Історія авокадо

21 вересня 2021
Редакція

Наша глобальна одержимість гуакамоле і тостами з авокадо допомогла породити рекордні ціни на авокадо, фінансові проблеми для мілленіалів і навіть зростання злочинності, пов'язаної з авокадо.

Кілька років тому трьох чоловіків заарештували за продаж авокадо Хасс на суму понад 300 000 доларів. Вони вкрали продукцію у каліфорнійської сільськогосподарської фірми, у якій працювали. А потім продавали її за зниженими цінами. «Авокадо часто крадуть», — каже Мері Лу Арпайо, садівник і досвідчений заводчик авокадо з Каліфорнійського університету в Ріверсайді. 

Такі розповіді про крадіжки продуктів не повинні викликати подиву, враховуючи, що попит на маслянисті фрукти на рекордно високому рівні. Американці з'їдають 7 фунтів авокадо на людину в рік в порівнянні з 1 фунтом в середньому 1989 року. За даними Міністерства сільського господарства США, з початку 2000-х років споживання авокадо на душу населення потроїлося. 

 Не зважаючи на сотні видів, найбільш популярним залишається Хасс. 

Як виявилося, історія авокадо Hass почалася з помилки.

Але спочатку трохи давньої історії.

Авокадо були популярною закускою задовго до появи людей. У кайнозойську еру доісторична мегафауна, як-от: мамонти і гігантські наземні лінивці, з'їдала плід цілком, а потім подорожувала на великі відстані, перш ніж випорожнити насіння і в такий спосіб розсіювала дерева. Через цю специфічну для тварин систему дисперсії авокадо легко могло зникнути разом з цими величезними ссавцями 13000 років тому. Але якимось чином вони вижили.

До 500 р. до н. е. люди вирощували те, що вони називали ахуакатль, у Мексиці і Центральній Америці. Ахуакатль на мові науатль означає «яєчко». Це чевидне свідчення того, як авокадо росте парами, і вказує на його передбачувані властивості як афродизіак.

Але як тільки авокадо потрапили до Каліфорнії в середині 19 століття, ця назва перестало “продаватися”. Яєчка не тільки не підходили для брендингу, а й для жителів Північної Америки їх було важко вимовляти. ( «Алігаторна груша», інше раннє прізвисько, було не набагато краще.) Невелика модифікація була необхідна. Іспанці використовували термін «агуакат», і каліфорнійські фермери почали просувати свій власний варіант цього слова «авокадо» 1915 року.

У 1926 році, згідно з легендою Каліфорнійського університету в Ріверсайді, каліфорнійський листоноша Рудольф Хасс приніс додому кілька саджанців авокадо, які вони виростили на своїй ділянці в Ла-Хабра-Хайтс. Хасс неодноразово пробував зробити щеплення від існуючого сорту авокадо. Це не принесло приніс плодів і сильно спокушало Хасса позбутися дерева. Але замість цього він просто дозволив йому рости без нагляду.

Як розповідає історія, саме діти Хасса виявили, що на дереві з'явився плід, який їм сподобався набагато більше, ніж іншим: фрукт з багатим, горіховим, злегка маслянистим смаком. Хасс-старший, очевидно, погодився. «Наскільки я знаю, діти принесли йому фрукти, і він сказав:« Вау, це непогано », — розповідає Арпайо.

У той час переважаючим сортом авокадо був Фуерте ( «міцний» іспанською), який відрізнявся гладкою, тонкою шкіркою і привабливим зеленим відтінком. Тоді як експеримент Хасса мав неапетитний вигляд, з товстою, як галька, чорною шкірою. 

Виявилося, що у Hass є й інші великі переваги перед Fuerte. Дерева легко зростають, легко розмножуються і дають вражаючу кількість плодів тільки на другий або третій рік. У них більш тривалий сезон збору врожаю, ніж в інших авокадо, і, що, важливо, більш товста шкірка Хасса робить його кращим за сорти Фуертес, Пінкертон, Зута, коли справа стосується доставки на великі відстані.

Хасс запатентував дерево, що носить його ім'я, 1935 року і співпрацював з садівником з Віттьера Гарольдом Х. Брокау, щоб просувати цей сорт. На жаль, у його час було майже нечувано запатентувати різні фруктові дерева. Передбачувані виробники просто купили б сорт Хасс і прищепили б його до інших дерев.
 

Так що, хоча його ім'я і слава широко поширилися разом з деревом, Хасс і його сім'я не особливо нажилися на захопленні, яке почалося на їхньому задньому дворі, як одного разу пояснив The Los Angeles Times син Чарльз Хасс. «За створення найкращого авокадо в світі гонорари мого батька склали 4800 доларів за весь термін дії патенту», — сказав молодий Хасс газеті.

Хасс-старший помер 1952 року, але його творіння набагато пережило його. Коріння скромної співпраці врешті заселили земну кулю мільйонами дерев авокадо. Вони генетично походять від того єдиного материнського дерева, яке жило в старому селищі Хасса, поки не захворіло кореневою гниллю в 2002 році.

У 1945 році виробник авокадо Х. Б. Грізвольд підтвердив гідність нового фрукта: «З ринкового погляду в Хасс є все. Відмінна якість, популярний розмір, дрібні насіння, хороший вантажовідправник ». Але Грізвольд також передбачав те, що може обмежити успіх Хасса: «Єдиний його недолік — чорний колір, який у свідомості громадськості асоціюється з фруктами низької якості», — писав він.

На щастя, інші виробники не так швидко оцінили новий авокадо по шкірці. Коли в 1970-х роках галузь різко розширилася, посадки Хасс лідирували. Потім, у 1980-х роках, смаглява шкіра Хасс стала популярною. Саме тоді індустрія почала масово вирощувати авокадо, вважаючи, що готовий до вживання продукт буде продаватися краще. Авокадо дозрівають на дереві. 

Тім Спенн, директор дослідницької програми Каліфорнійської комісії з авокадо, описує, як була залучена громадськість. «Першою рекламною кампанією Комісії була програма «Стиглість сьогодні ввечері », яка допомогла розповісти споживачам за межами Каліфорнії про те, як визначити, коли авокадо дозрів. Індикатор стиглості — чорна шкірка. 

Це спрацювало неймовірно добре. Боб Берг, попередник Арпайо, який очолив програму розведення авокадо в Ріверсайді, був звинувачений у виведенні зеленошкірого сорту Хасс в 1950-х роках. Коли він нарешті домігся успіху в 1980-х, було занадто пізно. На жаль, на той час Хасс став домінуючим сортом, і люди говорили: «Що ви маєте на увазі під стиглим авокадо із зеленою шкірою? Я ніколи про це не чув», — каже Арпая.

Сьогодні деякі фермери все ще вирощують сорт Гвен, а також інші гладкошкірі зелені сорти. Але в основному вони подобаються місцевим ринкам. Виробництво авокадо в Каліфорнії, яка провадить 300 мільйонів фунтів на рік, майже повністю віддано виробництву Хасса. Те ж саме і в Мексиці, де найбільший в світі виробник вирощує велику частину авокадо, споживаного в США, і щорічно відправляє понад 1,7 мільярда фунтів на північ від кордону. 

«У Каліфорнії, наприклад, плоди Хасса дозрівають в середньому приблизно в квітні, але оскільки плоди дуже добре висять на деревах, ми можемо продовжувати збір врожаю до вересня або, може бути, навіть жовтня, коли урожай буде дійсно великим. По суті, Хасс — це ідеальний авокадо для сучасного світового ринку.

Арпайо погоджується, що в Hass є свої переваги. Але вона також попереджає, що нам потрібні нові сорти. Коли у сільськогосподарських культур мало генетичної різноманітності, вони стають

уразливими для шкідників або хвороб, які особливо добре пристосовані до знищення свого конкретного виду. Одним із прикладів є те, як грибок, відомий як «панамська хвороба», знищив світове виробництво бананів не один, а два рази в 1950-х роках. 

Перш ніж впадати в паніку, з'ясуймо: для авокадо Хасс такої загрози не існує. Але якби вона з'явилася, то могла би швидко розвиватися і поширюватися, — говорить Арпайо. «Весь світ займається маркетингом Хасс», — говорить вона. «Зараз дуже складно вивести нові сорти. Але я думаю, що в майбутньому нам знадобляться нові сорти».

Якщо гурмани зажадають і будуть готові платити за інші сорти авокадо, незабаром ми зможемо побачити всілякі нові авокадо. 

Абсолютно нові авокадо також з'являться, оскільки такі експерти, як Arpaia, продовжують експериментувати з селекцією. «Гра продовжується, щоб знайти щось краще, ніж Хасс», — говорить вона. «Це не ідеально. Наприклад, він стійкий до тепла, але не настільки, як нам хотілося б». Теплолюбний родич Хасса дозволив би обмеженою в космосі промисловості Каліфорнії розширитися на такі області, як родюча Центральна долина.

Наразі важко уявити, що більшість споживачів візьмуть що-небудь, крім Hass. Але з огляду на неймовірну історію цього авокадо — від доісторичної їжі лінивця до знаменитих тостів — нічого не можна виключати. Якщо новий авокадо коли-небудь пошириться по всьому світу, ми сподіваємося, що його творці отримають трохи більше задоволення від плодів своєї праці, ніж Рудольф Хасс.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше