Лазерна корекція зору: що треба знати

16 серпня 2024
Редакція

Око має зовнішній шар, який називається рогівкою. Рогівка деяких людей може зазнавати змін у своїй формі, що призводить до проблем із зором, як-от астигматизм і короткозорість. Лазерна корекція зору — це медична процедура, яка змінює форму цього шару.

Така операція підійде для коригування і короткозорості, і далекозорості.

Операція проходить швидко, і пацієнти мають не спати протягом всієї процедури. Це також безболісно — якщо людина відчуває біль, це зазвичай свідчить про наявність ускладнень.

Далекозорість

Клінічна назва далекозорості — гіперметропія. Люди з цим захворюванням можуть чітко бачити об’єкти на відстані, але інші речі можуть виглядати розмитими зблизька. Далекозорість виникає внаслідок короткої осі ока. Лазерна хірургія може виправити це, змінивши форму рогівки, щоб та мала більш крутий вигин.

Короткозорість

Короткозорість, відома також як міопія, — стан, коли людина може чітко бачити предмети, розташовані поблизу. Однак віддалені об’єкти можуть виглядати розмитими. Це пов’язано з невідповідністю сили оптичної системи ока та його довжини. Медичні працівники можуть виправити це за допомогою лазерної хірургії ока, змінивши форму рогівки.

Астигматизм

Люди з астигматизмом мають іншу форму очей, що характеризує цей стан. Око людини без захворювання кругле, як футбольний м’яч, тоді як при астигматизмі воно може мати більш схожу на футбольний м’яч форму. У деяких випадках можна виправити цю неправильну кривизну рогівки за допомогою лазерної корекції.

Кому корекція, найімовірніше, не підійде

  1. Якщо протягом останніх 12 місяців ви змінили рецепт лікування.
  2. Приймаєте ліки, які можуть викликати зміни зору.
  3. Якщо вам менше ніж 18 років.
  4. У вас тонка рогівка, яка може бути нестабільною після лазерної корекції.
  5. Ви вагітні або годуєте грудьми.

Переваги

1. Основна перевага лазерної корекції полягає в тому, що більшості людей більше не потрібно носити коригувальні окуляри, аби чітко бачити. 

2. Також ви можете пройти процедуру з кількох причин, зокрема:

  • неможливість носити контактні лінзи і небажання носити окуляри, можливо, з косметичних причин;
  • бажання зайнятися діяльністю, наприклад спортом, яка вимагає від людини не носити окуляри або контактні лінзи;
  • зручність не носити коригувальні окуляри.

Як і під час усіх операцій, у людини можуть виникнути ускладнення, зокрема:

Сухість очей. Пацієнти можуть відчувати сухість очей після процедури, коли ті виробляють менше сліз. Змащувальні очні краплі можуть допомогти при цьому симптомі.

Відблиски, або Ореол. Дехто може відчувати зміни зору, як-от: відблиски, ореол або чутливість до світла.

Подвоєння або розмитість зору. Зрідка пацієнти можуть жалітися на розмитість зору та відчуття, що в очах ніби щось є. Причиною може бути дифузний пластинчастий кератит — також званий синдромом «пісків Сахари».

Більшість симптомів мають зникнути через перші кілька днів, тому особа, яка відчуває будь-які симптоми після цього часу, повинна проконсультуватися з медичним працівником.

Час відновлення

Після операції людина може відчувати, ніби її око горить, свербить або в ньому присутній сторонній предмет. Хірург може порекомендувати легкий анестетичний засіб, щоб допомогти з цими відчуттями.

Зазвичай люди беруть відпустку на кілька днів, щоб відновитися. Вони повинні записатися на прийом до свого офтальмолога протягом перших 24–48 годин після операції, щоб пройти огляд очей. Лікар переконається, що очі заживають належно. Після цього протягом перших 6 місяців пацієнту знадобиться кілька додаткових прийомів.


Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com