Коли смартфон заважає вам жити

25 жовтня 2016
Annie
Якщо в особистому спілкуванні ваш співрозмовник постійно відволікається на смартфон, це дратує. Виникає відчуття того, що ваша розмова для нього не настільки важлива. Про це у соціальних мережах не писав, хіба що, ледачий, і нещодавно на Intercom з'явилася ще одна стаття на цю тему. Фаббінг - постійні перемикання уваги на смартфон під час спілкування - може нашкодити не тільки особистому життю, але й успіхам на роботі, вважає автор публікації. А ми пропонуємо вам її переклад.
 
ain.ua

Коли смартфони важливіші, ніж люди, страждає ваша продуктивність

Уявіть свій звичайний робочий день. Ви на зустрічі, перевіряєте телефон, щоб зрозуміти, скільки часу залишилося до наступної зустрічі. Оновлюєте пошту, можливо, заходите в Skype чи соціальні мережі. Ви глянули на телефон на кілька секунд, але ще кілька секунд піде, щоб знову зосередитися на тому, що відбувається в кімнаті.

Озираючись на всі боки, ви бачите смартфони в кожного: у когось він поруч з ноутбуком, у когось - затиснутий в руці, до вас долітає дзижчання повідомлень про нові листи від смартфона в кутку.

Всі беруть участь у спілкуванні, але ніхто не розмовляє безпосередньо один з одним. Ласкаво просимо у світ фаббінгу (з англійської phone snubbing - це процес постійного використання телефону при прямому спілкуванні з іншими людьми). Після незліченних обідів з друзями, котрі прилипли до своїх смартфонів, починаєш розуміти, наскільки це дивне явище. Адже вся мета смартфона - в спілкуванні, чому тоді ми вважаємо його кращим, ніж компанію інших людей?

Психологи намагаються зрозуміти, як працюють соціальні норми в разі такої поведінки, а також - як це пов'язано з феноменом FOMO (постійний страх щось пропустити), інтернет-залежністю і нестачею самодисципліни. На перший погляд, немає нічого страшного в тому, щоб відповісти на кумедну SMS під час зустрічі, але за деякими даними, в середньому у користувача йде близько 23 хвилин і 15 секунд, щоб знову зосередитися на завданні після того, як він відволікся. А якщо згадати, скільки разів в день це відбувається, усвідомлення шокує.

Чому ми самі вирішуємо відволікатися на смартфони?

Дисплей світиться, показуючи повідомлення, або ж телефон пищить, сигналізуючи про нову SMS - подібні сигнали розвивають у нас рефлекс постійної перевірки смартфона. Частково це пов'язано з тим, як працює наша дофамінова система, котра активується, коли ми отримуємо знаки, пов'язані з якоюсь нагородою або досягненням. Приємно відчувати, що хтось оцінив ваш жарт у Facebook або лайкнув фото в Instagram. Ключовий прийом, який ламає це замкнене дофамінове коло - звести до мінімуму аудіо- та візуальні сигнали в нашому оточенні. Наприклад, відключити пуш-повідомлення.

Але не можна у всьому звинувачувати звичку. Коли ми отримуємо повідомлення, лист або сповіщення, що виглядає важливим, нам часто здається, що ми зобов'язані відповісти на нього, зобов'язані бути доступними адресату, ми даємо смартфону пріоритет у порівнянні з поточним заняттям.

Що такі наші дії показують іншим?

Фаббінг - це бар'єр у спілкуванні, величезний знак "Не говоріть зі мною". Навіть якщо ви спробуєте обмежити його вплив, відкласти телефон, сама присутність ґаджета може знизити якість спілкування. Якщо смартфон лежить поруч, буде здаватися, що ви чекаєте на повідомлення або дзвінок. Інші подумають, що все одно вас перервуть, так що немає сенсу заводити зараз з вами серйозну розмову.
 

ain.ua

Що ми втрачаємо?

Навіщо комусь витрачати свій час на людину, якій ніколи відкласти телефон і спілкуватися? Ви витрачаєте не тільки час інших людей, але і свій власний. Ви заважаєте самі собі.

Переключати увагу з одного завдання на інше (що відбувається приблизно кожні 3 хвилини і 5 секунд), може привести до того, що ви швидше будете "спалювати" ресурси мозку, швидше втомлюватися навіть після нетривалої роботи, а ваші фізичні та когнітивні можливості будуть страждати. Недавні дослідження показали: люди, які постійно чекають, що їх відволічуть, працюють в середньому швидше, щоб компенсувати втрати часу. Ціна такої швидкої роботи? Стрес.

Як така поведінка стала розповсюдженою?

Як часто, заходячи в кафе, ви всюди бачите голови, схилені до смартфонів, безмежне море зомбі, котрі тицяють пальцями в екрани? Фаббінг одного користувача викликає ланцюгову реакцію в інших. Чим більше ви відчуваєте, що вас ігнорують заради смартфона, тим з більшою ймовірністю ви відтворите таку ж поведінку самі.

Люди завжди повинні бути в пріоритеті

Позитивне робоче оточення - дуже важливе для успіху будь-якої компанії. Щоби переконатися, що фаббінг не знизить продуктивність вашу і ваших колег, прислухайтеся до наступних рекомендацій:
 
  • Якщо телефон вам не потрібен, відкладіть його. Всі ці листи нікуди від вас не дінуться.
  • Попросіть колег робити те ж саме. Можливо, ніяково просити іншу людину приділити вам увагу, але хіба це не чудово - знати, що комусь небайдужа ваша розмова, і цей хтось усуває перешкоди заради неї?
  • Поважайте чужий час. Зустрічі та наради можуть відкривати широкі можливості. Якщо хтось вирішив приділити вам час зі свого робочого розкладу, не змушуйте його чекати, поки ви порпаєтеся в телефоні.
  • Якщо ви бачите, що екран вашого смартфона загорівся, це видно і оточуючим. Це відволікає як вас, так і інших.
  • Під час зустрічей відключайте пуш-повідомлення, вмикайте беззвучний режим на телефоні.
     
Особисте спілкування дає нам те, що зазвичай втрачається за допомогою технологій - невербальну комунікацію. Іноді ми можемо підробити її за допомогою емодзі, смайлів і гіфок, але якщо вам дійсно потрібно зрозуміти, як ваш співрозмовник ставиться до того, що ви говорите, найкраще аналізувати комбінацію слів, вираз обличчя, мову тіла. Тож відкладіть свій смартфон, реагуйте, повністю втягуйтеся в спілкування. Це потрібно не тільки для того, щоби добре виконувати свою роботу, але і щоби будувати нормальні відносини з людьми.

(via)
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше