Козова. Замок Потоцьких

11 березня 2016
Віктор
У 2008 році в м. Козова на території водного цеху я помітив відкос. Спершу думав, що це таке, пізніше згадував, що десь щось подібне бачив. А потім згадав, що був у м. Підгайці й там біля Замку є ідентичні відкоси. Я брав для порівняння й інші Замки - відкоси в Замках ідентичні.

Для порівняння


 
А з 2009 року я почав розпитувати старших жителів Козови про Козівський Замок і шукати в книгах та в інтернеті, де був розташований Замок. І в 2013 році на форумі "Замки, Крепости и Оборонные Храмы Украины" (forum.zamki-kreposti.com.ua/topic/74-) знайшов більш детальну інформацію про Козівський Замок.

Замок побудував Потоцький на початку XVI ст. Він був зруйнований у 1667 році, тому про нього є дуже мало інформації. Його опис залишив нам відомий мандрівник Ульріх Вердум, котрий відвідав Козову у листопаді 1672: "pusty kasztel z walacymi sie walami z ziemi i fosami, na nich kilka warownych bokow i tyle palisad, ile potrzeba do obrony przed Tatarami" (порожній замок із земляними валами і ровами; кілька укріплених боків і частокіл для оборони перед татарами).

Також замок можна локалізувати на карті Ф. фон Міга (1779-1782 рр.):
 

Цікавим видається топонім "Підзамче", котрий знаходиться ближче до фільварку Шеліських. Але до нього він навряд чи має відношення: хоча Шеліські й мали палац, але Генрік Шеліський отримав графський титул в кінці 19 століття. Окрім цього, в Козові є ще два "підзамчих"; одне з них розташоване у Старій Козові. Але, цей топонім "не засвітився" на жодній з відомих карт.

У 1755 році власниками Козови стають Мошинські, котрі відбудовують замок. Але, навряд чи Мошинські відбудували замок на попередньому місці, оскільки "Словник географічний Королівства Польського та інших країн слов'янських" (Варшава, 1883) на 573 сторінці пише: "Замочок, колись оборонний, давня садиба Мошинських... зараз переробили на повітовий суд, судову в'язницю і квартиру судді." А Іван Хоптій у книжці "Бережанська земля" на 587 сторінці вказує на наявність залишків замку Потоцьких на початку 20 століття: "Про розмір і зовнішній його вигляд нема жодних даних, однак збереглись залишки величезних фундаментів і тунелі-льохи, що тягнуться на захід від замку, туди, де тепер центр міста." Таким чином, замок Мошинських було локалізовано в іншому місці.

Оскільки центр Козови докорінно перебудований у третій чверті 20 століття (зруйновано костел, перебудовано центр), для прив'язки використано топокарту 1950-х років. Якщо провести на карті Ф. фон Міга лінію, паралельну до північно-східного боку замку, то вона пройде на північ від ринкової площі та вийде на будівлю церкви. Провівши на топокарті 1950-х років паралельну до ринкової площі лінію від церкви на південний схід, бачимо, що вона виходить на промислову зону і розташування досліджуваного об'єкту співпадає з однією з будівель замку Потоцького.
 

Щоб на загромаджувати малюнок, не проводилися інші лінії. Але не важко переконатись, що замкові будівлі знаходяться північніше від лінії, котра проходить через середину ринкової площі і територія замчиська співпадає із територією колишньої промислової зони; а територія школи (праворуч від костелу) - південніше.

Костел у Козові. Цитата зі щоденника Ульріха Вердума від 28 листопада 1671 року, де відмічено наявність лише руського костелу (греко-католицької церкви): "Ma ona teraz bardzo mało domów z ruskim drewnianim kościołem." У книзі генеральних візитацій Львіської єпархії за 1760, копія якої люб'язно надана о. Михайлом Забанджалою, є інформація про древню Стрітенську церкву у Старій Козові. Храм був у дуже занедбаному стані, тому візитатор заборонив у ньому правити. Враховуючи топонім, можна стверджувати, що Стрітенська церква і є тим храмом, про який писав Вердум. З поколінних переказів вдалося орієнтовно локалізувати її розташування.

Отже повернемося до щоденника. Ця фраза має продовження, котре частково було наведено в іншому пості: "Obok wznosi się pusty kasztel... (Поруч розташований порожній замок...)"
 
 
Як бачимо, Ульріх Вердум чітко прив'язує розташування замку до церкви, а не католицького костелу, якого на час його відвідин ще не було. Спробую зобразити інформацію графічно:
 

Червоною лінією позначено середину ринкової площі, котру використано як просторовий орієнтир.
Приблизна карта розташування Замку.
 
 
Ще в 2013 році з друзями Мурмилом Романом і Віталієм зробив фотографії Замку Потоцьких XVI ст.
 

 
А 12 квітня 2015 року я з цією інформацією звернувся до в.о. Голови РДА Козови, пана Ігора Прокопового, показав цю місцевість і поділився інформацією. Я попросив, щоби встановили табличку. Бо шкода, що жителі, населення, громада Козови, Козівського району не знають, не здогадуються, що в Козові збереглися руїни Замку Потоцьких XVI ст. 05.06.2015 пан Ігор Прокопів встановив табличку.
 
 

Слава Україні!!!
Героям Слава!!!
Герої не вмирають!!!
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше