Між двома полюсами: Ватнік та Бандерик

2 квітня 2015
Maryna Koba
Останнього березневого дня у галереї сучасного мистецтва М17 відбулася презентація  першого в історії людства, як зазначають самі митці, спільного орко-ельфійського проекту "Хунта унд Вата". 

У виставці взяли участь український художник, затятий борець зі жлобством, Іван Семесюк та представник російського сучасного критичного мистецтва Антон Чадський, кураторами виставки виступили Єлизавета Бєльська та Антін Мухарський.
 
"Хунта унд Вата"  ілюструє стан двох діаметрально протилежних міфологій, породженням яких є україно–російська війна. Цим проектом митці намагаються дослідити частину нового урбаністичного пострадянського фольклору.
 
"Генеалогія бандериків дуже проста", - зазначає Іван Семесюк. Для художника це період постмайданного мистецтва. Час, коли з’явилась величезна кількість нових образів, місць, історій. "Бандерики – моя особиста спроба візуалізації змін, що відбулися з нами", - пояснює борець зі жлобством. На полотнах художника можна запросто впізнати пересічного українця. Оскільки бандерики народились під час зимового протистояння, то й гасло їх звучить так: "Еволюція або смерть".
 
Ватнік вперше побачив світ ще в 2011 році. Це прототип сучасника, що представляє так званий "русский мир". Він втілює всі риси характеру, притаманні російському патріоту: нетерпимість, зажерливість, лицемірність. Ватнік ненавидить Захід, вважаючи його найбільшим ворогом своєї країни. Він вважає, що в Росії існує свій особливий "третій" цивілізований шлях, головна ціль якого – щоби "боялись и уважали".
 
"На жаль, лише 20% російського населення сприймають мої карикатури як іронію чи сарказм, вбачаючи у них себе", - зізнається Антон Чадський. Варто відзначити, що наразі художник проживає на території України, оскільки має проблеми з правоохоронними органами Російської Федерації саме через те, що створив критичний образ "ватніка".

Перебуваючи між двома полюсами, гості мали нагоду поспілкуватись зі справжніми "ватніками" у клітці. Учасники інсталяції вигукували проросійські гасла, лузали насіння та співали радянських пісень.
 
А на останок, справжнім бандерівцям було запропоновано відчути справжній смак ватніка: гостей частували майстерно виліпленим смачним тортом у формі антигероя та солодкою кров’ю, тобто киселем.
 
Нагадуємо, виставку "Хунта унд Вата" можна відвідати до 6 квітня включно.
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

7 причин наважитись на плазмотерапію волосся
Густе, довге, шовковисте волосся завжди вважається предметом особливої елегантності, краси та розкоші. Жінкам, яким пощастило перейняти здорове волосся генетично, з цим моментом набагато легше. А ось пацієнтів, що борються за кожну здорову волосину, варто підтримати дієвими рекомендаціями та порадами від спеціалістів галузі трихології.
Читати більше