"Іван Сила" - в Україні є свої супергерої!

3 жовтня 2013
Kajool-Khan

Тепер і в українців є свій супергерой! Хоча стривайте, у нас навіть крутіший, бо наш - справжній! Нарешті ми дочекалися виходу прем’єри українського пригодницького фільму для дітей та дорослих про життя українського богатиря "Іван Сила". Вихід стрічки обіцяли то в лютому, то на весняних канікулах, то вже у вересні. Тим не менше, на календарі 3 жовтня і можна сміло йти у кінотеатри на прем’єру!

Останнім часом мене все більше тягне писати про наш вітчизняний кінематограф, бо, як виявилося, окрім того, що ми чекаємо на Оскар, писати є про багато чого). І сьогодні мова піде про те, яким чином екранізували життя українця Івана Фірцака – борця, боксера, силача та артиста цирку, якого у 1928 році було визнано найсильнішою людиною світу. 

Я завжди знала, що наші українські богатирі – найсильніші; тому я просто не можу не згадати кілька фактів про самого Івана:

- народився 1899 року в родині Федора Фірцака в селі Білки на Іршавщині (для загальних відомостей);
- щоранку снідав яєшнею з 40 яєць (це розігрів);
- міг спокійно тримати на витягнутих руках 30-літрові чавунні бідони з молоком (думаю, корисно у господарстві);
- у 23 роки на чемпіонаті з важкої атлетики Чехословаччини підняв вагу 150 кг і здобув золоту медаль (і це лише у свої 23 роки!);
- виступав на Заході перед королевою Британії (а як Вам таке!?);
- в радянській Україні перебував в опалі – за сина, якого посадили за приналежність до ОУН.
 

 
Хух, тепер можна продовжувати! Зйомки фільму про закарпатського силача Івана Кротона (так його називали за небачену силу) тривали три з половиною місяці на знімальних майданчиках в Києві, Чернівцях, Кам’янці-Подільському та на Закарпатті (останнє є батьківщиною славнозвісного героя). Режисером та сценаристом стрічки став Віктор Андрієнко, який також виступив у ролі одного з персонажів. Продюсує стрічку дніпропетровець Володимир Філіппов, відомий за реалізацію фільму "ТойХтоПройшовКрізьВогонь". Музику до фільму написав Ігор Стецюк (у свій час він музично оформив шоу "Довгоносиків", якщо пам’ятаєте таке;), а фінальну композицію в кінокартині виконав Олег Фагот Михайлюта з "ТНМК". До речі, цікаво те, що фільм на 100% профінансовано державною агенцією з питань кіно. Бюджет фільму склав близько 16 млн грн.
 

 
Взагалі стрічка "Іван Сила" - це екранізація книги Олександра Гавроша "Неймовірні пригоди Івана Сили", що розповідає про одного з найсильніших людей світу І. Фірцака. За свою п’єсу "Цирк Івана Сили" він отримав І місце в номінації "П’єси для дітей" на "Коронації слова" 2011 року. А вже у 2012 році на тій же "Коронації слова" за кіносценарій фільму "Іван Сила" автори Віктор Андрієнко та Ігор Письменний отримали І місце в номінації "Кіносценарії для дітей". 

Сказано, зроблено! Взялися знімати кіно з метою дати молодому поколінню національного героя, українця, на якого треба рівнятися! При чому герой наш не вигаданий, а людина, яка насправді жила і самостійно добилася успіху. Якраз напрошуються слова Володимира Філіппова: "Ми не випадково після історії про Івана Додоку-Даценка взялися за історію про іншого Івана – Івана Силу-Фірцака. Цим проектом хочемо довести, що залишаємося вірними собі: шукаємо своїх, справжніх, безпідставно забутих українських героїв і знімаємо про них гарне, цікаве кіно. Я впевнений, що саме це потрібно сьогодні і вітчизняному кінематографу, і українському глядачу". Тому було б добре, щоб молоде покоління окрім того, щоб рівнятися на спайдерменів чи бетменів (хоча я особисто нічого проти цих персонажів не маю), могло мати за взірець справжнього українського героя. Потрібно діставати забуті імена з запилених полиць нашої історії, бо гідних українців насправді дуже багато, просто, на жаль, ми знаємо не про всіх(.
 

 
Так, ми трішки лірично відійшли від нашої стрічки, то ж пропоную продовжити). Головну роль виконав чемпіон України з пауерліфтингу та артист цирку Дмитро Халаджі, який, між іншим, всі трюки виконував наживо! Також у фільмі знімається київський богатир, уродженець Івано-Франківська Василь Вірастюк та актори Богдан Бенюк, Борис Барський, Лесь Задніпровський, Ольга Сумська, та інші. Цікавим фактом є те, що у фільмі зовсім немає декорацій – всі сцени зняті в живих будівлях і справжніх інтер’єрах тієї епохи, в справжній фортеці та в теперішньому цирку, а всі видовищні та силові трюки виконані у фільмі наживо самим Дмитром. Кумедним фактом є те, що богатирі Василь та Дмитро кожного дня перед зйомками випивали по літрі молока заїдаючи цілим батоном!! (Мене дивує як вони взагалі вклалися у бюджет, годуючи цих «могутніх» мужчин =)). У картині можна буде побачити справжніх сажотрусів, унікальні ретро-автомобілі та ще багато атрибутів епохи, з якою нас розділяє практично ціле століття, оскільки дія фільму розгортається в Європі початку ХХ століття. Всі люди в кадрі, включаючи численну масовку, були одягнені в історичні костюми, надані для картини чеською студією "Баррандов". До речі, стати акторами "на день" могли усі бажаючі, хто заповнив заявку. Як на мене, цікавий і веселий досвід)). 
 

 
У лютому 2013 року фільм "Іван Сила" було представлено на кіноринку у Берліні, а в травні у Каннах. До речі, вперше в українському кінематографі фільм матиме одразу дві версії - для вітчизняного та зарубіжного прокату. Англійська дистриб'юторська компанія "Amadeus Entertainment" розповсюджуватиме фільм у світовому прокаті. Перша його презентація відбудеться в Торонто на міжнародному кінофестивалі, який присвячено саме дитячим та сімейним фільмам. 

До речі, ще 19 вересня допрем’єрний показ стрічки відбувся у Запоріжжі, рідному місті Віктора Андрієнка, у рамках фестивалю "Запорізька сінерама". В цей день режисер якраз відзначав своє 54 - ліття, тому з особливою гордістю представив стрічку у рідному місті. У якості глядачів Андрієнко запросив учнів школи, у якій сам колись навчався, викупивши для них квитки за свій власний кошт. Зачіпаючи тему перегляду стрічки, Василь Вірастюк організував власним коштом показ фільму для дітей у столичному кінотеатрі "СТАРТ"; Директор київського кінотеатру "ЖОВТЕНЬ" Людмила Горделадзе за підтримки Подільської райдержадміністрації влаштовують спеціальний дитячий прем’єрний кіносеанс для 400 школярів. Веду до того, що, як ви могли помітити, широкої реклами фільму не було. Останні гроші пішли на замовлення плакатів у кінотеатри і промоушн відбувався за рахунок особостих зв’язків та мінімальної активності по соціальих мережах. Тому не будьте байдужими до українського кіно, обов’язково сходіть і візьміть друзів). Творці стрічки зробили свою роботу, то ж черга за нами!

Давайте підтримувати "наше", тим більше коли воно розповідає про наших! Отож, гайда, усі на перегляд стрічки "Іван Сила"про нашого українського богатиря, чиїй силі не було рівних!

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Назар 17 лютого 2014
І як фільм? Хтось дивився?
Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше