Це вже історія. Чикаго

9 січня 2015
Maria Ivanus
Якщо ви ніколи не чули про ці події, беру на себе скромну роль гіда для цієї короткої подорожі в історію. А далі ви вже самі.

Моє знайомство з книгою "Диявол у Білому місті" Еріка Ларсона відкрило мені зовсім інше Чикаго. Ця стаття - це не рецензія книги. Це розповідь про ланцюгову реакцію, якій вона посприяла. Інформація, якою я хочу з вами поділитись, буде корисною і (сподіваюсь) цікавою для всіх вас, хто живе в Чикаго, але далі центральної частини і Мілленіум Парк не заглядає.
 
 
Хоч "Диявол у Білому місті" вже досить давно циркулює в списках бестселлерів, мені ця книжка чомусь завжди здавалсь нудно (судячи по короткому опису на обкладинці). І ще фотографія "білого міста" викликала асоціації з Білим Домом у Вашингтоні, і я для себе вирішила - читати не буду. Завдяки такій безглуздій упередженості я десять років жила в місті, про яке знала дуже мало. 

Ерік Ларсон своєю книгою зробив місту, в якому ми живемо, неоціненну послугу. Завдяки йому історія Чикаго стала популярною. Це вже не були просто імена і факти, статистика та аналіз подій. Дві головні сюжетні лінії, події кожної з яких детально досліджені автором, розгортаются неначе старовинна карта перед очима читача і запрошують його в загублене місто інтриг, амбіцій і таємниці серійного вбивці. 

Якщо вас не цікавить архітектура Чикаго та історія, неймовірна у своїх масштабах, Чикагської Світової Виставки, яка відбулась на території сучасного Музею Науки та Індустрії (тільки займала вона набагато більшу площу) в 1893 році, тоді вам буде до душі друга, не менш захоплююча частина книги про першого задокументованого серійного вбивцю - доктора Холмса, "діяльність" якого співпала (не випадково) з розквітом будівництва і відкриття Колумбійської виставки. 

Не хочеться переповідати сюжет книги - вона заслуговує бути прочитаною. Скажу лише, що з неї ви дізнаєтесь про те, як побудувати місто майбутнього за сенсаційно короткий термін, наперекір всім можливим стихіям: погоді, пожежам, профспілкам, корумпованим чиновникам, розлюченим жінкам і збанкрутілим партнерам. Повірте, після цієї книжки кожного разу, як у вас траплятиметься завал на роботі чи вдома, згадайте становище головного архітектора Деніела Бернхема і саме поняття "термін здачі" набере зовсім іншого значення. Невідомо, як цей чолов'яга витримав на собі весь тиск ситуації, але на мене він справив неабияке враження талановитої і фанатично відданої своїй професії людини. Після себе він залишив чимало легендарних будівель, як в Чикаго, так і в інших містах Америки. 

Ті з вас, в кого переважає темний бік, теж почерпнуть багато корисної інформації. Наприклад, як бути джентельменом і серійним вбивцею в одній особі. Як заманювати наївних провінціалок у гості, одружуватись з трьома із них, при чому так, щоби кожна думала, що вона одна-єдина; переписувати на себе їх майно і з часом робити так, щоб вони зникали в нетрях вашого таємничого готелю.

От є такі люди, яким все дається настільки легко, що їм самим починає бути нудно від такого везіння. І тоді вони себе уявляють або Богом, або дияволом, твердо переконані в своїй невловимості. Доктор Холмс був саме таким. Починав з не надто хитрих операцій зі страховими полісами. Потім, користуючись своїм шармом і привабливістю, почав працювати в аптеці на півдні Чикаго. В силу багатьох економічних і соціальних особливостей того часу (1880-1910) Холмс зловживав системою, як міг. Змінював ім'я при кожній нагоді, багатів за рахунок інших, не платив кредиторам, присвоював собі посади і привілегії. Але по-справжньому він застосував свої навики маніпулятора, коли закінчилось будівництво його "замку". Холмс сам займався проектом будівлі й лише йому було відоме справжнє призначення чудернацьких сплетінь коридорів, кімнат без вікон і глибоких підвальних приміщень. Не буду розголошувати всіх подробиць, на випадок якщо є люди, які не читали "Диявол в Білому Місті". 

Дозволю собі передбачити, що вам захочеться знати ще більше про події описані Ерікoм Ларсоном, як тільки ви закінчите його книжку. Особливо, якщо ви не раз бували в Музеї Науки та Індустрії, але ніколи не здогадувались про його історію. 
 
Погана новина така, що майже всі важливі фізичні докази Всесвітньої Виставки залишились у формі документів і рідкісних фотографій.

Доктор Холмс віднедавна почав набувати популярності, тому з часом з'являється все більше "свідків" і доказів його холоднокровних вбивств (кількість жертв теж росте від 27 до кількох сотень, в залежності якому джерелу довіряти). Однак його "Замок", де він переховував тіла вбитих і проводив свої "досліди", вже давно безслідно зник. На його місці побудували поштове відділення. 

Хороша новина для всіх майбутніх дослідників: є багато місць безпосередньо пов'язаних з книгою і її героями, куди варто навідатись. І ви вкотре в думці зрадієте, що проживаєте в Чикаго. Якщо ви хочете провести день з коханою людиною в якийсь особливий спосіб - прочитайте цю книжку, накиньте список місць і влаштуйте їй/йому цікавий і пізнавальний день в місті. Повірте, навіть ті, хто не любить історію і літературу, оцінять вашу ідею і з задоволенням слухатимуть про Архітектора і Вбивцю.Така екскурсія сподобається і вашим гостям з інших міст/країн. Я навіть робила коротку версію туру для бізнес клієнтів з Мінесоти.

А щоб полегшити ваше завдання, я поділюсь з вами місцями, які вже сама встигла відвідати.
 
1. Якщо ви не можете виділити багато часу для дослідження, то раджу скористатись послугами Weird Chicago Tours. Ця компанія проводить тур з назвою "Диявол в Білому місті" вже не один рік. Оскільки цей тур - один з найпопулярніших в "меню", то варто реєструватись зазделегідь. Тур триває три години і, як доповнення до книжки, досить непоганий і розважальний. Проте, якщо ви любите точність і увагу до деталей, то будьте готові проявити терпіння і лояльність. Наш гід, хоч і був веселий хлопець, дозволяв собі придумувати власну версію подій і біографій, заповнював пробіли в пам'яті кольоровими вигаданими деталями і не дуже завуальованими натяками. Ціна туру $35 з людини. Вам покажуть Конгрес Готель, де "Холмс знайомився із жертвами" (Конгрес Готель - один із улюблених серед гідів міста. Тут проводять полювання за привидами і пошуки слідів Аль Капоне).

Також ви побуваєте на місці, з якого розпочалась Велика Чикагська пожежа і біля Рукері - першого багатоповерхового будинку в Чикаго. Там на 12-му поверсі знаходився офіс головного архітектора Д. Бернхема. Більше про тур нічого не скажу, бо ми клялись нашому гіду не розповідати деталей. А оскільки я не хочу, щоб мене спіткало прокляття Др. Холмса, то буду дотримуватись даного слова.
 
2. Цвинтар Грейсленд в Чикаго. Такого тихого, красивого місця серед мегаполісу варто пошукати. Вхід вільний, але ворота відчинені до 4-5 години, тому чим раніше ви туди потрапите, тим більше зможете побачити. Грейсленд - місце поховань найвідоміших жителів Чикаго. Сімейні склепи і прості надмогильні камені багато можуть розповісти про соціальний статус людей, похованих під ними. Дeніел Бернхем спочиває в тихому місці над озером під вербами. Простий, але масивний камінь служить вказівкою місцезнаходження його могили. Тут тихо гуляє муза Бернхема, до неї навідуються фотографи і художники Чикаго. Восени цвинтар по-особливому красивий з легким ароматом меланхолії в повітрі. 

Адреса: 4001 North Clark Street, Chicago, IL 60613
 
3. Рукері! Ах, Рукері! Одна з найкрасивіших архітектурних споруд в Чикаго. З неї розпочалось будівництво багатоповерхівок. Над нею працювали три найвідоміших архітектори нашого міста: Деніел Бернхем, Джон Рут і Френк Лойд Врайт. Так, ця будівля неодноразово згадуєтся в книзі Ларсона, оскільки в ній на 12-му поверсі знаходився офіс Бернхема. Тури проводяться щоденно, тривають 30 хвилин і коштують $7. Як тільки ви потрапите всередину, вам стане зрозуміло, чому співпраця цих архітекторів мала колосальне значення для міста. Купол стелі в фойє справляє враження мереживної білої хустки, крізь яку просочуєтся світло. А спіраль, по якій в'ються сходи з першого по останній поверх вже давно стала улюбленим об'єктом фотографів. Однозначно варто поїхати і побачити на власні очі (кажуть, тут атмосфера надихає молодих чоловіків освідчуватись своїм коханим.)

Адреса: Rookery Building
209 South LaSalle Street
Chicago, IL 60604
 
4. Музей Науки та Індустрії і Японський Сад. Ці місця після "Диявол в Білому місті" для мене стали чимось насправді особливим. Перегляньте чорно/білі фото з Всесвітньої Виставки і скажіть, що це схоже на Чикаго. Та ніколи в світі! А ще складніше уявити той сумний факт, що Біле місто було так швидко зруйноване, залишивши після себе лише споруду, яка зараз служить музеєм. Навколишні парки і лагуни під час розбудови Білого міста були віддані відомому ландшафт архітектору Фредеріку Олмстеду для його проекту. На той час він був відомим завдяки роботі над Central Park в Нью Йорку. На сьогоднішній день залишився лише Осака - Японський сад, з якого відкриваєтся чудовий вид на музей.

Щоб краще візуально відтворити всю красу Білого міста, можете переглянути документальнуй фільм "Madness in the White City", або поїхати в бібліотеку і понишпорити в архівах. Всесвітня Виставка і Біле Місто Чикаго надихнули Уолта Діснея на створення Діснейленду; Смарагдове місто в "Чарівник Країни Оз" теж має багато спільного з архітектурою Білого Міста. Нікола Тесла ознайомив відвідувачів виставки з багатьма своїми винаходами..

Щодо історії Доктора Холмса, то скоро вийде на екрани фільм "Холмс" з Леонардо Ді Капріо в головній ролі серійного вбивці. Це ще одна причина прочитати книжку і підготувати себе до голівудського десерту

Якщо я вас зовсім заплутала хто є хто - читайте книжку і все зрозумієте. Я б з радістю переклала її всю на українську мову - так вона мені подобається. Але чи ви захочете чекати так довго? 

Гарних вам екскурсій і вражень від нашого міста! 

P.S. фотографії, використані в цій статті, частково мої, а ті, що більш професійні і красиві - добуті з нетрів Інтернету. 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Maria Ivanus Maria Ivanus 10 січня 2015
з задоволенням! я люблю знайомитись з новими ініціативними людьми ! живу за містом, але в Чикаго буваю принаймні двічі в тиждень. мій email: accentrique@gmail.com
Svitlana Ivanyshyn-Ugryna Svitlana Ivanyshyn-Ugryna 9 січня 2015
Маріє, якщо ви живете в Чикаго - хотілося би поспілкуватися в оффлайні
Maria Ivanus Maria Ivanus 9 січня 2015
дуже прошу! приємно, що когось зацікавила стаття. хотілось ще детальніше розповісти, бо сама перебуваю під впливом цієї книги й досі. Але нехай це буде першим кроком для когось в знайомстві з нашим містом @svitlana Ivanyshyn-Ugryna
Всі коментарі
Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше