Казки: вигадка чи жорстока реальність?

7 листопада 2014
Женя Гунчевська
Казки - захоплюючі, чарівні, надихаючі. Діти дуже полюбляють їх і підсвідомо згадують, коли підростають. На жаль, їм доводиться миритися з несправедливістю реального життя. Та не про це зараз мова. Деякі казки засновані на легендах. Вони розповідають про духовну віру культури, в якій виникли, і призначені для віддзеркалення правди.
 
Численні казки і легенди, які стали їх основою, насправді є версіями не дуже приємних історичних подій. Ці темні історії занадто страшні для маленьких діточок, і для деяких дорослих теж! Часом їх страхітливе походження, яке часто містить зґвалтування, інцест, тортури, канібалізм та інші огидні прояви людського нутра, рясніє складною і жорстокою мораллю. Їх уроки є більш потужними, ніж нинішніх, необразливих казок.

На початку 1800-х років Якоб та Вільгельм Грімм зібрали історії, що розповідають про непередбачуване і часто невблаганне життя мешканців центральної Європи. Брати вирішили зберегти німецький усний фольклор, що був під загрозою зникнення, і шукали будь-які згадки про реальні події, які лягли в основу легенд та розповідей. Їх перший збірник оповідань був заснований на реальних, жахливих фактах. Тим не менш, вони повинні були інтерпретувати ці інциденти, описати їх трішки м'якше, щоб книга продавались. Тому вони звернули увагу на надруковані раніше казки, особливо Шарля Перро.

Ще в 17-му столітті француз, якого вважають батьком казок, створив одні з найбільш захоплюючих і чарівних історій, коли-небудь розказаних. Однак, його оригінальна Попелюшка, заснована на реальних подіях, також містить досить жорстокі моменти, наприклад, коли злі зведені сестри нівечили свої ноги, намагаючись потрапити в туфельку, яку знайшов принц. Та не будемо збігати наперед.
 
Казки Перро, хоч і сентиментальні, були призначені для дорослих, тому що дитяча література не існувала в той час. Його історію "Синя Борода" можна читати як кримінальний трилер, з кривавою зброєю і допитливими мертвими дружинами. Мораль тут полягає, очевидно, в тому, що жінка повинна бути менш допитливою. Перро написав свою казку на основі двох жахливих розповідей про розпусту в місті Бретані, Франція. Одна з них - про дворянина, на ім'я Жиль де Ре, який закатував, понівечив, зґвалтував і вбив сотні невинних дітей. Однак про це пізніше.

Отож, варварські вчинки, які поверхнево згадуються у знайомих нам казках, походять з усних легенд, заснованих на реальних фактах. Мораль цих історій - передати щось набагато важливіше, ніж самі події, обставини. Ці застережливі розповіді, де добро перемагає зло, поганці отримують покарання, праведники живуть довго і щасливо, дають надію, що можна зробити щось позитивне, змінити себе і світ на краще.

Білосніжка і сім гномів


Казка заснована на трагічному житті Маргарии фон Вальдек, баварської дворянки 16-го століття. Маргарет виросла в Бад-Вільдунген. Її брат використовував  маленьких дітей для роботи в мідній шахті. Сильно деформованих через важку фізичну працю, їх почали називати гномами. Отруєне яблуко також має реальне підґрунтя: чоловік пропонував отруєні плоди робітникам та іншим дітям, які, на його думку, обкрадали його.

Мачуха зневажала Маргарет, тому випровадила красуню до Брюссельського двору, щоб позбутися її. Там іспанський принц Філіп II став її коханцем. Його батько, король Іспанії, був проти цих стосунків і наказав іспанським агентам убити дівчину. Вони потайки отруїли її.

Рапунцель


Ця казка засновується на ранній християнській історії. У третьому столітті нашої ери в Малій Азії жив процвітаючий купець. Він так обожнював свою красуню-дочку, що заборонив їй мати залицяльників. Він замикав її у вежі, коли доводилось у справах вирушати в далеку подорож. У легенді немає згадки про волосся, але християнка в неволі молилася так голосно, що її чуло все місто. Купець, знаючи про це, потягнув її до римського консула, який наполіг, щоби батько відрубав їй голову або ж втратить свій стан, якщо вона не відмовиться від нової релігії. Батько обрав перший варіант, але був убитий блискавкою незабаром після смерті доньки. Вона стала мученицею, Святою Варварою, яку вшановує Східна Православна Церква.

Синя Борода


Перро плів свою історію навколо Кономора проклятого, очільника Бретона, якого попередили, що його вб’є його ж власний син. Як тільки одна з його дружин завагітніла, він її убив. Але Перро більше цікавився Жилем де Ре, багатим дворянином 15 століття, героєм Столітньої війни, захисником Жанни д'Арк на полі бою. Після того як він пішов з армії, він став горезвісним серійним вбивцею дітей. Йому дали прізвисько Синя Борода, бо гладке хутро його коня виглядало блакитним при денному світлі. Під час його шокуючою суду він детально описав, як полював і катував невинних дітей. Перро використав цей факт, щоб створити власного жахливого персонажа.

Гензель і Ґретель


Казку про Гензель і Ґретель  можна розповідати дітям, щоби навчити їх не блукати страхітливими місцинами самотужки. Але під час великого голоду 1315-1317 років, який зачепив більшість країн континентальної Європи і Англії, хвороби, масові смерті, дітовбивство і канібалізм зростали в геометричній прогресії. Шукаючи заспокоєння, деякі відчайдушні батьки кидали своїх дітей напризволяще.

Чи, можливо, Гензель і Ґретель натрапили на дім успішного пекаря, Катаріни Шредерін. В 1600-ті, вона вигадала таке смачне імбирне печиво, що ревнивий чоловік-пекар звинуватив її в чаклунстві. Її вигнали з міста. Однак розлючена юрба полювала на неї, повернула додому, і спалила у її ж печі.

Маленький Джек Хорнер


Ця історія розповідає про події в житті єпископа Річарда Уайтінга з Гластонбері та його управителя, якого, можливо, звали Джек Хорнер. Коли король Генріх VIII заборонив католицьку церкву і закрив її монастирі в Англії, Гластонбері залишився єдиним релігійним місцем в Сомерсеті. Уайтінг, намагаючись зберегти абатство, підкупив короля, пропонуючи йому дванадцять католицьких маєтків. Щоб віднадити потенційних злодіїв, він сховав документи в пироги. Але єпископа визнали винним у зраді та служінні Риму. Його втопили, четвертували і повісили на Воротах Гластонбері, щоби все місто це бачило. А "добрий" управитель Хорнер зник з правами на садибу Мелс, його нащадки жили там до 20-го століття.

Гамельнский щуролов


У 1264 один щуролов запропонував позбутися численних пацюків у німецькому селі Гамельн, якщо старійшини дадуть йому значну суму грошей по закінченні цього завдання. Після того як він завершив свою роботу, старійшини не виконали обіцянку. Розлючений щуролов жорстоко помстився жителям. Він заманив за собою сільських дітей, які так і не повернулися додому.

Дехто вважає, що чоловік відвів невинних дітлахів до Середземного моря, щоб ті приєдналися до дитячого Хрестового походу до Святої Землі. Вважалось, що діти мирно обернуть мусульман в християнство після того, як війська забезпечили їм безпечний прохід до Єрусалиму. Море – дуже важке випробування, і багато дітей помирали від голоду в очікуванні чуда.

Попелюшка


Ця світла, чарівна красуня, з якою так жахливо поводились в казці Перро, розповідає історію Родопіс, гречанки, чиє ім'я означало "рум'яна". Коли вона була молодою дівчиною, її взяли в полон у Фракії, продали в рабство близько в 500 році. до н.е., і доставили до Єгипту.

Незвичайні погляди дівчини зробили її бажаним товаром, і її господар закидав її подарунками, серед яких була і пара золотих туфельок. Ці черевички і Родопіс помітив фараон, Яхмос II. Він наполіг, щоб вона стала однією з його дружин. Хоч вона не була його основною, шанованою дружиною королівської крові, вона виконувала церемоніальні функції і... в основному була легко доступною для задоволення сексуальних бажань Яхмоса. Чи її новий статус приніс їй вічне щастя? Навряд чи. 

(via)
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Julia Nagirnyak Julia Nagirnyak 9 листопада 2014
Дивно мені як з цієї історії про попелюшку вийшла та, яку ми традиційно знаємо :D
Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше