Міжнародний день грамотності

8 вересня 2017
Ліляна

Грамотність — справжнє свято для людства, яке досягло вражаючого прогресу в цій області, довівши кількість грамотних людей в світі до чотирьох мільярдів. Однак, грамотність для всіх — дітей, молоді та дорослих — ще не до кінця досягнута мета.
 


Одне зі значень слова “грамотність” – це володіння цілим комплексом суспільно-необхідних знань і, навичок, які дозволяють людям свідомо брати участь у соціальних процесах, а також вільно спілкуватися різними мовами і в різних культурах у сучасному світі.

Міжнародний день грамотності 2017: історія і проблеми свята

 

Міжнародний день грамотності з'явився ще в 1966 році, а приводом для його установи була Всесвітня конференція міністрів освіти, яка проходила роком раніше в Тегерані. Головна мета цього свята – це активізація міжнародного співтовариства по розповсюдженню грамотності в усьому світі.
Незважаючи на безліч успіхів різних країн, зараз все одно величезна кількість дорослих людей залишаються безграмотними. Кількість неписьменних людей у світі просто вражає: дорослих – майже мільярд людей, а приблизно 100 мільйонів дітей не ходять до школи. Як ми бачимо, зараз є величезна кількість людей, які в силу різних обставин залишаються недостатньо грамотними в нашому світі, який потребує більше знань з кожним роком. Всі цим проблеми і стали головною причиною установи такого свята, як Міжнародний день грамотності.

Заходи, приурочені до Міжнародного дня грамотності

 

Програми ЮНЕСКО щодо підвищення грамотності надають людям відомості про захист навколишнього середовища, про гігієну, про шкоду наркотиків, а також вчать використовувати і застосовувати інформаційні технології. З цією метою розроблені численні програми: “Гуманітарна освіта”, “Освіта і права людини”, “Освіта і інформаційні технології”, “Освіта, наука і техніка” тощо.

Темою Дня 2017 року є «Грамотність у цифровому світі». 7-8 вересня в штаб-квартирі ЮНЕСКО проходить захід, присвячений питанням зміцнення навичок грамотності в суспільстві, де стрімко поширюються цифрові ЗМІ, а також дослідженню ефективних програм зі сприяння розвитку грамотності шляхом використання цифрових технологій. Крім того, відбудеться церемонія нагородження Міжнародними преміями ЮНЕСКО в сфері грамотності.


Щорічно Міжнародний день грамотності присвячено різним тематикам: “Грамотність і здоров’я”, “Грамотність розширює особисті можливості”, “Значення грамотності для жінок”, “Грамотність і світ” та ін.
Також в Міжнародний день грамотності ЮНЕСКО присуджує людям грошові премії в розмірі 15000 доларів за найбільш ефективні ініціативи по боротьбі з неписьменністю. Перш за все, це проекти в країнах Північної Африки, Південно-Східної Азії, Латинської Америки, в Арабських Еміратах, Китаї. Зазвичай найбільше число неписьменних людей складають бідні верстви населення, жінки і підлітки.
 

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше