ЛікНеп 101. Заступниця рятувальників

20 січня 2015
Володимир
З великою шаною та радістю православні християни вшановують ікону Пресвятої Богородиці "Неопалима Купина". Цей старозавітний праобраз, що вказував на Божу Матір, був неопалимою купиною – кущем, який Мойсей бачив у полум'ї, який горів та не згорав. Купина знаменувала собою непорочне зачаття Богоматір'ю Христа від Духа Святого. Ставши Матір'ю, Вона залишилася Дівою: до Різдва Діва, у Різдві Діва і по Різдві Діва.

За народним віруванням, ця ікона рятує будинки від вогню. "Неопалима купина" зображується іноді з охопленого полум'ям куща, над яким здіймається видима до пояса Богородиця з Дитям на руках. Однак це зображення зустрічається рідко.

Найчастіше ж зображується восьмикутна зірка, що оточує Богоматір. Зірка складена з двох чотирикутників: червоний – образ вогню, зелений нагадує кущ. По кутах ікони чотири символи, що згадуються в Апокаліпсисі: чоловік, лев, бик і орел, а також Архангели Михаїл, Рафаїл, Уриїл, Салафаїл, Варахіїл і Гавриїл. В правій руці Пречистої Діви іноді малюється драбина, прихилена верхнім кінцем до плеча Богоматері – знамення того, що вона піднесла людство на небо. Найдавніша ікона, за переказом, написана на камені тієї скелі, де Мойсей бачив таємничий кущ. У 1390 році палестинськими монахами вона принесена в Москву і знаходиться нині в Благовіщенському Соборі.

Ця ікона з давніх давен вшановується на нашій землі, про що свідчить велика кількість шанованих образів цієї ікони Богоматері в різних храмах та монастирях України. А ще її вважають покровительницею усіх пожежників та рятівників, адже вона рятує тих, хто потрапив у біду. День рятувальника відзначають – 17 вересня.
 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше