Мар'яна Садовська: “Коли я довго не приїжджаю до України, мої пісні наче міліють, висихають”

20 квітня 2018
Редакція

Чи здогадуєтеся ви, скільки українців-митців вже мають свої армії прихильників і чисельні фан-клуби за кордоном? Навряд! І причина дуже проста — ви й про половину таких талантів не чули. В рідній Україні (на жаль) творчість цих людей залишається доступною чомусь тільки для "обраних". Такою стала і "українська Бйорк" (як про неї частенько говорять) - Мар'яна Садовська. 

Львів'янка вже багато років проживає не в Україні, приїздить сюди тільки для концертів. Однак це не заважає їй любити свою Батьківщину, їздити в захоплюючі експедиції по селах, збираючи пісні, які переходили з покоління в покоління впродовж багатьох десятиліть і збереглись завдяки нашим бабусям та дідусям. 
 


Але її знають в багатьох країнах світу не тільки завдяки концертам та виступам. Мар'яна прославилась ще й музикою до вистав, полотнами та театральними ролями. Люди готові віддати все, щоби потрапити на її вокальні майстер-класи з голосових технік (які, до речі, мали шалений успіх у Гарварді, Прінстоні, Нью-Йоркському університеті, на багатьох фестивалях і у культурних центрах світового значення). Що там казати, її знають навіть у Афганістані (у 2005 році Мар'яна викладала у Кабульському університеті). 

Виявляється її спів по-праву можна назвати магічним. Він настільки зачаровує людей, що після одного з її майстер-класів, двоє німецьких учасників вирішили свторити власний гурт і співати українських ритуальних пісень!

Напевано неабиякий вплив на її талант все ж мало виховання, адже народилась вона в сім'ї співака Віктора Морозова і художниці Катерини Немири. 

Цікавинкою в творчості колишньої львів'янки є те, що свої пісні вона збирає сама, подорожуючи по селах. І це неодмінно твори, котрі зачіпають до глибини душі, які в руках майстерного "скульптора" перетворюються в справжній скарб. Співачка намагається перетворити кожну пісню в театральний монолог – такий собі авангардний шедевр. 

Мисткиня майстерно поєднує сучасні стилі з етнічними мотивами. Дивина, що вона й досі не набула популярності серед молоді. Адже сучасна етномузика стала справжнім трендом для українських меломанів. 

Родзинкою також є голос співачки: до широкого діапазону додаються народні засоби звукотворення. До речі, у репертуарі співачки присутні не тільки українські народні пісні, а й польські, єврейські, чеські... Адже в активі в неї безліч експедицій до Бразилії, Ірландії, Єгипту, Куби і інших осередків культурної самобутності.

Виступає вона і сольно (акомпонуючи собі на індійській гармоні), і з іншими музикантами, серед яких варто згадати Ентоні Колемана, Френка Лондона, Юліана Китастого, квартет "Йоргі", Кронос квартет і безліч інших, відомих у мистецьких колах. Довгий час львів'янка працювала з німецьким джаз-тріо "Бордерленд". 


У багатьох частенько виникає запитання, чому саме Мар'яна Садовська так успішно представляє український фолклор на світовій сцені. Адже багато співачок намагаються донести до іноземців шарм української пісні. На це вона відповідає, що ніколи не сприймає мистецтво як розвагу, а скоріше як спосіб поставити, висвітлити складні питання. Всі проекти Мар'яни – виключно некомерційні. Своїми вчителями вона називає звичайних бабусь, які піснею розповідають те, про що не можливо сказати словами. Українська пісня розповідає про універсальні для всіх речі. Автентика перш за все полягає в щирості. Деякі україномовні пісні вона перекладає англійською для кращого розуміння іноземцями. 

Свій творчий шлях мисткиня не планувала пов'язати з музикою. Мар'яна мріяла про кар'єру актриси і випадково потрапила до Молодіжного театру імені Леся Курбаса. Саме ця подія дала розуміння, що музика і театр можуть стати одним цілим.

Свої виступи вона перетворює в музичну виставу: послідовність пісень має свою логіку, побудовану на законах драматургії. 

Садовська виступає і в ролі режисера своїх же постановок, і як власний стиліст. Однак вважає, що погляд збоку також досить важливий. Цікаво, що більшість костюмів, у яких співачка підкорює сцену, - витвори її мами-художниці. 

Мар'яна завжди хотіла, щоби Україну почули там, за кордоном. А для нас стала доступною найкраща музика світу. Що ж, будемо сподіватися, що їй це вдасться. Адже першу частину своєї місії вона виконала — українська музика в її виконанні не залишає байдужим нікого!

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Юля 13 лютого 2014
Дякую за статтю! Давно хотіла почитати про Садовську)
Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше