Іван Сулима – один з тих легендарних ватажків, слава і безсмертя яких стають славою і безсмертям нації

12 грудня 1635 року на ешафоті Старого міста Варшави постав гетьман нереєстрових запорозьких козаків Іван Сулима. В останньому бажанні Сулима просив, щоб йому в труну поклали золоту медаль, отриману від Папи Римського. Та мати труну Сулимі не судилося: багаторазовий переможець турків, який узяв фортецю Кодак, мусив простягати шию кату. 

Після лютих мук гетьману відрубали голову, тіло його четвертували і для остраху іншим розвісили на міських мурах польської столиці. За рішенням сейму трьох його сподвижників було четвертовано на центральній площі у Варшаві.

Іван Сулима народився в православній шляхетській сім'ї в с. Рогощі Київського воєводства. Із молодих літ здобув добру освіту. Зустрів свою єдину Улясю, закоханий Іван Сулима порівнював її то з відьмою, то з блискавкою: "чорнюща, як ніч, з глибокими відьомськими очима… дивна, чимось небезпечна". Був добрим хазяїном у своїх селах, надійним чоловіком, батьком трьох синів. 

Іван Сулима був достатньо енергійною, привабливою та фізично розвиненою людиною. У перші морські походи молодим козаком Іван Сулима ходив із Самійлом Кішкою, проходив у нього морську школу, вибився в старшини. Близько 1605 року в одному бою з ескадрою Порти у чайку Сулими вцілили ворожі гармати. Турецькі моряки повитягали козаків з води і одразу ж прикували до весел своєї військової галери. 15 років Сулима був рабом-галерником.

У той час, коли турецький флот воював з Венецією, Сулима з галерою був на війні. Якось вночі Іванові вдалося себе та своїх побратимів звільнитися з кайданів. Вони захопили бойову галеру разом із екіпажем у 300 яничар. Сулима, прикувавши яничар до весел, наказав гребти до берегів Італії. 

Вони пришвартувалися в Римі. І, уявіть собі!, обідраний, напівголий екіпаж Сулими вишикувався і здав владі 300 відбірних яничарів, закутих у кайдани. Ця подія зворушила Папу Римського Павла V Боргеза, який побажав особисто подивитися на командира галери, який Божою ласкою вирвався з бусурманської неволі. За визначні походи в Крим і Туреччину, одержав від папи Павла V золоту медаль з папським портретом. Повернувся в Україну Сулима з європейською славою: окрім нього, ніхто з полководців Речі Посполитої не удостоювався найвищої в Європі папської золотої медалі, навіть коронний гетьман. 

На Січі Іван Сулима організував морські походи: 1629 р. — на Перекоп, 1633 р. — на Азов (нікому з українських флотоводців до нього не вдавалося взяти Азова), Аккерман, Кілію, Ізмаїл. Пошарпавши турків, Сулима по дорозі подбав і про Кодак. Вночі, прикриваючись ревінням Кодацького порогу, військо козаків підступило до глибоких ровів, за якими були 20 метрові вали з дубовими засіками з бійницями та двома великими дубовими баштами.. Розвідники зняли вартових, гарнізон Кодака спав. Рів закидали в'язками хмизу й увірвалися у фортецю. Козаки винищили німецьку (найману) залогу з комендантом фортеці, французом полковником Ж.Маріоном. Стіни фортеці та вали зруйнували і розкопали. Конецпольський страшенно розлютився, коли дізнався про зруйнування фортеці. 

І спрацювала тактика підлот. Однієї ночі до табору Сулими прийшли Караїмович і Барабаш зі своїми козаками, завели балачку про кривди од поляків, питали поради, як перейти на бік повстанців. Сулима гостинно прийняв, щедро частував, навіть сам із старшиною за столом задрімав. Зрадники пов'язали їх і привезли до польського табору. У цей час у Варшаві перебували турецькі й татарські посли, які зажадали від Польщі негайної і лютої кари, інакше - війна. І Владислав IV погодився на страту.

Нащадки Сулими уславили рідну Сулимівку, побудували там унікальний храм. До речі, правнучка Івана Сулими - дружина полководця Петра Багратіона.
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше