане, за тобою не стільки сумували, скільки пам’ятали з найкращого боку і щиро плекали любов до всього живого.
 


У 2006-му році помер чоловік і найближчий друг Джудіт — Найджел Ніл, втрата вразила письменницю і, щоб розрадитися, вона почала працювати вдвічі більше, щоправда, тепер з іншими персонажами. Коли у 2012 році Джудіт отримала орден Британської імперії з рук самої королеви Єлизавети ІІ, до авторки підійшов чоловік ЇЇ Величності принц Філіп і несподівано запитав: "Навіщо ви вбили Моґ? Я плакав за нею, мов маленький!" 

Що ж, цього року йому є чим себе розрадити, адже Моґ "воскресла", тобто повернулася у книжковий світ з новою захопливою, кумедною і зворушливою різдвяною історією! Джудіт Керр погодилася написати нову книгу, лише за умови, що кошти з її продажу підуть на благодійність, а компанія Sainsbury’s та видавництво HarperCollins Children’s Books влаштували все як годиться. До того ж, зняли фантастичну казку за мотивами книжки, де сама Джудіт Керр навіть зіграла невеличку роль — старенької сусідки, яка зазначає, що Моґ заслужила медаль. Тут із нею важко не погодитися, адже видатна киця, що полонила безліч дитячих сердець дійсно заслужила медаль, але, напевно, як і в казці, надасть перевагу вареному яєчку.
 


Тим же, хто цікавиться, як саме творилася різдвяна казка від Sainsbury’s, пропоную переглянути ось цей невеличкий фільм з коментарями творців ролику і самої Джудіт Керр. Чарівних вам свят!


Якщо вас зацікавила ця стаття, читайте також:
Різдвяна історія киці Моґ підкорює світ
10 українських книжок про котиків

 

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше