Спас та Бойовий гопак. Різниця та їх сутність

13 липня 2015
Олександра
Бойові мистецтва кожної країни мають свої особливості та цікавинки. По своїй суті, всі методи бою формувались, виходячи із певних історичних подій, мотивацій та життєвої необхідності. Головна їх мета полягала в забезпеченні максимального захисту від супротивника, який міг з’явитись на військовому полі або посеред вулиці. В наш час максимально зберегли свої знання східні народи, чиє мистецтво стало найбільш поширеним у світі. Мені ж хотілось би поговорити про менш відомі системи ведення бою та захисту. І перша країна, в яку ми завітаємо, буде наша рідна Україна.

Козацькі бойові системи ведення бою

Українське бойове мистецтво має невелике поширення навіть на Батьківщині. Хоча, як на мене, даремно. Говорячи про наші методики ведення бою, варто відмітити дві системи, які виховують воїнів на основі традиційних українських знань. Серед них виділяють:
  • Бойовий гопак;
  • Спас.
Розберемо детально першу та другу системи.

Бойовий Гопак

Бойовий гопак був заснований Володимиром Пилатом, як офіційне мистецтво бою на початку 90-х років. За основу був узятий всім відомий танок. В системі битви існують, як стандартні й загальновідомі рухи, так і менш поширені способи захисту від противника. Взагалі, якщо казати про цей вид бою, то він майже повністю відтворює звичне мистецтво козаків, дозволяє зрозуміти сутність життя тих часів. До того ж, займаючись цим видом спорту, ви отримаєте гарну фізичну підготовку.

Також варто зазначити, що як і більшість східних мистецтв, бойовий гопак спирається на традиційні рухи воїнів під час сутички. В процесі навчання не залишається поза увагою і виховання духу та сили воїна. Якщо ж говорити про техніку ударів, то тут в більшості розрахунок йде на ноги. Що у великій мірі відрізняє його від наступного типу бою.

Спас

Спас являє собою вдосконалене мистецтво ведення битви. Копаючись в різних джерелах, стає зрозумілим, що він був створений на основі вчення воїнів характерників, які складали одну з найважливіших частин козацького суспільства. Представлені бійці мали не просто досвід ведення боротьби, а й користувалися глибокими знаннями у сфері медицини. Крім цього, за згадками деяких істориків, характерники могли зникати та з’являтися, коли заманеться, переміщувались за секунду в потрібне місце та мали надприродні здібності. Та в наш час, на жаль, від них залишилося лише бойове мистецтво.

Спас має на меті виховати тіло і дух людини. Дана система ведення бою дозволить отримати не тільки фізичну підготовку, а й навчить вас ходити по вугіллю, стрибати через вогонь, виживати в природних умовах та дотримуватися енергетичної рівноваги. Додатково, сам по собі Спас дає практичні знання для самозахисту на сучасних вулицях. 

Власне, методика бою, як в першому, так і в другому варіанті, заснована саме на збережених знаннях козаків. В обох випадках ви отримаєте чудову фізичну підготовку та дізнаєтесь дуже багато про формування української держави протягом віків. Та якщо казати про різницю між цими бойовими мистецтвами, то тут варто зазначити їх специфічні методи боротьби. Як уже відмічалося вище, Бойовий Гопак під час бою більше приділяє увагу ударам ногою, а Спас - рукою. Що ближче, вибирати звісно вам, але в будь-якому разі, традиційні українські бойові мистецтва нічим не поступаються східним, що вже доведено багатьма перемогами наших бійців.

Радимо вам також почитати:
Цікаві факти про запорізьких козаків
Духовні настанови воїну-козаку. Козацькі замовляння
Козаки-характерники – хранителі древніх знань
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше