Традиційний рецепт куті

6 січня 2017
Oksana Galuga

Усе геніальне – просте! Гарно зварена пшениця, втертий мак, порізані горіхи, пахнючий мед – і будьте певні, ваша кутя обов’язково вдасться! Рецепт смачнючої страви ми позичили у сайту SMAKPLUS.

.

Інгредієнти:

  • Пшениця (кутя) - 450 г (0,5 л)
  • Мак - 200 г (1 склянка)
  • Волоські горіхи - 150 г (1 склянка)
  • Мед - 200 г (3-5 стол. ложок)
  • Вода - 2 л (усього 4,5 л, решта відцідиться)

Приготування:

  1. Пшеницю на кутю заливаємо 2 л холодної води у великій (не менше 5 л) каструлі і залишаємо при кімнатній температурі на 8-10 годин, наприклад, на ніч.
     
  2. Пшеницю перемішуємо, щоби підняти осад, і воду зливаємо. Додаємо 1,5 л свіжої води, накриваємо і доводимо до кипіння. Як тільки закипить (обережно, "бігтиме" через верх!), зменшуємо вогонь до мінімуму і варимо 1 годину.
     
  3. Тимчасом, мак заливаємо окропом, накриваємо і залишаємо на 1 год. За цей час пшениця звариться, її ще можна зняти з вогню і вкутати, наприклад, рушником, щоб "упріла".
     
  4. Воду з маку зливаємо (повільно, щоби не вилити і макові зернятка). Далі втираємо мак – можна традиційно, макогоном, або за допомогою блендера (обережно, може перегрітись!) чи м'ясорубки (перекрутити двічі).
     
  5. Горіхи перебираємо – щоб не зіпсувати кутю шматочком шкаралупи чи горіхової перетинки – і ріжемо на шматочки або розтовчуємо качалкою – хто як любить.
     
  6. До звареної пшениці додаємо мак, горіхи і, куштуючи, мед ("не передайте куті меду"!). Якщо ви звикли до рідшої куті – долийте трохи перевареної води. Можна додати розинки, інжир і навіть шоколад – на ваш смак і фантазію.
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Модульні будинки: з яких матеріалів їх виготовляють?
Якщо ви цілком серйозно задумалися про купівлю модульного житла, а ваша бабуся постійно запитує щось на кшталт “який це будинок за три тижні, з чого вони його роблять і як воно має триматися?”, то ця стаття написана саме для неї.
Читати більше
Залаштунки успіху бренду. Чи правда, що шкіряні вироби LuckySrore приносять удачу?
Це історія подружжя Олі та Миколи, які разом, пліч-о-пліч втілили свою мрію, реалізація якої розпочиналась з виготовлення шкіряних гаманців у імпровізованій домашній майстерні.
Читати більше