Кіберпанк. Наукова фантастика чи сьогодення?

5 січня 2016
Roman Pleten
Сьогодні досить важко відповісти на питання "Що таке Кіберпанк?". Літературний жанр, що був сформований у 1980-х, на теперішньому етапі свого розвитку вже породив цілу культуру.

Кіберпанк - це під жанр наукової фантастики, особливою рисою якого є високий рівень розвитку науки та технологій в урбанізованому, антиутопічному майбутньому. З одного боку маємо могутні корпорації та приватні армії, з іншого - темний світ нелегальної торгівлі, зброю, наркотики... І серед усього цього безладу знаходяться політики, корупція та соціальні перевороти. Краще за все жанр описує антитеза:
"Високі технології. Низький рівень життя."
 


Проте все вище зазначене більше відноситься до літературного жанру. Характерними рисами культури Кіберпанку є анти авторитарність, неприхильність до брендів, технічна грамотність тощо.

Витоки

Як вже було зазначено, все почалось як літературна течія. Нині "Що таке Кіберпанк?" - це складне й багаторівневе запитання, відповідь на яке завжди змінюється разом із субкультурою та нашим баченням майбутнього. Хвиля, яку створило письмове слово, зростала подорожуючи зі сторінок книг у всі інші форми мистецтв, стиль одягу та філософію генеруючи всеосяжну та постійно зростаючу субкультуру.

Термін "Кіберпанк" походить від однойменної назви оповідання Брюса Бетке, хоча саме оповідання до течії не відноситься. Ядро сьогоденної субкультури було сформоване такими авторами, як Уільям Гібсон (який вважається засновником Кіберпанку), Брюс СтерлінгПет Кедіган, Руді Рукер, Джон Шірлі та Луіс Шінер. А нещодавно Ніл Стівенсон висунув думку, що жанр еволюціонував у пост кіберпанк.

Уільям Гібсон - засновник Кіберпанку.


"Той, хто біжить по лезу" (англ. Blade Runner) та "Нейромант" (англ. Neuromancer) були ключовими подіями, які дали життя течії у кінематографі та літературі. "Той, хто біжить по лезу" вплинув, та й досі впливає, на всі фільми цього жанру. Те саме й з "Нейромантом" у літературі.

"Я боявся дивитись "Той, хто біжить по лезу" в кінотеатрі, бо боявся, що фільм буде кращим за те, що я міг собі уявити. Якоюсь мірою я був правий, бо навіть перші кілька хвилин були кращі." - Уільям Гібсон.

Суть течії можна зрозуміти навіть розчленувавши сам термін. "Кібер-" відноситься до високих технологій, особливо кіберпростору (термін сформував сам Уільям Гібсон), та кібернетичному покращенню тіла. До цих технологій відносяться біотехнології, нанотехнології тощо.
 


"-панк", в свою чергу, характеризує персонажів. Протагоністи течії - антигерої, відлюдники, мрійники та злочинці. Порушувати правила, з якими ти не згоден, - ось, що керує головними героями Кіберпанку. Яскравий приклад - це Мотоко Кусанаґі з франшизи "Дух в обладунку" (англ. Ghost in the Shell). На поверхні ми бачимо знаряддя, агента японської влади. Частково це так, проте це не те, ким вона є насправді, не те, ким вона сама себе бачить. По мірі розвитку сюжету глядач бачить, що вона не боїться нехтувати правилами й брати все під свій контроль, якщо це наблизить її до того, що вона вважає правильним - чхати на політику.

Еволюція Кіберпанку

Кіберпанк пустив багато гілок: біопанк, нанопанк, стімпанк, дизельпанк тощо. У той же час Посткіберпанк є прямим спадкоємцем оригінального кіберпанку й тяжіє до ідей Трансгуманізму та космічних подорожей.

Кіберпанк - це коли?

Кіберпанк - це зараз. Багато речей, про які говориться у класичному Кіберпанку, сьогодні стають дійсністю. Ми створюємо круті кібернетичні протези та самокеровані автомобілі. Корпорації посилюють свій вплив на світову політику. Бідні стають біднішими, багаті багатшими. Сучасний розвиток інтернету та гаджетів робить межу між кіберпростором та реальним світом менш помітною.

Кіберпанк став набагато більшим від того, чим був у 80-их? і він продовжує розвиватись разом з нами та нашими поглядами.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше