Міста-примари

29 липня 2016
Андрій К.
На планеті все ще існують території, де вам не вдасться зустріти жодну людину на багато кілометрів. Це можуть бути місця з важким кліматом або незаймані цивілізацією природні оазиси. Але є й зворотні приклади, де природа поступово забирає собі побудовані людьми поселення і цілі міста, залишені з різних причин.

Кіламба

 
Нова-Сідад-де-Кіламба знаходиться недалеко від Луанди, столиці Анголи. Міжнародна китайська інвестиційна корпорація з управління майном побудувала в Кіламба 750 будинків на півмільйона чоловік, будівництво обійшлося в 3,5 мільярда доларів.
 
За планом, більшість квартир мешканці Анголи повинні були купити в кредит. Але отримати таку позику для більшості з них практично неможливо. В Анголі немає такої кількості представників середнього класу, які були б в змозі придбати ці квартири. На даний момент в місті влаштувалося близько тисячі чоловік. Кіламба стала містом-примарою.

Каякой

 
У минулому це місто було домівкою для 20 тисяч чоловік, але поступово люди переселялися на інші території, і до кінця Другої греко-турецької війни (1919-1922 роки) в місті майже нікого не залишилося. Каякой був вимушено розселений за угодою про обмін населенням між Туреччиною і Грецією.
 
Сьогодні місто-привид перетворили в музей, де до сих пір можна знайти сотні грецьких будівель, включаючи дві грецькі православні церкви і фонтан XVII століття. Каякой знаходиться під контролем уряду Туреччини і охороною ЮНЕСКО та став досить популярним місцем для туристів.

Кангбаші

 
У 90-і роки в околицях майбутнього міста Кангбаші були знайдені поклади вугілля. Натхненні цією подією інвестори і девелопери в 2001 році почали будувати в цьому місці велике місто на мільйон чоловік.
 
Сьогодні Кангбаші повністю побудований: тисячі будинків, парки, аеропорт, музеї, театри, скульптури на вулицях. Але замість мільйона чоловік там живуть тільки 30 тисяч. Майже всю нерухомість скупили інвестиційні фонди і заможні люди, але не змогли перепродати: у більшості китайців немає можливості придбати квартири або будинку за завищеними цінами. Так потенційно процвітаючий мегаполіс став найбільшим в світі містом-примарою.

Тяньдучен

 
У Китаї вже довгий час будують імітації європейських міст, особливо активно девелопери взялися за копіювання в останні роки. Одним з таких міст-копій став Тяньдучен, що імітує столицю Франції.

Тяньдучен досить точно повторює архітектуру Парижа, включаючи Собор Паризької Богоматері і зменшений варіант Ейфелевої вежі.
 

 
Його побудували в основному для багатих китайців, але при цьому вибрали дивне розташування в сільській місцевості. З очікуваних 10 тисяч людей туди переселилися лише дві тисячі. Заможні китайці переїжджати в Тяньдучен не поспішають, а прості селяни ніяк не можуть звикнути до фонтанів і скульптур Східного Парижа.
 
Нещодавно Тяньдучен став площадкою для зйомок кліпу на композицію Gosh британського електронщика Jamie XX.

Хасіма


Всю територію японського острова Хасіма займає місто, яке ще не так давно процвітало. Хасіма швидко розвивалася навколо добувної промисловості, але в 70-ті роки видобуток вугілля припинився і компанія Mitsubishi закрила шахти. Всі жителі покинули острів. Протягом багатьох років острів був закритий для відвідувань, а порушників депортували з країни. На такі жорсткі методи влада Японії змушена була піти через чорних копачів, які намагалися знайти в залишеному місті цінні предмети.
 
У 2015 році ЮНЕСКО внесла острів Хасіма в список Всесвітньої спадщини, і його відкрили для туристів, але доступні тільки деякі безпечні частини міста. Острів можуть перетворити в музей, якщо вийде знайти інвестиції, щоб відновити хоча б частину будівель. Під час свого розквіту Хасіма була найбільш густонаселеним містом на планеті, сьогодні це місто-привид.
 
На острові знімали частину сцен фільму "007 координати" Скайфолл".

Сентрейлія

 
Сентрейлія знаходиться в штаті Пенсильванія, США. У 1962 році, під час очищення міського сміттєзвалища, найняті добровольці підпалили сміття, але не загасили полум'я, через що вогонь поступово поширився під землю, у вугільні шахти під містом. Пожежу в шахтах так і не змогли погасити, на поверхню почав виділятися чадний газ. А в 1981 році стався інцидент з хлопчиком: 12-річний Тодд Домбоскі мало не загинув, впавши у розлом, котрий раптово виник через підземну пожежу.
 
Врешті-решт влада США виділили гроші на переселення жителів міста. Майже всі городяни поїхали, але кілька сімей переїжджати відмовилися, тому в цьому місті все ще можна зустріти людей. Більшість будівель тут знесли, але в місті залишилася церква і кладовище.
 
Це місце стало прототипом для міста в Silent Hill.

Крако

 
Італійське містечко, побудоване на скелях, за своє довге існування пережило безліч землетрусів і окупацій. В кінці 1990-х років після чергового землетрусу стало зрозуміло, що скелі під містом можуть обвалитися в будь-який момент, тому жителям довелося виїхати.
 
Офіційно екскурсії в мальовничому місті не проводять. Тільки сміливі туристи ризикують життям, щоби побачити його своїми очима.
 
Деякі сцени з фільмів "Квант милосердя" та "Страсті Христові" знімали тут.

Вароша

 
Вароша - це район міста Фамагусти на Кіпрі. У 1970-х роках Фамагуста була центром туризму і одним з найпопулярніших курортних місць в світі. Особливо багато туристів поселялося у Вароші, де побудували багато готелів, барів і ресторанів. Це місце відвідували Елізабет Тейлор, Бріжит Бардо і багато інших зірок того часу.
 
У 1974 році в країні стався політичний переворот, у відповідь на який на Кіпр вторглася турецька армія і зайняла в тому числі й Фамагусту. Греки були евакуйовані й до сих пір не можуть туди повернутися. Вароша перетворився в примарний квартал.
 

(via)

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше