Канни-2016: Передмова

6 травня 2016
Редакція
11 травня на Лазуровому узбережжі Франції розпочнеться 69-й Каннський кінофестиваль.

Ми вивчили учасників фестивалю і можемо з впевненістю сказати, що цьогоріч в Каннах покажуть більшу частину того кіно, яке будуть дивитись і обговорювати в усьому світі. Для вас традиційно добірка найкращих.

Відкриє кінофестиваль у Каннах ″Світське життя″ невтомного Вуді Аллена. 80-річний режисер не зраджує своїй традиції знімати по фільму в рік.
   
″Світське життя″ перенесе глядачів у 30-ті роки минулого століття. З огляду на попередні роботи Аллена, можна сказати в улюблену епоху режисера.
 
У центрі сюжету - історія молодого чоловіка (Джессі Айзенберг), який вирушає у Голлівуд, щоби підкорити ″фабрику мрій″. З надією знайти роботу, молодий авантюрист знаходить своє кохання, яке швидко втягує його у бурхливе світське життя.
 
″Світське життя″ стане третім фільмом у кар'єрі Аллена, якому випала честь відкривати Каннський кінофорум. Передували йому ″Голлівудський фінал″ (2002) та ″Північ у Парижі″ (2011).
 
Втім, Вуді Аллен жодного разу не отримував ″Золоту пальмову гілку″ - головний приз Каннського кінофестивалю. У 1985 році він вдовольнився втішним призом — нагородою міжнародної асоціації кінокритиків за стрічку ″Пурпурна роза Каїру″.
 
У 2002 році Вуді Аллену вручили ″Пальмову гілку пальмових гілок″ - особливу нагороду, яка до цього вручалася лише раз. Свого часу за внесок у світовий кінематограф цю нагороду отримав Інгмар Бергман — кумир Вуді Аллена.
 
Фільм Аллена демонструватиметься поза конкурсною програмою кінофестивалю.

Перш ніж ми поговоримо про головних учасників основного конкурсу кінофесту, дамо відповідь на класичне питання: ″А судді хто?″

Цьогоріч до журі фестивалю у Каннах увійшло 9 кінодіячів, зокрема:

Арно Деплешен (режисер, сценарист - Франція)
Кірстен Данст (актриса - США)
Валерія Голіно (актриса, режисер, сценарист, продюсер - Італія)
Мадс Міккельсен (актор - Данія)
Ласло Немеш (режисер, сценарист - Угорщина)
Ванесса Параді (актриса, співачка - Франція)
Катайун Шахаб (продюсер - Іран)
Дональд Сазерленд (актор — Канада)
 
Очолить журі австралійський режисер, сценарист і продюсер Джордж Міллер ("Шалений Макс: Дорога гніву").
 
Всі члени журі матимуть рівне право голосу. Після обговорення фільмів основного конкурсу, журі складе список лауреатів і назве переможця, якому і буде вручена головна нагорода фестивалю - ″Золота пальмова гілка″. Імена лауреатів будуть оголошені на церемонії закриття фестивалю 22 травня.

В основній конкурсній програмі Каннського кінофестивалю очікується справжня битва кінотитанів.

ПЕДРО АЛЬМОДОВАР


Іспанський режисер привезе до Канн ″Джульєтту″ - фірмову історію від знавця жіночої психології. Сюжет розвиватиметься у двох паралельних часових лініях — сьогоденні та 30 років тому. Сьогодні Джульєтта знаходиться в нестійкому психічному стані, але 30 років тому вона була щаслива і раділа життю. Відповідь на питання, що ж стало причиною таких серйозних змін, режисер пропонує глядачам пошукати разом.
 

ДЖИМ ДЖАРМУШ


Джармуш постійний ″відвідувач″ Каннського кінофоруму. Свого часу режисер отримував в Каннах нагороду за дебют, тепер він знаний майстер своєї справи з цілою армією прихильників.
 
″Патерсон″ стане 6 фільмом режисера, який претендуватиме на ″Золоту пальмову гілку″. Головну роль — водія автобуса і трішечки поета виконав Адам Драйвер.

ПОЛ ВЕРХОВЕН


Режисер ″Основного інстинкту″, який свого часу став для нього квитком у клуб кінокласиків, не знімав для великих екранів 10 років. Тим цікавішим обіцяє бути його ″камбек″.

В Канни Верховен везе стрічку ″Вона″ - трилер про успішну бізнес-леді, яка одного дня прокидається згвалтована у власному домі й будь-що вирішує помститися гвалтівнику. В основі сюжету — бестселлер Філіпа Джиана ″Ох″.
 

ШОН ПЕНН


Шон Пенн — це той випадок, коли класний актор комфортно себе почуває в режисерському кріслі.

Після затяжної паузи у 9 років, Пенн везе у Канни нову стрічку - ″Останнє обличчя″ історію про гуманітарну місію в Африці з ″бойовим″ акторським складом: Шарліз Терон, Жан Рено, Хав'єр Бардем. Композитором фільму став знаний Ханс Циммер.
 

КСАВ'Є ДОЛАН


Не зважаючи на молодий вік, 27-річний канадський режисер по праву вважається ветераном Канн. 4 з 5 його повнометражних робіт свого часу були учасниками конкурсних програм Каннського кінофестивалю. Минулого року, Долан був одним з членів журі основної конкурсної програми.

Цьогоріч Долан везе до Канн стрічку ″Це всього лише кінець світу″ - історію письменника, який після 12 років розлуки повертається до рідного дому, щоби повідомити сім'ї сумну новину про власну смертельну хворобу. Однак зробити це не так просто, зважаючи на особливості сімейки.
 
У фільмі знялися — Леа Сейду, Маріон Котійяр, Венсан Кассель та інші.

БРАТИ ДАРДЕНН


Жан-П'єр та Люк (справжні імена — Карл та Ерік Хігганс) вважаються улюбленцями Канн. Ще б пак, адже за всю свою кар'єру бельгійські режисери жодного разу не залишалися без нагород. Двічі брати-режисери отримували ″Золоту пальмову гілку″, одного разу — Гран-прі, ще раз були відзначені за кращий сценарій і тричі ставали володарями призів екуменічного журі.

Цьогоріч брати Дарденн покажуть у Каннах ″Незнайомку″ - історію лікаря, яка в кінці робочого дня вирішила не відчиняти дверей кабінету пізній пацієнтці. Наступного дня героїня дізнається, що неподалік її кабінету знайшли труп дівчини. Докори сумління примушують лікарку з'ясувати ким була загибла.
 
Не менш цікавими будуть ″дуелі″ у позаконкурсній програмі.

″СЛАВНІ ХЛОПЦІ″

Режисер третьої частини ″Залізної людини″ Шейн Блек представить у Каннах новий фільм з Расселом Кроу і Райаном Гослінгом у головних ролях.
 
Фільм розповідає про охоронця і детектива, які змушені працювати разом, щоб розкрити справу про зниклу дівчину.
 

″ГРОШОВА ПАСТКА″

Трилер від Джоді Фостер, дворазової лауретки премії ″Оскар″ з Джорджем Клуні та Джулією Робертс у головних ролях.
 
Сюжет фільму розгортається навколо Лі Гейтса, відомого телеведучого, чиї фінансові поради зробили його справжнім гуру Уолл-Стріт. Один з глядачів шоу, скориставшись невдалою порадою Лі, втратив весь свій статок і тепер хоче відплати. Він бере знаменитість в заручники і тим самим піднімає рейтинги програми. Глядачі завмерли перед екранами в очікуванні відповіді на питання: скільки коштує людське життя?
 

″ВЕЛИКИЙ ДРУЖНІЙ ВЕЛЕТЕНЬ″

Пригодницьке фентезі, зняте Стівеном Спілбергом.
 
В центрі історії дівчинка на ім'я Софі, яка одного разу не змогла заснути і побачила у віконце велетня, який підходив до сусідніх будинків і починав дути у вікна спалень. Велетень побачив Софі й забрав до себе, у країну велентнів. Як виявляється, він у цій країні єдиний добрий здоровань.
 

Насамкінець пропонуємо згадати наших. Цього річ в основному Каннському конкурсі українців не буде, зате короткометражка ″Вибір″ українського режисера Влада Климчука була відібрана до спеціальної програми "Cannes Court Metrage".
 
11-хвилинний трилер розповідає історію двох чоловіків, які заплутались у життєвих труднощах. Однак, у них з'являється шанс зробити вибір, який здатен змінити їхнє життя.

Нагадаємо, що 69-й Каннський кінофестиваль розпочнеться 11 травня.
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше