Іван Сікорський

Іван Олексійович Сікорський – психіатр, визначний дитячий психолог, засновник світової психогігієни – народився 26 травня 1842 р. у сім’ї священика. "Мій рід, який походить з села на Київщині, де мій дід і прадід були священиками, є чисто українського походження", – писав у 1933 році Ігор Сікорський (син) Василю Галичу.
 
wikipedia.org
 
Випускник київського університету Св. Володимира упродовж 26 років був його професором. Його монографія "Про заїкання" була перекладена німецькою та зробила ім’я Сікорського відомим за кордоном.

Іван Сікорський перший у світовій науці почав застосовувати експеримент у вивченні дитячої психології ("Душа дитини", 1901). Перший у світі Інститут дитячої психології відкрив І. О. Сікорський у власному будинку за адресою вул. Ярославів Вал, 15 (побудував у 1903 р.). Іван Сікорський отримав пропозицію перейти до Московського університету, поїхав, подивився і відмовився; повернувся до Київського університету, де працював майже до своєї смерті.

Іван і його дружина Марія (Зінаїда) Стефанівна, уроджена Темрюк-Черкасова були відомими медиками. Медицині вони віддавалися серцем і душею. Але обоє мали широку загальну освіту, чудово зналися на музиці, літературі, мистецтві.

Іван Олексійович Сікорський, син священика, став прототипом образу Св. Іоанна. Його писав Віктор Васнецов, розписуючи Володимирівський собор.
 
uahistory.com
 
14 видів сміху на картині Рєпіна "Запорожці пишуть листа турецькому султану" визначив психіатр Іван Сікорський. Це:
  • тонка посмішка;
  • вульгарна посмішка;
  • простодушний сміх;
  • превеселий сміх;
  • зубоскальський сміх;
  • здоровий сміх у товстуна Рубця;
  • дебелий сміх, готовий вилитися в добру бійку;
  • дурнуватий сміх (дегенерат із малою головою і відстовбурченими вухами);
  • простуватий сміх (у загумінкового, дебелого суб’єкта);
  • добродушне ставлення до даної події;
  • саркастична посмішка;
  • тонка іронія (у суб’єкта з розумом);
  • єхидна посмішка (у людини "собі на умі");
  • посмішка роззяви.
Досліджуючи психологічні аспекти суїциду, Іван Сікорський написав статтю з аналізом твору Всеволода Гаршина "Червона квітка".

Учений писав: "Особливо рельєфно представлено сумісне існування двох свідомостей – нормальної та патологічної" і відзначив схильність автора до суїциду. Дійсно, незабаром під час нервового зриву 33-річний В. Гаршин поставив крапку в житті (кинувся у проліт сходів).

Сікорські мали трьох дочок, сина, тому лікарі пропонували перервати п’яту вагітність. Але… Ігор став п’ятою дитиною в родині та королем гелікоптерів у світі. Старший син Сікорських, морський офіцер, загинув у першу світову, його корабель торпедували німці. Молодший син, Ігор Сікорський емігрував до Франції. З цього приводу 1 (14) лютого 1919 р. 77-річного Сікорського викликали до ЧК. Ученому запропонували звернутися через пресу до сина Ігоря і вмовити Ігоря повернутися.

Під час допиту у Івана Олексійовича стався серцевий напад і він помер. Похований Іван Сікорський на Байковому цвинтарі в Києві
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше