Крим. Далеко, Поряд, завЖди

28 лютого 2019
Katte Tiahlo

Крим – це не лише географічний простір, але й відчуття, і пам’ять, і враження. З-поміж картин, старовинних примірників Корану з нотатками на полях і виловлених з дна моря предметів побуту є те, що не вміщається у рамку чи під скло. Той Крим, який ми можемо відвідати, не минаючи адміністративні межі.

 «Крим – це Україна» – такі плакати з’являються у громадських місцях десь між 14 лютого та  8 березня щороку. Мистецькі акти за невикорінною радянською традицією прагнуть до чогось «приурочити». 26 лютого – день опору кримчан російській агресії. І саме в цей день виставка «Дивовижні історії Криму» відривається для відвідувачів у Мистецькому Арсеналі.

«Дивовижні історії Криму» – це не про спротив, вимушених переселенців і втрату дому. Про те спільне, що не розділяється жодним кордоном. Виставка про історію, природу, мистецтво й релігію півострова, що став домом для багатьох культур. «Золотий острів у Чорному морі», як його називали, об’єднував у собі кольорову мозаїку.

Малюнки, рослини, комікси, каміння, посуд і вбрання – все можна побачити (а дещо навіть приміряти) у залах Арсеналу. Розміщені в хронологічному порядку, експонати виставки демонструють ті культури, що були і є присутніми на півострові.

Артефакти виставки зібрані з п’ятнадцятьох українських музеїв та приватних колекцій. Створити виставку про Крим, не маючи доступу до музейних колекцій самого цього регіону – складне і важливе завдання за тих суспільно-політичних обставин, які склалися зараз. Одні з найцікавіших історичних пам’яток «мандрували» з музеїв Львова та Харкова, також є надані власниками приватних колекцій спеціально для виставки і не презентовані раніше для широкого загалу.

Кураторки виставки відмічають звичаї та традиції народів, що мешкали в Криму, їхні історичні передумови та навіть сорти риби, що виловлювались біля берегів Херсонесу. Освітня програма, розрахована на дорослих та дітей, буде запропонована відвідувачам у вигляді тематичних лекцій та майстер-класів з історії та культури Криму. Перший з них відбудеться вже 2 березня.

«Для мене ця виставка – руйнівниця міфів», зазначає Алім Алієв, директор Кримського Дому. І це не лише про усталені стереотипи, але й про ті міфі які «офіційно» прищеплювались радянською історіографією. Що саме і як повідомлялось викривлено з «історій Криму» кожен відвідувач може дізнатися для себе. Персональний вимір Криму – це одна з провідних ідей, закладена у «Дивовижні історії».

Понад мільйон музейних предметів, значимих зразків матеріальної культури та мистецтва, залишилися у Криму, і до них немає доступу. Чи збережуться пам’ятки на своїй історичній батьківщині за умов окупації, ми не знаємо, оскільки навіть кількість музеїв, що функціонують в Криму, з 2014 зменшилася. Але можемо зберігати присутність Криму в серці і свідомості.

Випадковиз фактів про виставку «Дивовижні історії Криму»

  1. 15 музеїв та інших установ, що мають власні колекції, передавали експонати для створення «Дивовижних історій», зокрема наукова бібліотека імені Вернадського.
  2. На виставці присутні різні мистецькі форми –  живопис, скульптура, графіка, а також скульптура та відео-проекція. Все це органічно поєднаною.
  3. Кримськотатарські костюми, представлені на виставці, можна приміряти і сфотографуватися в них. Вони створені сучасними майстрами спеціально для виставки.
  4. Рибний ринок в Херсонесі в буквальному сенсі годував кримських легіонерів, чиї гарнізони були розміщені в цьому місті. Деякі рецепти рибних делікатесів, якимі ласували легіонери, зберігалися донині.
  5. До організації «Дивовижних історій Криму» долучалися два міністерства – Міністерство культури та Міністерство інформаційної політики.

І останнє, надважливе враження – присутність півострова буквально відчувається в роботі сучасної художниці, представленій наприкінці виставці. «Зоряне сяйво» – дуже суб’єктивна, і тому дуже близька кожному художня інтерпретація Криму, і саме Керчі – рідного міста художниці Марії Куликівської. У ній зосереджене її дитинство і становлення як особистості. Сама вона присвячує твір бабусі та батькам. Де закінчується море і починається небо? Звідки приходить «велика вода» і великі враження? Колір неба, що постійно змінюється в інсталяції, і відчуття присутності, яке триває.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com