Іван Багряний: "Ходи тільки по лінії найбільшого опору - і ти пізнаєш світ!"

2 жовтня 1907 року народився відомий український письменник та поет Іван Лозов’ягін, більше відомий нам як Іван Багряний.


Напевно, усі ви чули про його роман "Звіролови" (який згодом був перейменований на "Тигроловів"), або ж "Сад Гетсиманський". До речі, обидва витвори були екранізовані. Дослідники його творчості кажуть, що весь його доробок пронизаний своєрідним "гумором серед відчаю", "оптимізмом серед трагедії". І це не зважаючи на те, що життя у Івана Павловича видалось важким.

Його перша поетична збірка "До меж заказаних" була нещадно зіпсована цензурою. На знак протесту Іван Павлович написав поему "Ave Maria" і видав її за власний кошт. У передмові йшлося "Ходи тільки по лінії найбільшого опору – і ти пізнаєш світ!" Звичайно, книжку одразу конфіскували. 

Твори Багряного ще за його життя користувались популярністю серед іноземних читачів. Цікаво, що наклад книги "Тигролови" англійською мовою становив більше 1 мільйона примірників, а голландське видання налічувало близько 200 тисяч. 

За своє життя письменник відвідав багато країн. У Нью-Йорку на його честь 22 січня назвали "Українським днем" (щороку на будинку міської управи з'являвся синьо-жовтий прапор), а ще Івану Багряному вручили символічний ключ від міста.

У 1963 році Об’єднання демократичної української молоді у Чикаго добивалось, щоби письменнику дали Нобелівську премію. Однак його несподівана смерть не дала цій події здійснитись.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Дякую щиро...
"Ходи тільки по лінії найбільшого опору – і ти пізнаєш світ!"
Таки -- ТАК !!!
Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше