10 сучасних кінострічок. MADE IN UKRAINE

2 листопада 2015
Anastasia Nazarenko

Фільм - це життя, з якого вивели плями нудьги (с) А.Хічкок

Поводир, або у квітів є очі

Український Оскарівський комітет 9 вересня обрав фільм режисера Олеся Саніна, як такий, що представляв Україну у 2014 році у номінації "Фільм іноземною мовою" премії "Оскар". В основі сюжету: подорож Радянською Україною американського хлопчика Пітера й українського сліпого музиканта Івана Кочерги. Події фільму відбуваються на початку 1930-х років у СРСР у драматичні часи індустріалізації, колективізації, голодомору та знищення інтелігенції. Одну з головних ролей зіграла співачка Джамала.

Трубач

Головний герой стрічки грає на трубі в дитячому естрадно-духовому оркестрі "Березіль", який готується до участі в надзвичайно важливому конкурсі на приз мера. Головна умова конкурсу непроста – одним з номерів програми неодмінно має бути авторська мелодія. Обдарований Коля пише зворушливого "Бурлаку", але трапляється непередбачуване – засновник і беззмінний керівник "Березіля" потрапляє до лікарні. Чи зможе оркестр перемогти, незважаючи на хитрий план нового диригента?

Брати. Остання сповідь

Це біографічний художній фільм про двох братів гуцулів. Вони немічні й старі, відчайдушно змагаються за те, щоби пережити одне одного, незважаючи на вже виснажені хворобами і віком тіла. Та одного дня в життя чоловіків втручається жінка… Письменниця потрапляє до маленького провінційного містечка в Карпатах і читає в місцевому монастирі лекцію про святих та юродивих. Серед слухачів – похилий чоловік на ім’я Войтко. Вона їде до нього на хутір. На якийсь час жінка опиняється в полоні обставин і не може його покинути. Письменниця поступово занурюється у життя Войтка, знайомиться з його братом Станіславом, що живе у будинку навпроти на Верховині. Вона стає ланкою поміж двома братами, сенс життя у котрих у двобої.


На Московському міжнародному кінофестивалі стрычка отримала відразу два призи: "Срібний Георгій" за найкраще виконання жіночої ролі Наталією Половинкою та Приз журі російської кінокритики.

Київський торт

Комедія змальовує пригоди провінціалки у столиці нашої країни, а також життєвий вибір: залишитись в Україні, чи полетіти до Америки? У Київ приїжджає молода дівчина з Гайсина. Столиця стає для неї промыжним пунктом на шляху до її мети – Америки, куди їй відкрили "грін-карту". Всього лише 20 годин очікування літака відокремлюють її від мрії. Але на вокзалі вона зустрічає двох молодих людей, які втягують її в низку авантюрних і романтичних пригод…

F 63.9 Хвороба кохання

Комедія про кохання доктора-венеролога і космонавта, а також про секретний космічний експеримент. Назва кінострічки походить від рішення Всесвітньої організація охорони здоров’я (ВООЗ), яка включила кохання до переліку психічних відхилень під кодом F63.9 поряд із алкоголізмом, клептоманією і токсикоманією. Виробництво кінокомпанії "Гагарін Медіа" (Україна) та кінокомпанії "Simposiom" (Франція). Під час допрем’єрного показу фільму "F 63.9 Хвороба кохання" у Парижі зал аплодував кілька хвилин стоячи.

Толока

Історичний фільм, екранізація Шевченкового вірша "У тієї Катерини хата на помості…" режисера Михайла Іллєнка. Наразі фільм знаходиться у виробництві, зйомки розпочалися у лютому 2013 року. Стрічка є першою масштабною екранізацією твору Шевченка за часів Незалежності України. У фільмі йтиметься про жінку, яка пообіцяла свою прихильність тому, хто визволить із турецької неволі її брата. Як виявилося згодом, не брата, а коханого. За цю брехню шевченківській Катерині відрубали голову, але в іллєнківській екранізації вона не помре від шаблі ревнивого козака. Натомість доживе до старості та народить доньку.

Дія ж стрічки триватиме 400 років, аж до наших часів. Фільм виходить за межі поезії із розширенням біографій дійових осіб до масштабів історичних узагальнень від часів козаччини до сьогодення. Стрічка охоплює 14 важливих фрагментів історії України.

Крути

Повнометражний історичний фільм що створюється проектом "Гуртом" на громадських волонтерських засадах. Художня картина з робочою назвою "Крути. 29 січня" про події 1918 року біля станції Крути, знімається молодими людьми та студентами. Їх ціль – зняти якісне та цікаве, сучасне кіно, що розкаже дійсну історію бою, без фальші та міфів, розповідають автори. Кожен з нас може стати спонсором нової якісної української кінострічки! Зараз активна робота над фільмом призупинена. Творці фільму пояснюють відкладення проекту: 

Синевир

Перший український фільм жахів у форматі 3D! Радянський Союз, кінець 70-х. На лекції товариства "Знання" в Києві літній професор розповідає про дивних істот, описаних ще Марко Поло, які мешкали також і на території Стародавньої Русі… Радянські Карпати. Невеликий хутірець, загублений у лісах, біля гірського озера Синевир. Вранці, з будинку, потайки від батьків, вибираються на риболовлю діти — брат і сестра, Сашко та Iванка, вони йдуть на Синевир. Спочатку діти зайняті ловлею риби і суперечками про те, у кого буде більший улов. Несподівано в лісі чується крик "Ау!".

Плем’я

Без сумніву, один із найнезвичайніших вітчизняних фільмів за весь час української незалежності. Фільм "Плем’я" – експеримент, "німе кіно XXI століття", у якому грають глухонімі непрофесійні актори. Автор відмовився від звуку, персонажі користуються виключно мовою жестів, яка не перекладається навіть субтитрами. "Плем’я" – це драматична історія першого кохання вихованця інтернату глухонімого 11-класника Сергія. Сюжет побудований на стосунках героя з однокласниками та дівчиною Анею. Картина здобула відразу три нагороди, зокрема й Гран-прі на Канському кінофестивалі в конкурсній програмі "Тиждень критики". На 19-му Міланському міжнародному кінофестивалі стрічку було визнано найкращою художньою роботою 2014 року. 

Ломбард

Пригодницько-кримінальний фільм Любомира Левицького. Місце дії відбувається у наші дні в абстрактному місті Лемберг. Картина складається з трьох сюжетних ліній, які хитро переплітаються між собою. Головні герої: двоє лембергських хлопців, Марк і Яша (Денис Нікіфоров і Павло Піскун), добре знають вулицю і вміють отримувати від неї все, що треба для життя. Марка називають благородним бандитом, а Яша навпаки, все вирішує за допомогою інтелекту. Пройшовши складні перипетії в юності, брати починають шукати стабільність. Саме у один з таких днів вони отримують звістку про спадок. Ним виявляється відомий в місті ломбард, а його власником на даний момент є їх рідний дядько Фелікс. Прийшовши в ломбард за своїм, хлопці отримують різку відсіч. Марк і Яша приймають рішення: будь-яким шляхом забрати спадок. Їх погляди розходяться, і кожен придумує свій план…

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Модульні будинки: з яких матеріалів їх виготовляють?
Якщо ви цілком серйозно задумалися про купівлю модульного житла, а ваша бабуся постійно запитує щось на кшталт “який це будинок за три тижні, з чого вони його роблять і як воно має триматися?”, то ця стаття написана саме для неї.
Читати більше
Залаштунки успіху бренду. Чи правда, що шкіряні вироби LuckySrore приносять удачу?
Це історія подружжя Олі та Миколи, які разом, пліч-о-пліч втілили свою мрію, реалізація якої розпочиналась з виготовлення шкіряних гаманців у імпровізованій домашній майстерні.
Читати більше