ЛікНеп 101. Перший пожежний автомобіль на теренах України

21 січня 2015
Володимир

З початком нового століття світові виробники пожежної та аварійно-рятувальної техніки перейшли на створення нового виду спецмашин, т.зв. пожежно-рятувальних автомобілів, котрі б могли не лише довозити до місця надзвичайної ситуації відповідні сили та засоби, а й стати універсальними з точки зору використання. Я маю на увазі автомобілі, які б могли однаково застосовуватись та справлятись, як з пожежами, так і з ДТП чи хімзагрозою. Сучасні зразки пожежної техніки просто вражають. До прикладу візьмемо звичайну пожежну автоцистерну HLF 30/30 виробництва IVECO MAGIRUS (фото 1), ось її тактико-технічні характеристики: оперативний розрахунок – 7/9 чол., місткість цистерни для води – 2000/2500/3000 л., пінобака – 400 л., номінальна подача – 50 л/с (3000 л/хв) за 10 кгс/см², пінозмішувач – автоматичний, котушка першої допомоги - рукав ø28 мм/50 м, електрогенератор – 13 кВт, освітлювальна щогла – 5,5 м., прожектор - 2×1000 Вт, лебідка – 5 Тс, потужність двигуна – 299 л.с. (220 кВт), габарити – 7300 (8600)×2500×3300 мм, повна маса – 15000 кг. Не будемо кривити душею, для багатьох підрозділів, і не лише України, це і зараз являється фантастикою, що ж тоді можна говорити про пожежну техніку, припустимо, 100 років тому?

Після того, як у 1886 році Карл Бенц запатентував перший автомобіль, розпочалась автомобільна революція, котра зачепила усі розвинені на той час країни (Російська імперія - не була вийнятком). У процесі вдосконалення конструкції та технології виробництва автомобілів значно розширилася сфера їх застосування, що викликало появу спеціалізованих автомобілів. Спеціальні автомобілі використовуються зокрема і для потреб служб екстреної допомоги (пожежні автомобілі, швидка медична допомога та ін.)

В той час у Санкт-Петербурзі 12 березня 1844 року у сім'ї підприємців народився майбутній винахідник, конструктор одного з перших російських серійних автомобілів, німець за походженням - Петро Олександрович Фрезе (фото 3). За освітою - гірський інженер. Був співвласником, а потім власником екіпажної фабрики "Нелліс і Фрезе". Ідея створення автомобіля виникла у Фрезе після того, як він у 1893 році відвідав Всесвітню торгівельно-промислову виставку у Чикаго. Там Петро Олександрович познайомився із конструкцією безкінних екіпажів та зі своїм майбутнім партнером по бізнесу - відставним лейтенантом російського флоту і власником двигунобудівного заводу Євгеном Яковлєвим. 

У 1896 р. Фрезе та Яковлєв сконтруювали перший в імперії автомобіль. Це притому, що двигун був виготовлений на заводі у Яковлєва, а екіпажна частина - на фабриці у Фрезе.

Після смерті компаньйона у 1898 р. Фрезе продовжив роботу над конструюванням автомобілів. У 1899 р. на його підприємстві зібрали електромобілі І.В. Романова, потім першу вантажівку (1901 р.), перший тролейбус (1902 р.), серію поштових фургонів (1903 р.).
 


А у 1904 році на фабриці був сконструйований перший в Російській імперії ПОЖЕЖНИЙ АВТОМОБІЛЬ (фото 2). Це був останній автомобіль Фрезе з одноциліндровим двигуном De Dion Bouton (потужність - 9 к.с., роб. об. - 942 куб. см). Машина призначалась для перевезення 10 бійців, на ній стояв стендер (прадід пожежної колонки) на 80 сажнів (1 сажень = близько 2 м) пожежного рукава та дві пожежні драбини. Протипожежне обладнання встановила петербурзька фірма "Лангензіпен". Пожежний автомобіль був сконструйований в єдиному екземлярі та був придбаний Олександро-Невською пожежною частиною Санкт-Петербургу. Відразу ж в день отримання частиною даного автомобіля 10 червня (за старим стилем) 1904 р. він брав участь у гасінні пожежі на околиці міста.

Перший в імперії пожежний автомобіль прибув до місця події на 12 хвилин раніше кінного обозу й довів свою практичність. Після цього винаходу Фрезе ще створив першу карету швидкої допомоги (1907р.), а наприкінці 1910 року відійшов від справ та продав фабрику петербурзькому відділенню Російсько-Балтійського вагонного заводу. На отримані кошти купив собі невеличкий маєток у Тверській губернії, де і жив до кінця своїх днів.

Щодо пожежних автомобілів безпосередньо на території України, то відомо, що перші автомобілі з'явилися в Києві у 1913 році. Кузов кріпився на шасі від перших "мерседесів". Важко зараз сказати, чи був цей автомобіль у столиці один. Деякі історики вважають, що їх було закуплено три. Машина ця виїжджала "на справу" до середини 1924 року, коли в СРСР почалося масове виробництво автоцистерн і автонасосів на основі автомобіля ЗІС-5. 

Таким чином ми разом з Вами в черговий раз зайшли у таку багату та незнану гавань під назвою "Історія пожежництва". До нових зустрічей!

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

7 причин наважитись на плазмотерапію волосся
Густе, довге, шовковисте волосся завжди вважається предметом особливої елегантності, краси та розкоші. Жінкам, яким пощастило перейняти здорове волосся генетично, з цим моментом набагато легше. А ось пацієнтів, що борються за кожну здорову волосину, варто підтримати дієвими рекомендаціями та порадами від спеціалістів галузі трихології.
Читати більше