Марійка Підгірянка

29 березня 2018
Ганна Черкаська

29 березня 1881 р. народилася українська поетеса Марійка Підгірянка (Ленерт) у селі Білі Ослави на Гуцульщині в родині лісничого. Дівчина часто гостювала у свого дідуся по матері, священика Миколи Волошина, який мешкав у сусідньому с.Заріччя. Дідусь навчив її читати і писати українською та кількома іншими мовами; був багатий великою бібліотекою класичної літератури. Читала Марія Т.Шевченка, Ю.Федьковича, О.Пушкіна, в оригіналах А.Міцкевича, Й.Шіллера, Й.Гете, Г.Гейне, Г.Лессінга.

wikipedia.org

Тоді ще українські родини були багатодітними та багатомовними. Оскільки в родині Марійки було п'ятеро дівчат і один хлопчик, то ґрунтовну освіту здобув тільки брат. Марійка завершила двокласну школу. А далі – самоосвіта.

У 1900 році екстерном успішно склала іспити у вчительській семінарії Львова, отримала диплом на право вчителювати в школі. "Вільно володію польською, німецькою, чеською, французькою, словацькою, українською; розумію грецьку, латинську, італійську, російську", – писала Марія Омелянівна Ленерт-Домбровська (Марійка Підгірянка).

Марійка Підгірянка почала друкувати вірші у періодичних виданнях з тринадцяти років, першу збірку поезій "Відгуки душі" видала у 1907 р. 40 років вона віддала шкільній роботі та поезії.

uahistory.com

Головною метою вчителька-поет визначила: "навчити, як зло оминати, а добро чинити". Певно, так вона будувала й родинні стосунки. Відомо, що 1904 р. вона познайомилась із Августином Домбровським, майбутнім педагогом, громадським діячем, послом до УНРади, який у 1905 р. став її чоловіком.

Під час Першої світової війни чоловіка забрали на фронт, а Марійка з дітьми потрапила у спеціальні табори для переселенців у містечку Гмюнді (Австрія). Про всі жахіття перебування там пізніше написала в поемі "Мати – страдниця". У 1919-1928 рр. сім'я Домбровських проживала на Закарпатті. Разом із чоловіком Марійка навчала дітей, її щирі мелодійні вірші допомагали запам'ятати букви, засвоїти арифметичні дії, пояснювати явища природи; провадила українську просвітницьку роботу, за що чеська влада звільнила її з посади вчительки. Якийсь час давала приватні уроки онукам Івана Франка Тарасові й Миронові, про яких написала спогади. Мені запам'яталася фраза: "Франчата були збиточні".

У родині Домбровських було четверо дітей:
син Остап — викладач французької мови Львівського університету, кандидат філологічних наук, якому не дали захистити докторську;
син Роман — перекладач із німецької, працівник газети "Шлях перемоги" у Мюнхені;
син Маркіян — український громадський діяч Австралії, інженер-електрик, автор "Підручника шофера";
дочка Дарія — вчителька української мови та літератури шкіл Галичини.

Онук Юрій Домбровський – працював у Львівській політехніці.

На схилі літ Марійка Підгірянка багато писала для внуків: лічилки, загадки, вірші-задачки, казки, а підписувалася "бабця Клапця".

Вранці 18 травня 1963 р. 82-річна Марійка Підгірянка упокоїлася.

У середині ХХ ст. була мода на дводітні родини та двомовність, у кінці ХХ ст. Україна стала одновимірною: запанувала одна мова (російська) або блямовний суржик, одна дитина (та й тієї багато!), тому зараз – ми над прірвою: відступати нікуди – за нами москва й обороняють нас наші Діти.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com