Люди оцінюють вас всього за двома критеріями при першій зустрічі

20 квітня 2016
Vitaliy DeFranko
При першій зустрічі людина оцінює вас з ніг до голови за лічені секунди. Але на що вона звертає найбільшу увагу?

Професор Гарвардської школи бізнесу Емі Кадді вивчає перші враження при знайомстві разом з колегами-психологами Сьюзен Фіск і Пітером Гліком більше 15 років і виявила закономірності в цих взаємодіях.
У своїй новій книзі "Presence" Кадді пише, що люди швидко знаходять відповідь на два запитання, коли вперше зустрічаються з вами:
 
  • Чи можу я довіряти цій людині?
  • Чи можу я поважати цю людину?

Психологи називають ці критерії "щирість" і "компетентність". І в ідеалі ви хочете, щоб вас сприймали як таку людина, котра володіє обома цими якостями.

Кадді каже, що більшість людей, особливо в професійному контексті, вважають, що компетентність є важливішим фактором. Зрештою, вони хочуть довести, що вони розумні й достатньо талановиті, щоби впоратися з вашим бізнесом.

Але насправді щирість і добросовісність є найважливішими факторами при оцінці вас іншими. "З еволюційної точки зору, важливішою для нашого виживання розуміти, чи заслуговує людина на нашу довіру", розповідає Кадді. У цьому є сенс, якщо врахувати, що в часи печерних людей важливішим було з'ясувати, чи людина хочете тебе вбити і забрати всі твої речі, ніж хвилюватись про те, щоби вона була достатньо компетентною, аби розпалити хороший вогонь.

І хоча компетентність сьогодні високо цінується, Кадді каже, що вона оцінюється тільки після того, як між людьми встановлюється довіра. І надмірне фокусування на відображенні своїх сильних сторін може мати неприємні наслідки для вас.
Кадді розповідає, що зазвичай люди, котрі шукають роботу, настільки намагаються виглядати розумними і компетентними, що це може призвести до втрати соціальних зв'язків. Вони не звертаються за допомогою до інших і виглядають неприступними.

Ці "надуспішні" люди рано чи пізно стикаються з неприємним сюрпризом, коли не отримують бажану роботу, тому що ніхто так і не познайомився з ними, як з людьми, і відповідно ніхто не довіряє їм. 

"Якщо той, на кого ви намагаєтесь справити враження, не довіряє вам, далеко ви не підете. Насправді, ви можете навіть викликати підозру, тому що вас вважатимуть маніпулятором", пояснює Кадді.

"Щира, надійна людина, яка є також компетентною, викликає захоплення. Але тільки після того, як ви встановили довірливі відносини з іншими, ваші сильні сторони виглядатимуть перевагою, а не загрозою".

(via)
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше