Літературні читання з лауреаткою премії Конрада в Нью-Йорку

7 грудня 2015
UAPOST.US
3 грудня Інститут Гарріман при Колумбійському університеті Нью-Йорку приймав у своїх стінах письменницю Софію Андрухович. Захід відбувся в рамках сучасної української літературознавчої серії співзасновників програми україністики в Інституті Гаррімана Колумбійського університету та Інституту Кенана в Міжнародному центрі Вудро Вільсона.  
  За іронією долі для авторки це була ще й дата отримання Літературної премії імені Джозефа Конрада-Коженьовського, яку організовує Польський інститут у Києві. Софія стала п’ятим лауреатом премії, долучившись до когорти таких відомих письменників як Тарас Прохасько (2007), Сергій Жадан (2009), Наталка Сняданко (2011) і Таня Малярчук (2013). Премію Конрада присуджують раз на два роки і цьогоріч лауреата обирали з-поміж 63 номінантів. 

У Нью-Йорку письменниця презентувала свою останню книгу "Фелікс-Австрія". Як вона зазначає, написання цієї праці стало цілковито новим досвідом у творчості, адже до цих пір наративи її творів відбувалися в сьогоденні та рефлектували безпосередні пережиття. 

"Натомість роман "Фелікс - Австрія можна назвати "історичним" не в класичному сенсі, але пишучи його я досліджувала історичні монографії та історію свого міста. Для мене - написання було інтуїтивним рішенням адже після Першої Світової війни відбуття української культури було можливим таким чином в рамках імперії.", - коментує Софія. Тлом для праці став Станіславів (сьогоднішній Івано-Франківськ) 1900 років за часів Австро-Угорщини. Роман екстраполює читачів в епоху, коли місто мультикультурально синтезувало у собі польську, українську та єврейську культури. Кожна з націй внесла багатство свого колориту у становлення міста і детермінування доль персонажів.  

На думку авторки, попри те, що в період теперішньої війни всі відчуття є значно загостреніші, в тому числі і несприйняття, водночас, чим далі топографічно від Заходу України на Схід, тим книга і "феномен Станіславова" видається читачеві більш екзотичними, а також по-новому цікавими.
                                                                                                                         
Лідія Йонка
 
(via)
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше