Кіномистецтво на дотик

5 жовтня 2021
Anastasia

Музей у темряві "Третя після опівночі"  єдиний в Україні музей, де всі екскурсії проходять в абсолютній темряві та у супроводі незрячих гідів. 4 роки тому вони вимкнули світло і провели першу екскурсію. 

Музей проводить 4 види ексурсій: 
● прогулянка у темряві (для одного чи компанії); 
● побачення у темряві (для пари);
● прогулянка “відчуй Київ” (для одного/двох); 
● для дітей (онлайн/офлайн).

Доволі часто в музеї проводять безкоштовні виставки. Наразі можна відвідати виставки “Кіномистецтво на дотик” та “Україна на дотик”. Особисто я відвідала першу. Триватиме вона до 15 листопада з 12:00 до 22:00 безкоштовно за умови бронювання за номером 073 345 0300 або на сайті музею. 


Така виставка стане цікавою як для зрячих (які зможуть перевірити свої тактильні відчуття та спробувати відгатади експонати у темряві), так і для незрячих(які доступній формі дізнаються, як виглядають герої популярних фільмів).

Виставка складається з двох частин: перша - екскурсія по виставці(до 30 хвилин) "Кіномистецтво на дотик", протягом якої потрібно впізнати на дотик культові експонати з улюблених фільмів, при цьому гід розповість вам цікаві факти про них; друга - розшифруєте тематичне передбачення, написане шрифтом Брайля (в мене було: “мультфільм чи фільм? Що обереш ти?" Я  фільм. А як щодо тебе?). 

Напишете будь-яку улюблену цитату з фільму шрифтом Брайля та спробуєте багато інших цікавих 
активностей в кімнаті для відпочинку, де ви обговорюєте свої враження після прогулянки в темряві і отримаєте відповіді на всі свої питання.

Тут ви вгадаєте тактильні малюнки на дотик та пограєте в ігри наосліп. Наприклад, в кімнаті є тактильні хрестики-нолики, шашки, шахи, лабіринти, кубик Рубика та інші ігри, в які можна пограти без допомоги зору.

Повернемось до самої виставки “Кіномистецтво у темряві”. Спершу вас заводять в маленьку, повністю темну кімнату, де ви чекаєте свого незрячого гіда, який допоможе зорієнтуватися в темряві та відгадати всі експонати, про які потім розповість цікаві факти. Далі вас буде чекати 25 експонатів із 5 фільмів, яких ви повинні розгадати на дотик. Екскурсовод буде давати підказки, крім цього, буде саундтрек або інша звукова доріжка з цього фільму. Особисто мені було це доволі легко, адже я обожнюю фільми/серіали, і мені вистачило всього 20 хвилин, щоб розгадати все. 

Дивовижні враження на мене справила навіть не сама виставка, а музей, точніше його наміри: щоб ніхто не забував, що всі люди однакові, не дивлячись ні на які вади зі здоров’ям. Він дає відчути нам життя незрячих людей на собі, кожен з гідів - це надзвичайно цікава та активна особистість, яка може поділитись своїм досвідом та надихнути, зануритись в світ, де ти вмикаєш всі свої органи чуття, окрім зору.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше