Любовна трагікомедія

Михайло Коцюбинський. Поєдинок.
 
Це оповідання можна було би віднести до розряду гумористично-комічних, якби не було так сумно.

Іван Піддубний навчає доньку пані Антоніни. Старіюча жінка має певні почуття до молодого вчителя. Вона дозволяє йому цілувати їй руку, але коли справа доходить до більш серйозного, боїться, що чоловік застане коханців.

Одного разу чоловік таки побачив з двору, що Іван Піддубний цілує руку його дружині. Він з гнівом заскакує до хати і вимагає, щоби вчитель покинув їх і більше тут не з’являвся.

Іванові Піддубному видається образливою форма, з якою його позбавили вчительства. Він має намір викликати на поєдинок чоловіка пані Антоніни. Проте замість того, щоб усе напряму сказати людині, яка його образила, пише листа закоханій у нього жінці й викладає свою думку.



Трагікомедія закінчилася тим, що донька просить тата, аби вчитель залишився. Чоловік приходить до Івана Піддубного, просить у нього вибачення і каже, що той і далі може навчати його доньку.

"Пан Микола сухо стиснув йому руку, пані Антоніна виглядала втомленою, але сяла і, користуючись хвилиною, втиснула йому в руку такий жмут паперу, що він не знав, куди його сховати.

Обідали мовчки, хоч намагались говорити. Пан Микола був ввічливий, услужний, занадто, може. Він підсував Іванові страви і припрохував, дивлячись кудись поза нього:

– Їж-жте… їж-жте…

І те ж-ж… виходило у нього з таким притиском, наче він мав у роті ціле гніздо ос.

Іван не прийшов ще до себе, він спустив униз очі й їв, їв без кінця, без пам’яті, з такою завзятістю, з такою саможертвою, з якими його прохано.

Пані Антоніна часто губила серветку й, нагинаючись за нею, щипала Йванові ногу.

Часом вона клала його руку собі на коліно. Людя зітхала і здіймала очі до Бога.

– Спасибі тобі, добрий Боже!.. – тепер усі щасливі!..".

Лише закоханість Антоніни і приязне ставлення її доньки до вчителя рятують Івана Піддубного від ганьби. Що стосується чоловіка пані Антоніни, то тут теж кожний може зробити свій висновок.
 
Анатолій ВЛАСЮК
27 квітня 2017 року
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше