Масляна. Святкувати чи Не святкувати?

Весь рік українців мучило запитання, чи варто святкувати та проводити фестивалі, коли в країні війна. Свято Нового року створило загальне враження якоїсь до того небувалої скромності чи навіть камерності святкувань. В багатьох містах були скасовані феєрверки, а в столиці Різдвяне містечко вперше було якесь компактне і "домашнє". Ось знову дилема - настав Масляний тиждень і скоро Масляна, яку не прийнято святкувати скромно. Масниця - це завжди голосно, зі сміхом, горами смачної їжі, вогнищем, спаленням ляльки, музикою, розвагами. Проте всі погодяться, які зараз можуть бути розваги? Багато хто вважає, що влаштовувати "бенкети під час чуми" недоречно.

В деяких містах на рівні міських та обласних рад скасовують пишні Масляні, роблять замість цього щось немаштабне та спокійне для місцевих мешканців або влаштовують благодійні акції. Так зробили, наприклад, в Кам'янці-Подільському і в Запоріжжі. Без зустрічі весни ніяк не можна українському народові, тому цього року масляний тиждень пройде доволі тихо, а сама Масляна відзначиться відродженням національних традицій, благодійними концертами, збором коштів для армії чи переселенців та театральними виставами.

Запоріжжя

В Запоріжжі містянам пропонують провести зиму біля Запорозького Дуба. На заході, що проводитиме ГО "Спас", обіцяють організувати справжнє українське козацьке свято. Традиційно проведуть козацькі бої "Лава на лаву" та театралізовану виставу. Будуть і млинці. Святкувати почнуть 22 лютого об 11.00. Вхід вільний.

Крім проводів зими, на святі відбудеться збір коштів для допомоги українським збройним силам.

А ось весну тут по-справжньому планують зустрічати 28 лютого на головній площі міста. Це буде велике сімейне дійство, влаштоване волонтерами Запоріжжя. Для містян, які втомилися від постійної напруги життя в прифронтовій області, зроблять "Патріотичну весну" з розвагами для дітей, виступами фольклорних колективів області, змагання з поїдання вареників та аукціоном hand-made виробів. Всі зібрані кошти будуть використані на придбання екскаватору для 55-ї артбригади. А учасники та гості свята отримають величезний заряд позитиву та енергії патріотичної весни, що наближається.
  фото http://www.itnotes.org.ua/

Кам'янець-Подільський

В місті планують проводжати зиму та зустрічати весну. Але буде все скромно, по-сімейному і без феєрверків. Будуть млинці та вареники, а ляльку з соломи в 3,5 метри збережуть на наступний рік.
 

Ужгород 

Місто вже провело зиму 2015 традиційним млинцевим фестивалем "Ужгородська палачінта". Цього року він відбувся на тиждень раніше календарної Масляної, 14-15 лютого. Було весело, тепло, по-сімейному. Збирали кошти для допомоги закарпатським військовим. В кінці свята майстри вогню спалили зиму з обличчям головного північного ворога України.
  фото https://vk.com/palachinta

Чернівці 

Місцеві будуть святкувати Масницю театралізованим святом "Зиму проводжаймо - весну зустрічаймо".

Київ

У Києві загальноміського свята не буде, але будуть святкувати в "Мамаєвій Слободі", в парку "Київська Русь", у Національному комплексі "Експоцентр України", на Ясногірській страусиній фермі та в етнографічному комплексі "Українське село". Будуть театралізовані змагання зими та весни, виступи народних колективів, майстер-класи по випіканню млинців, ярмарок та обов'язкове дотримання національних обрядів. Без розваг не обійдеться, тому що заходи комерційні. А ось у "Пирогово", у зв'язку з жалобою за загиблими у протистояннях за волю України, Свято Масниці у Національному музеї архітектури та побуту України скасовано. 21-22 лютого музей буде працювати без гучних веселих святкувань. Проте дирекція запрошує всіх охочих відвідати музей і помилуватися красою зимового українського села.
 

Одеса

Все пройде без зайвого галасу – в парку Горького 22 лютого, починаючи з 11:00, на честь Масляної будуть пригощати одеситів млинцями та чаєм. Також будуть конкурси, хоровод, спортивні змагання та виставка-продаж виробів hand-made.

Харків

А ось Харківська міська рада не стала відмовлятися від пишних святкувань. На площі Свободи вже 13 лютого облаштували масляне містечко. Майже 30 будиночків на Масляній алеї продаватимуть їжу, шашлик, млинці, сувеніри. Будуть і культурно-масові заходи. А в суботу, 21 лютого, на площі спалять опудало Марени. Запланована масляна хода героїв язичницьких легенд.
  Ось таке опудало Марени було в Харкові минулого року. фото http://kharkov.dozor.ua/ 

На останок слід сказати, що в останній день Масляної, в неділю, прощаються із зимою і спалюють опудало чи ляльку, що символізує зиму, навіть із залишками святкової їжі, а попіл розвіюють полем. Цей ритуал супроводжується масовими гуляннями і театралізованими виставами. Після вечірнього церковного богослужіння люди просять один у одного прощення за заподіяні образи, щоб розпочати Великий піст із миром в душі. Також цього дня в українців прийнято поминати покійних родичів. Тому, навіть якщо в містах не скасовано свята, а автентичні українські традиції будуть збережені, святкування буде влаштоване саме як підготовчий етап до Великого посту та присвячене примиренню з ближніми і налагодженню добрих стосунків, то воно цілком виправдане. Тим більше, що кожний українець вже більше року знаходиться в напрузі, шукає миру в країні та душі. Нехай нові сподівання на краще та позитивні думки разом з першим теплим весняним сонцем війдуть в наші серця і могутньою спільною силою наблизять час здійснення цих бажань.
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше