Користь від читання

5 січня 2016
Follow Books

Сісти у зручне крісло у теплій кімнаті, накритися ковдрою і розкрити якусь цікаву книжку, поринути у зовсім інший світ… Це, виявляється, не лише приємно, але й корисно.

Британські вчені провели ряд експериментів, після яких визначили, що книги – найкращі ліки від стресу.

У ході дослідів учасникам створювали певні умови із вправами та тестами, з метою викликати стрес, а потім "піддослідним" пропонували прогулянку, музику або книгу для розслаблення.

Після цього науковці перевіряли пульс та м'язовий тонус, визначаючи силу заспокійливого ефекту. З'ясувалося, що в 68% випадків швидше за всіх справилося читання книг – лише за 6 хвилин м'язи розслабляються, а пульс приходить у норму.  Друге місце посіла приємна музика, яка допомогла в 61% випадків. Чай або кава – 54%, прогулянка – 42%.


При цьому не мало значення, яку саме книгу обирали учасники експерименту, головне було повністю зануритися в читання.

"В книгах укладено особливу чарівність; книги викликають у нас насолоду: вони розмовляють з нами, дають нам добру пораду, вони стають живими друзями для нас."
© Франческо Петрарка
Читання художньої літератури також розвиває розумові процеси. Такими підсумками дослідження поділилися американські вчені у одному з номерів наукового журналу "Science". Професор психології Еммануеле Кастано та її аспірант Девід Корнер Кідд з Нової школи соціальних досліджень у Нью-Йорку дослідним шляхом довели, що белетристика покращує цілий набір розумових здібностей людини. Зокрема, розвиває розумові процеси, важливі для складної сфери соціальних взаємин між людьми.

Науковці набрали 86 добровольців і провели з ними 5 окремих експериментів, під час яких запропонували їм прочитати тексти одного з трьох видів: літературно-художні, популярні та не мистецькі.

 
 

Після виконання завдання добровольців піддавали різним тестам. Наприклад, показували чорно-білу фотографію очей кіноактора з якогось фільму і просили описати його емоційний стан.

У всіх експериментах люди, що прочитали уривок з художньої літератури, набагато краще справлялися з усіма тестами на "модель психічного". Інакше кажучи, вони ставали більш соціально пристосованими, тобто більш "людськими" ніж ті, хто читав просто інформацію, навіть дуже добре написану.


Тож, читайте на здоров'я, релаксуйте і розвивайтесь!
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше