Кохання в Італії та «Гірко!» на фронті: 3 книги про жагу до життя

Життя триває навіть у найскладніші часи, яким для України сьогоднішня війна. У цей час важливо пам’ятати, що наша перемога  справа кожного, і хоч би де ми були, мусимо не втрачати бойового настрою і віри у щасливе й мирне майбуття.

Сергій Руденко. Бій за Київ.  Х.: Фабула, 2023

Все у цій збірці пов’язано із сьогоднішньою війною, яка відгукнулася в долях кожного з українців. З іншого боку, зрозуміло, що вона насправді  не лише про події російсько-української війни, і зокрема оборону Києва, оскільки це більше ніж журналістське дослідження. Так, перед нами окремі есеї, що висвітлюють короткі епізоди оборони столиці  яскраві, щирі, трагічні  але всі разом вони утворюють велику панораму подій початку повномасштабного вторгнення. І головне, це не лише бій за українську столицю, але й участь у ньому всіх захисників Києва. І головною дійовою особою кожного з есеїв є люди, що потрапили у вир війни. Крім розповідей про політиків з обох боків барикад – братів Кличків і Януковича, Ющенка і Путіна  все ж таки вражають історії про них, цивільних і військових героїв з народу, які показали, на що здатні українці у складні часи. «Путін так мріяв, щоб його армію зустрічали в Україні з квітами, танцями та обіймами.

Натомість росіяни отримали шалений народний спротив. Сотні тисяч людей, як-от молодята Леся та Валерій, стали до лав територіальної оборони. Вони не збиралися здаватися в полон чи залишати Київ, - розповідає автор про чергових захисників. - Бажання жити й любити перемогло того, хто прагнув загнати українців в укриття, змусивши їх боятися. Бо що може бути більш життєствердним, аніж весільне скандування: «Гірко! Гірко! Гірко!» під артилерійську канонаду. Такий народ не перемогти. Бо, з одного боку, він готовий віддати життя за свободу, а з другого — зі зброєю в руках створює нові сім’ї й народжує дітей».

Дженна Еванс Велч. Кохання та джелато.  Л.: Видавництво Старого Лева, 2023

Чого найбільше у цьому романі  тріумфу (кохання) чи трагедії (життя) — вирішувати читачеві, варто лише зауважити, що книжка здобула захоплені відгуки від прихильників жанру по всьому світу, а 2022 року вийшла її однойменна екранізація. За сюжетом, шістнадцятирічна Ліна виконує останнє бажання своєї мами  їде до Італії. Але її думки займають зовсім не краєвиди Флоренції, серед яких їй пощастить провести літні канікули. Спустошена після втрати, дівчина змушена поринути в невідомість далекої, але такої чарівної країни. Чимало цікавого чекає на неї в Італії, але найважливіше — розгадати, чому мама відправила її до батька, якого приховувала від неї довгі шістнадцять років. На допомогу Ліні приходить давній мамин щоденник, а ще — кохання та джелато. Розпочинається ж усе з повернення мами й дочки з лікарні, де вони дізналися про найстрашнішу новину життя. «Сьогодні той день, коли все стає інакше,  думала я.  Усе відсьогодні поділилося на до і після». Мама прокашлялась, я глянула на неї. | вона раптом. виструнчилася, ніби зараз скаже дещо важливе. — Ліно, я тобі колись розповідала, як на спір плавала у фонтані? Я розвернулася до неї.  Що-що?  Пам'ятаєш, я казала, що рік навчалась у Флоренції? Ми з одногрупниками пішли фотографуватися, стояла така спека. я думала розтану. У мене був друг - Говард, І він сказав, що я ні за що не зможу стрибнути у фонтан. Я налякала групу туристів з Німеччини. Вони позували для фото, і коли я раптом вистрибнула з води, одна жінка не втрималась і ледь не гепнулася до мене у фонтан. Вони так показилися, що Говард заволав, начебто я тону, і стрибнув мене рятувати. Я не зводила з неї очей, вона повернулася до мене і кволо усміхнулася».

Дженні Хан. Літо без тебе  не літо.  Х.: Ранок, 2023

У цьому романі так само прагнуть перемоги почуттів після трагедії, яка сталася. За сюжетом, після смерті Сюзанни життя родини Беллі та Фішерів змінюється. Кожен відчуває спустошення та журбу. Половина літа проходить без звичного будиночка на пляжі, тривалих посиденьок біля басейну та веселих сімейних вечер. Здавалось, що Беллі більше ніколи не поїде у Казінс, але раптове зникнення Конрада змінює плани дівчини. Джеремая просить допомоги в Беллі, щоб знайти свавільного брата. Невже це літо ще можна врятувати? Принаймні спробувати героїня цієї історії намагається, хоч на початку здається, що всі довкола їй лише заважають, запрошуючи на чергову вечірку. « - Я ж сказала тобі, що прийду.  Вона поморщилась.  Знаю, але  голос Тейлор обірвався.  Не зважай. Знаю: Тейлор очікувала, що все буде як раніше. Але все вже ніколи не буде таким, як раніше. Я вже ніколи не буду такою. як раніше. Раніше я вірила. Раніше я думала, що якби я сильно захотіла, то все будо 6 так, як забажала. Це доля, як казала Сюзанна. Я загадувала Конрада на кожен свій день народження, кожну зірку, що падала, кожну вію, що злітала на щоку, кожну монетку у фонтані. Все, все було присвячено тому, кого я кохала. Думала, що так буде завжди. Тейлор хотіла, щоб я забула Конрада, просто стерла його зі своєї пам'яті. Вона продовжувала говорити щось на кшталт: Кожен повинен пережити перше кохання, ще мов обряд. посвяти. Але Конрад був не просто моїм першим коханням. Він не був якимось обрядом посвяти. Для мене він значив набагато більше».

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше