Книжки з ароматом кави

27 листопада 2015
Oleksandra Orlova

Я розповім вам про три виняткові книжки абсолютно різних авторів, вони написані різними мовами і взагалі несхожі між собою, і тим не менш поєднані однією чарівною темою — Її Величністю Кавою!
 


Погодьтеся, магія кавового напою не полишає байдужим нікого, й навіть, якщо ви не відносите себе до кавоманів, що моляться на "горнятко пробудження" щоранку, у вас обов’язково має бути улюблений кавовий напій, певний особливий рецепт, або ж вам просто подобається незрівняний запах кавових зерен. І хоча тема кави присутня в мистецтві та літературі вже не одну сотню років, книжки кавових оповідань (бо що може бути кращим, аніж коротенька історія якраз до філфжанки кави?) з’явилися тільки в останні десять років, і цілком незалежно одна від одної.

"Кавова книжка" упорядник Макс Фрай

"Кофейная книга" составитель Макс Фрай, Издательство: Амфора, 2008 г.

У передмові Макс Фрай & Co. відверто зізнаються читачеві, що їм "довелося" видати збірку оповідань про каву, бо до них цього ніхто не робив. У якості бонусу до кожної історії додається авторський рецепт приготування кавового напою, і цього, власне, було б достатньо для хорошої книжки. Але "Кавова книжка" Макса Фрая вийшла надзвичайною: в ній поєдналися культури і долі, літературні жанри і мистецькі настрої.


Кілька десятків авторів, з їхніми чарівними історіями — це відмінно смачна крихта з мозаїки сучасної російської літератури. Оповідання настільки різні, що важко уявити, як вони могли опинитися в одній книжці, а проте їх об’єднує кава, як вона єднає багатьох людей світу, здатних оцінити надзвичайну силу горнятка духмяного напою.


Тут є невелички есеї та розгорнуті розповіді, казки і новели, замальовки й навіть поезія, тож знайдеться історія на будь-який смак, а рецепти — подекуди просто унікальні — миттєво поженуть вас за джезвою і прянощами до найближчої відповідної крамниці.

У кожній історії є щось таке, що бере за живе і здається досить близьким, викликає усміх веселий чи сумний, і цю книгу дуже легко полюбити, але вибрати з усього розмаїття оповідок улюблену я не змогла. Може вам вдасться?

"…Кофе? - это варенье из джазовых пластинок

Кофе? - это свет, который можно размешивать ложечкой

Кофе? - это врата восприятия ночного пейзажа

Кофе? - это немой вымысел радуги…" (с)

"Теплі історії до кави" Надійка Гербіш

Серія: Теплі історії, Видавництво: Брайт Букс, 2012 р.

З легкої руки письменниці Надійки Гербіш "Теплі історії" перетворилися на цілу мультиавторську серію приємних і добрих книжок. І хоча рецепт її успіху простий — нести казку у звичну буденність — але так елегантно й невимушено виконати його вдається далеко не кожному автору.

У "Теплих історіях до кави" йдеться про головне
 про любов, у різних її проявах та іпостасях: до друзів, рідних, до своєї домівки і міста, до книжок, музики і котів, до цинамону, меду і вершків, до мандрів і змін, до спокою і затишку, любов до Бога і врешті до себе самого, бо іноді, аби повірити у диво, треба повірити у себе.
 


Крихітні, мов філіжанка рістретто, есеї чи невеликі солодко-духмяні, мов латте, новели — найкраща компанія в затишному куточку під ковдрою. В них зовсім не завжди йдеться про каву, хоча її там чимало і з цікавими присмаками, але ці історії мають довершений формат для того, щоб під час читання насолодитися горнятком улюбленого напою. Якого саме — обирати вам, але задоволення гарантоване!

"...ейфорія втишується до спокійної радості й хочеться персиків,
міцної кави з веселковою пінкою та дихати небом…" (с)

"52 чашки кави" Меган Гебхарт

"52 Cups of Coffee" Megan Gebhart, Published by IRL Press, 2014

Натхненна і мотивуюча книжка американки Меган Гебхарт "52 чашки кави" — набагато більше, ніж нон-фікшн твір, це масштабний і унікальний проект винахідливої й комунікабельної дівчини, що взялася шукати рецепт шляху до успіху, спілкуючись з непересічними жінками і чоловіками. Вона поставила собі мету: щотижня зустрічатися з цікавими, незвичайними, талановитими людьми і писати про їхній досвід у блозі. А що може бути кращим приводом для розмови, ніж чашечка кави? За рік тих "чашечок" назбиралося 52, хоча останню Меган пила на самоті, підбиваючи підсумки свого неймовірного експерименту.

"52 чашки кави" — це історії живих людей з різних куточків світу, про їхні долі та вибір, про різний вимір успіху і розуміння щастя, про пошук натхнення, творчість і кропітку роботу, про мрії та справжні цінності, про ризики, страхи і те як з ними боротись. Щоразу, не зважаючи на те, чи веде розмову Меган зі співзасновником Apple, чи балакає з маленькою дівчинкою з індіанського племені, вона отримує корисний урок, яким у приємній невимушеній формі ділиться зі своїми читачами.
 


Завдяки цій книжці я відкрила для себе чимало цікавих брендів та ідей, щиро захопилася кількома співрозмовниками Меган, та й нею самою. І хоча книжка просто веде читача від однієї зустрічі до іншої, однак перед його очима відбувається справжне становлення особистості авторки, її дорослішання і, так би мовити, "мудрішання".

Книга Меган Гебхарт "52 чашки кави" наразі існує виключно в оригінальній американській версії, але сьогодні це не є перешкодою для багатьох з вас. Проте, якщо у когось немає можливості придбати книжку, не варто засмучуватись: історію кожної з 52-х зустрічей за чашечкою кави можна знайти в архівах сайту Меган 52 Cups.
 


Ці три книжки дуже мало схожі між собою, а все ж таки, окрім історій, що ідеально засвоюються з горнятком кави, об’єднані особливою зворушливою магією та мають лише один недолік — швидко закінчуються!

Приємного читання і кавування!

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше