Корґі, дельфіни та Джеймс Бонд: що треба знати про королеву

22 листопада 2018
Kelsey Keff

Ми часто бачимо цю чарівну жінку у відомих глянцях та читаємо статті про її королівську сім'ю. Та що ми знаємо про неї? UaModna зібрала для вас тільки найцікавіші факти про Єлизавету ІІ.

У неї є прізвиська

Публіці відомо про два прізвиська, які дали королеві її близькі. Перше  — Лілібет: кажуть, коли вона була маленькою і не могла вимовити своє ім'я, в сім'ї її стали називати саме так. Король Георґ VI говорив про дочок: "Лілібет  — моя гордість, Марґарет  — моя радість!" Друге прізвисько  — Cabbage (Капустка — прим. ред.): преса з'ясувала, що так називає дружину принц Філіп.

Королева Єлизавета II з сестрою, принцесою Марґарет

Вона перебувала на домашньому навчанні

Королеву навчали найкращі педагоги країни: вдома вона вивчала юриспруденцію і історію; так юну Єлизавету готували до її майбутньої ролі глави держави. Уроки по релігії їй давав сам архієпископ Кентерберійський.

Вона проходила військову службу

Єлизавета стала першим членом королівської сім'ї, який служив у Збройних силах. 1945 року вона приєдналася до Допоміжної територіальної служби  — жіночого підрозділу британської армії під час Другої світової війни. Принцеса Єлизавета, якій на той момент не виповнилося навіть двадцяти років, служила в якості водія вантажівки.

З майбутнім чоловіком вона познайомилася в дитинстві

А точніше — у восьмирічному віці. Єлизавета і принц Філіп, за офіційною інформацією, вперше зустрілися на весіллі грецької принцеси Марини.

У неї було вісім подружок нареченої

На весіллі самих Єлизавети та Філіпа у нареченої було вісім подружок, включно з її сестрою, принцесою Марґарет.

Вона вміє кермувати 

Логічно, якщо вже в армії майбутня королева керувала вантажівкою! Вона і зараз іноді сідає за кермо своїх автомобілів — "Рендж Ровера" і "Яґуара".

У неї було понад 30 собак

І всі породи корґі, до якої, як відомо, Єлизавета II має особливу любов.

У принца Джорджа для неї є особливе прізвисько

Як пише преса, онук називає бабусю "Ген-Ген": мабуть, це скорочене від "grandmother"  (бабуся - прим. ред.).

Вона вільно володіє французькою

Приїжджаючи до Франції або у французькомовну частину Канади, Єлизавета II робить звернення до публіки, не користуючись послугами перекладача. Вона ще в юності вивчила французьку і знає цю мову досконало.

У неї був улюблений дизайнер

Британський модельєр Норман Гартнелл, який помер 1979 року, був улюбленим дизайнером Єлизавети II. Саме він створив найвідоміші її вбрання, які вона одягала на найважливіші події в своєму житті — на коронацію і весілля. Гартнелл був офіційним модельєром королівської сім'ї, окрім того, саме він шив весільну сукню для принцеси Марґарет.

Їй не потрібні документи

Чи є у британської королеви паспорт і водійські права? Відповідь: ні!

Вона читає листи від шанувальників

Не всі, звичайно: удень вона отримує їх 200-300 штук! Це приблизно 70 тисяч в рік. Як пише преса, королева вибирає кілька листів, які читає особисто, а потім її співробітники відповідають на послання. На офіційному сайті палацу сказано, що "особисті секретарі щодня показують королеві майже всю кореспонденцію, і вона виявляє щиру цікавість до листів, які їй присилають".

У неї два офіційних дні народження

Королева народилася 21 квітня 1926 року, і щороку в цей день Її Величність відзначає свято в колі сім'ї, а в полудень в Лондоні звучать кілька збройових залпів в її честь. Але привітання Єлизавета II приймає не тільки в цю дату. Ще один "офіційний" день народження глави монархії — це день, коли проводиться знаменитий парад Trooping the Colour, він проходить у другу суботу червня.

Традиція святкувати королівські дні народження двічі зародилася ще 1748 року, і її причина — складний клімат Великої Британії. Король Ґеорґ II народився 9 листопада, і кожен раз погода була занадто несприятливою, щоб проводити великі заходи. Тоді було прийнято рішення, що правлячий монарх може вибрати собі ще один день народження, найкраще — влітку.

Її весільна тіара зламалася в день церемонії

Страшний сон будь-якої нареченої: одна з деталей весільного образу приходить в непридатність за кілька годин до церемонії. Єлизавета пройшла через це: перед її весіллям з лейтенантом Філіпом Маунтбаттеном, коли перукар прикріплював фату, тріснула і розвалилася на дві частини дорогоцінна діамантова тіара, що дісталася їй від матері. На те, щоб щось виправити, залишалося дві години. У результаті коштовність в супроводі поліцейських відправили в майстерню і вчасно доставили назад в первозданному стані.

Вона використовувала продовольчі купони, щоб оплатити свою весільну сукню

Ще один цікавий факт про весілля Єлизавети і Філіпа: щоб купити матеріал для своєї вінчальної сукні, принцеса використовувала продовольчі купони, отримані в роки війни. Ще 200 купонів вона отримала в подарунок від британського уряду. Прості громадяни також намагалися надсилати їй свої купони, але палац повернув кожен з них, оскільки їхня передача була незаконною.

Вони з чоловіком — родичі

Як з'ясовалося, Філіп — четвероюродний брат Єлизавети II, у них спільна прабабця, королева Вікторія. Що ж, у королівських сім'ях подібні шлюби не рідкість.

Їй належать всі лебеді і всі дельфіни Великої Британії

Офіційно королева є власницею всіх лебедів країни, а також всіх китів і дельфінів, що мешкають у водоймах, які відносяться до країни.

У неї є улюблений блиск для нігтів

Хочете виглядати як член королівської сім'ї — обирайте лак марки Essie, і це не реклама: Єлизавета II дійсно роками вважає найкращим саме цей демократичний бренд. У певному відтінку — Ballet Slippers (дослівно — "Балетні тапочки" - прим. ред.).

Це дуже ніжний відтінок, і він, зрозуміло, є бестселером цієї марки. 1989 року стиліст Єлизавети вперше замовив баночку цього лаку до палацу, з тих пір королева не вибирає нічого іншого.

У неї є пентгауз в Нью-Йорку

Незважаючи на те, що королева всього п'ять разів приїжджала з офіційним візитом в США, вона володіє сучасним пентгаузом у центрі Нью-Йорка. Апартаменти займають понад 900 квадратних метрів і знаходяться в будівлі United Nations Plaza. Спроектував його архітектор Норман Фостер, який 1990 року отримав від Єлизавети II титул лицаря.

У неї 30 хрещеників

У королеви три десятки хресних дітей, 3усе це сини і дочки монархів.

Вона не проти алкоголю

Двоюрідна сестра королеви Марґарет Родез одного разу розповіла виданню The Independent про те, що п'є Єлизавета: якщо перед ланчем, то джин і Dubonnet (французький аперитив на основі міцного вина - прим. ред.) зі скибками лимона і великою кількістю льоду. Якщо зараз обід, — вино, а ввечері — мартіні і келих шампанського.

Її сумочка — не просто аксесуар

Пресі відомо про те, що сумочка королеви відіграє особливу роль в ході заходів. Вона служить не тільки для зберігання особистих речей Її Величності, але і в якості сигналу для співробітників. Кажуть, якщо королева ставить сумку на стіл, це означає, що вона хоче покинути захід протягом п'яти хвилин. Якщо сумка опиняється на підлозі, — це практично сигнал SOS: Єлизавета показує, що їй не подобається розмова і вона хотіла б її закінчити якнайшвидше.

Їй часто дарують тварин

Якщо ви королева Англії, не дивуйтеся, якщо вам раптом подарують слона! За час свого правління, крім слонів, Єлизавета II отримувала в подарунок найрізноманітніших тварин — від корів і коней до крокодилів, кенгуру і ягуарів. Що робити з такими презентами? Королева часто передає їх Лондонському зоопарку.

Вона першою провела в палаці захід тільки для жінок

У Букінґемському палаці ніколи не було дівич-вечорів, поки 2004 року Єлизавета II не організувала прийом під назвою Women of Achievement. На ланч з королевою були запрошені успішні жінки зі сфер бізнесу, політики, мистецтва і моди. Серед гостей були помічені Твіґґі, Кейт Мосс, Джоан Ролінґ та інші.

У неї є особистий поет

Точніше поетка — Керол Енн Даффі, яка часто пише вірші на честь важливих заходів. Таких, як-от весілля принца Вільяма і Кейт Міддлтон, а також ювілеї правління Єлизавети II.

Вона позувала для портретів 129 разів

За час свого правління королева позувала для безлічі художників. За словами художників, малювати королеву — не найпростіша робота.

Будь-який художник скаже вам, що королева не любить сидіти без руху. А ви не можете сказати їй: "Мем, не могли б ви, чорт забирай, що не ворушитися!" — каже художник Джон Воннакотт, який працював над портретами королівської сім'ї в 2000 році.

Вона зіграла в міні-фільмі про Джеймса Бонда

Ви, напевно, і так про це не забували, але ми нагадуємо ще раз. Королева знялася в ролі самої себе в шестихвилинному гумористичному ролику з Деніелом Крейґом, який було знято спеціально до Олімпіади в Лондоні 2012 року.

Жоден британський монарх не правив довше за неї

Уже в 2015 році Єлизавета побила рекорд своєї прапрабабусі Вікторії, ставши монархом, правлячим Великобританією найдовше. 

Замість будильника у неї волинка

А ви думали, королеву щодня будить звичайний ненависний всьому людству будильник? Зовсім ні: щоранку о 9.00 під її вікном протягом 15 хвилин грає волинка. Можливо, так легше прокидатися?

Здійснено переклад.

Фото - pinterest.com

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як запобігти крадіжкам у магазині
Світ роздрібної торгівлі швидко розвивається, і коли ви керуєте величезною кількістю запасів, безпека стає важливою увагою. Крадіжка, вандалізм та шахрайство — це лише деякі проблеми, з якими стикаються роздрібні магазини щодня.
Читати більше