Лох-Несс + Подорож Шотландським Нагір'ям

24 листопада 2017
Kajool-Khan
Приблизно років з десяти я мріяла потрапити на Лох-Несс, себто озеро Несс (у шотландській мові "loch" означає "озеро"). Хто не в курсі - Лох-Несс - одне з найбільших озер Шотландії. Воно займає друге місце за площею і перше за обсягом води у Великобританії, його глибина сягає 230м (!). Просто задумайтеся на секундочку, яка це глибочінь і скільки всього цікавого живе на дні озера... А згадуючи його мешканців, звісно, я маю на увазі Нессі - ЧУДОвисько, яке, за легендами, живе в озері й вдало маскується від людських очей, наводячи страх одними переказами і, де-не-де, начебто фотографіями (хоча цьогоріч кажуть, що Нессі бачило аж 9 людей)...
 

Одні з перших згадок про те, що в озері мешкає невідома величезна тварина, відносяться ще до часів римських легіонерів. На малюнках місцевих жителів римляни змогли визначити всіх представників місцевої фауни, крім гігантської тварини, подібної до тюленя з дуже довгою шиєю. У житті святого Колумба, ірландського монаха (проповідника в Шотландії), є згадки про те, що він своєю молитвою відігнав чудовисько від свого учня, який поліз в озеро. Також згадки про невідому тварину зустрічаються і в середньовічних легендах.

Хвиля інтересу до чудовиська піднялася в 1933 році, коли в газеті опубліковали розповідь очевидців про зустріч з Нессі. З того часу розмови про Лох-Несського монстра не вщухають. Почали з'являтися все нові свідчення про його існування - фотографії, фільми, звукозаписи. На сьогоднішній день є безліч версій щодо існування Нессі. Подейкують, що це - плезіозавр. Хоча противники намагаються пояснити Нессі іншими причинами - хвилями, бульбашками газу, які піднімаються з торф'яного дна озера, плаваючими колодами та будь-чим іншим, лиш би не визнавати істування Нессі.




Попри усі розвинені технології на сьогоднішній 2017-й рік, вчені досі не винайшли пристрій, який можна було б опустити на дно, щоб дослідити підводне життя Лох-Несу і таким чином довести істування великої невідомої (кого ми обманюємо, це ж Нессі) істоти.

Тим не менш, озеро Лох-Несс - одна з головних визначних туристичних пам'яток Шотландії і господарі місцевих готелів та сувенірних магазинів процвітають. На березі озера в селі Драмнадрохіт (
шотл. Drumnadrochit) знаходиться музей та центр вивчення Лох-Несського ЧУДОвиська. Там направду мільйон сувенірів і ми мало не спізнилися на автобус, дивуючись, які вигадливі шотландці зі своїми ідеями.

Краса тут неймовірна: вода неймовірного кольору, небо неймовірне, гори неймовірні, трава теж неймовірного кольору, а коли веселка з'явилася вчетверте за якісь півгодини, то я вже перестала сумніватися у неймовірності цього місця. Ми якраз розсікали хвилі на великому човні й в той час падав дощ, позаду нас наздоганяли хмари, попереду світило сонце, і з'явилася величезна веселка, під якою ми, наче під аркою, пропливли на зустріч сильному вітру. Відчуття неймовірні і я собі під ніс наспівувала "somewhere over the rainbow" і думала: "Трясця! Ми ж зараз тут, ми за веселкою..." Хочу сюди повернутися колись, бо тут неймовірно <3

 
Ну, стосовно погоди, ви, напевне, уже здогадалися: мінлива як жіночий настрій (і ні, це аж ніяк не сексизм, а скоріше навпаки, комплімент). За якихось вісім годин подорожі ти встигаєш відчути на собі і дощ, і сніг, і сильні пориви вітру, і сонце, і веселки, і багнюку, що ріками стікає з гір, і суху неймовірну на дотик та око траву (я справді ніде не бачила такої зеленої трави).

Якщо говорити про
шотландське високогір'я - то тут усе дуже просто, воно досконало зберегло свою природу і краєвиди просто перехоплюють подих. До речі, гірські шотландські села знамениті своєю автентичністю - кельти через свій патріотизм завжди уникали асиміляції. Ууу, про корінне населення - цікавий водій-екскурсовод нам трапився. Особливо він сподобався моїй сестрі (при нагоді питати Plastylina) [смайли, які дуже регочуть] :) 

Отож, кілька слів про Фреда - корінний шотландець, патріот (у кілті й з традиційним шотландським музичним супроводом), розмовляє шотландською ґельською мовою (не плутати з шотландською, яка є результатом розвитку місцевого діалекту староанглійської мови), грубо поводиться і весь час жартує, хоча реально 50% його мови автобус не сприймав :). Та навіть попри те, що перших кілька годин мій мозок кипів від опрацювання шотландської ґельської + опрацювання шотландського гумору, я задоволена як слон: 600км дороги з кількома пунктами висадки, шотландська традиційна + сучасна музика під час подорожі, неймовірний Лох-Несс + руїни замку Уркхарт, гори та рівнини, шотландські милотні корови та овечки, розкидані горами як намистини, загублений дощовик, котрий натякає, що я повернуся - то все у купі просто естетично-емоційна насолода. До повного щастя мені залишилася тільки Ірландія <3


P.S.: Якщо б ви раптом хотіли мене спитати, чи я бачила Нессі у чорній-чорній воді озера Лох-Несс, то я залюбки поділюся з вами своїми цікавими спостереженнями, а мені є чим поділитися, повірте... )

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Модульні будинки: з яких матеріалів їх виготовляють?
Якщо ви цілком серйозно задумалися про купівлю модульного житла, а ваша бабуся постійно запитує щось на кшталт “який це будинок за три тижні, з чого вони його роблять і як воно має триматися?”, то ця стаття написана саме для неї.
Читати більше
Залаштунки успіху бренду. Чи правда, що шкіряні вироби LuckySrore приносять удачу?
Це історія подружжя Олі та Миколи, які разом, пліч-о-пліч втілили свою мрію, реалізація якої розпочиналась з виготовлення шкіряних гаманців у імпровізованій домашній майстерні.
Читати більше