Київська агентка MI6, біблія для меншості та вихід з Матриці: 5 книг, де кажуть гірку правду

Анастасія Піка. Остання справа журналістки Кроніної. – К.: Bookraine Publishing House, 2022

Героїня цього роману Альона Кроніна - молода українська журналістка, яка потрапляє на роботу до суворо цензурованої та повністю підконтрольної проросійському спонсору київської редакції. «Уже з перших місяців роботи я дізналася, що редакційну по­літику «Онлайну» жорстко контролюють, - починає вона свою розповідь. - Усі заходи, які мали відвідувати журналісти, узгоджували згори, аналітичні матеріали, коментарі, репортажі проходили трирівневу цензуру. Після коректорських виправлень на кожен матеріал чекали ідеологічні виправлення». За конструкцією, роман складається з чотирьох частин, кожен розділ якої - справа з номером, що веде героїня. Всього цих справ – більше трьох десятків, і кожна з них - це справжня, іноді карколомна пригода. Додамо, що під час Євромайдану дівчина розуміє, що більше не може бути відстороненим свідком подій і хоче боротися з кремлівською пропагандою та розповідати людям правду. Тож проблем і критичних ситуацій нашій героїні, повірте, вистачає - і це крім «буденних» редакційних завдань, які закидають її то на Київську ГЕС, то в тубдиспансер, то взагалі до Чорнобилю. «Завмерлі навіки каруселі посеред заростів беріз і яблунь справляють гнітюче враження.

Мимоволі уявляю, як тут бігали та сміялися діти, які нічого не знали про вибух реактора. На серці стає млосно. Згадую розповіді про те, як у Києві першого травня дітей вигнали на святкову демонстрацію, і жахливу статистику: 4 тисячі випадків раку щитоподібної залози в тих, кому на момент аварії ще не було вісімнадцяти...» І завжди наша героїня небайдужа, активна, гостра на язик і до того ж самокритична. Утім, пори все ще й будує неабияку кар’єру: IT-журналістка, працівниця парламенту, агентка розвідки MI6. Додамо ще її спроби зірвати російське вторгнення до України 24 лютого 2022 року, і портрет сучасної журналістки буде більш ніж повним.  

Андрій Курпатов. Червона таблетка. Поглянь правді у вічі. Книга для інтелектуальної меншості. – К.: BookСhef, 2021

Ця незвична книжки - результат багаторічних досліджень автора, відомого психолога, написаний у доступному науково-популярному стилі. У книзі зібрані найважливіші наукові відкриття в галузі нейрофізіології, які допоможуть читачеві розібратися в принципах роботи мозку й ефективніше використовувати його для вирішення важливих завдань. Ви навчитеся розуміти поведінку й мотиви інших людей і взаємодіяти з ними для досягнення цілей. Питання про сенс життя перестане мучити вас, бо ви зрозумієте, чого хочете насправді і яким чином зможете цього досягти. «Іронія в тому, що глядачу немовби пропонують вийти з Матриці, - пояснює автор нинішню ситуацію, - але реально він опиняється у справжнісінькій казці з простим релігійним сюжетом. Так, декорації змінилися - тепер це не стародавня Галілея, якою блукав колись Христос, а кіберпростір із Рятівником, який затявся зі штучним інтелектом. Проте суть від цього не змінилася. Міфи, якими сповнена справжня Матриця – не та, що в кіно, а наша з вами, - на диво стійкі. Всілякі спроби зруйнувати їх призводять лише до зворотного ефекту: наша віра у власні помилкові погляди дедалі посилюється».

Ден Аріелі. Добре бути ірраціональними. – Л.: Видавництво Старого Лева, 2021

Цікаво, чи можна мислити нелогічно, ще й отримувати при цьому несподівані переваги? Саме цим питанням займається у своїй книжці автор, поведінковий економіст, який ділиться результатами експериментів і, традиційно, розповідає, якими насправді нераціональними є люди. Проте, на відміну від «Передбачуваної ірраціональності» - так само відомої книжки - автор відстоює думку, що така ірраціональна природа й робить нас прекрасно людяними і додає життю фарб — наприклад, наша здатність знаходити сенс у роботі, закохуватися в наші творіння та ідеї, готовність довіряти та здатність адаптуватися. Книжка також є чудовим прикладом, по-перше, мистецтва сторітелінгу, а по-друге, здатності автора пояснювати важкі та складні психологічні поняття простими словами.

Това Лей. Замахана жінка у розквіті літ: як відкрити життя наново. – К.: Yakaboo Publishing, 2021

У житті авторки цієї книжки довгий час було одне й те саме: рутинні хатні справи, догляд за дітьми, нетямущий чоловік і брак часу на власні бажання. Одного ранку вона збагнула, що так далі тривати не може. Глянувши на безлад в домі, замурзаних дітей і гору посуду, вона відчула, що замахалася. Настав час перезавантажити життя та віднайти себе у вирі чужих потреб і бажань. Це усвідомлення змусило авторку-героїню згадати про все, чого їй хотілося, але на що ніколи не вистачало часу. Список заборонених бажань містив найпотаємніші мрії та навіть деякі шаленства. Так вона здійснила поїздку в Непал, запропонувала чоловікові відкритий шлюб, відірвалася з подругами на Ібіці, а ще купила вібратор. Відкрившись бажанням та окресливши власні межі, жінка змогла пізнати свою сексуальність, прийняти тіло та нарешті відновити здатність насолоджуватися життям. «У той день, коли ми з Євою сходили в секс-шоп, - згадує вона, - повертаючись додому і прямуючи до залізничної станції, я роззирнулася навколо і побачила, які всі нещасні. Побачила людей, які бояться дивитися комусь в очі, бояться заговорити з незнайомцем, бояться одне одного. Коли ми стали такими похмурими? І, що важливіше, коли ми всі разом вирішили просто згаснути?»

Пітер Померанцев. Нічого правдивого й усе можливо. – К.: Yakaboo Publishing, 2021

За великим рахунком, ця книжка британського журналіста з родини російських емігрантів, який потрапив до Росії у 2006 році – аналітичний зріз, якщо не конспект, усіх знакових романів Пєлєвіна того часу. З його симулякрами, піар-технологіями і буденною магією телебачення. «І в центрі цього великого видовища стоїть сам президент, - нагадує автор, - створений із ніякого, сірого спецслужбиста за допомогою сили телебачення, так само стрімко, як і художник-перформер, трансформуючись у своїх персонажів - солдата, коханця, мисливця з оголеним торсом, бізнесмена, шпигуна, царя, супермена. «Новини - це той фіміам, яким ми благословляємо дії Путіна, робимо його президентом», - подобалося казати продюсерам і політтехнологам. Саме у цей час автор стає продюсером документальних фільмів і реаліті-шоу на телеканалі ТНТ. Він знайомиться зі світом всемогутнього російського телебачення, грубих грошей та великої влади. І поруч із цією Росією нафтових капіталів, декадентських вечірок, захмарно дорогих творів мистецтва постає Росія переповнених слідчих ізоляторів, бандитів, спецслужб, безправ’я. Так автор відкриває сам спосіб мислення цієї «нової Росії» - глибоке розщеплення особистості, множинність, розшарування і порожнечу між ними. Розповідь не завершується у Москві: по поверненні до Лондона автор спостерігає, як «нова Росія» крокує Заходом, скуповуючи нерухомість, а її мислення універсалізується.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше