Кохання врятує від убивства

16 березня 2017
Анатолій Власюк
Михайло Коцюбинський. Помстився.
 
У короткому оповіданні письменника закладений глибокий філософський сенс. Трагічна історія має оптимістичне закінчення. Михайло Коцюбинський не вперше у своїй творчості застосовує цей прийом.

Свирид, здається, втратив інтерес до життя. Кохана жінка зрадила йому. Життя без Марії немиле Свиридові. Аж тут він дізнається, що Лука, з яким працює поруч, і є призвідником його нещастя. Він звабив Марію. Вона завагітніла від нього. Лука кинув нещасну жінку з дитиною, яка незабаром померла.

У Свирида є хороша нагода поквитатися з Лукою. Той п’яний, міг втопитися в річці, і всі би вважали, що це природна смерть. Але Свирид рятує Луку, не дає йому захлинутись у воді.

Він заводить побратима-недруга до шинку – і там зустрічає Марію. Вона в розпачі просить у Свирида вибачення за зраду. Чоловік пропонує піти разом з ним і розпочати нове життя. Марія погоджується. "З плавнів знявся білий туман, сивими хмарами покотився по тихому Дунаю, закриваючи блакитні гори, заступаючи світло сонця… Мрака ця віщувала, однак, чудову днину… Так і в серці подорожніх зоріла надія на щасну долю, що розвіє колись й самі згадки сумного минулого…".

Дослідники творчості Михайла Коцюбинського здебільшого звертають увагу на подібність в оповіданні "Помстився" краєвидів села Джурджулешти, де влітку і восени 1892 року побував письменник. Але це лише тло, на якому розгортаються події. Сама історія прилаштована до описів природи. Бачимо спочатку контрасти, а потім гармонію з даним Богом.

У душі Свирида гору бере добре начало. Він не вбиває Луку, хоча міг це зробити. Саме слово "помстився" з назви оповідання в інтерпретації Михайла Коцюбинського має зовсім інший сенс. Марія повертається до Свирида – і це найбільша помста безталанному Луці, який відмовився від неї. Письменник вслід за героями вірить у їхнє щасливе майбутнє.
 
Анатолій ВЛАСЮК
14 березня 2017 року
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

6 трендів цієї весни
Весна не просто стукає у вікно, а майже буяє різними відтінками. Це чудовий час, аби оновити свій гардероб. Знаємо, що іноді важко збагнути, на що варто звернути увагу в теплий сезон. Тому ділимося трендами, які пануватимуть в цей період.
Читати більше
Що таке лазерна епіляція: переваги та наслідки
Лазерне видалення волосся — це безболісна та безпечна косметологічна процедура для тіла та обличчя. Щоби переконатися в цих характеристиках, рекомендуємо ознайомитись із тим, як працює лазер, та розглянути його основні переваги.
Читати більше