ДЕСЯТКА КРАЩИХ МОНОФІЛЬМІВ

9 жовтня 2015
Редакція
8 жовтня в український прокат вийшла найочікуваніша стрічка року - ″Марсіанин″ Рідлі Скотта — історія ″забутого″ на Марсі астронавта Марка Уотні. Давайте згадаємо ще десяток фільмів, в сюжеті яких знайшлося місце лише для одного персонажа.

″СПОГАДИ″, 1964

Головний герой стрічки ввечері повертається з роботи, і зауважує, що його дружини і маленького сина немає вдома, не дивлячись на пізню пору. Він приходить до висновку, що сім'я його покинула і запускає півторагодинний сеанс ″самопізнання″, намагаючись розібратись у причинах розлуки.
 
Стрічка індійського режисера Суніла Датта свого часу потрапила до Книги рекордів Гіннеса як ″повнометражний фільм з найменшим акторським складом″. Не дивлячись на це, фільм особливої слави не зажив. ″Спогади″ дуже важко знайти з англійським перекладом, не кажучи вже про менш популярні мови. Як би там не було, експериментальна індійська стрічка стала першою в історії у жанрі монофільм.

″ЛЮДСЬКИЙ ГОЛОС″, 1966

Екранізація однойменної п'єси Жана Кокто. У головній ролі — Інгрід Бергман.
 
Молода жінка розмовляє по телефону зі своїм колишнім коханцем, який покинув її, і наступного ж дня збирається одружитися на іншій. Це їхня остання розмова, в ході якої з'ясовується, що жінка збирається звести рахунки з життям.

″ВИГНАНЕЦЬ″, 2000

Роздуми на тему Робінзона Крузо від Роберта Земекіса, з Томом Хенксом у головній ролі. За цю роль, Том Хенкс отримав ″Золотий глобус″ як кращий актор.
 
Персонаж Тома Хенкса — Чак Ноланд, інспектор служби доставки ″Федерал Експрес″ (FedEx). Під час польоту з Мемфіса до Малайзії літак Ноланда зазнає аварії. Чак — єдиний, хто вижив, опиняється на одному з безлюдних островів архіпелагу Кука в Тихому океані, де проводить 4 роки. Цей час стає для нього періодом осмислення прожитого життя.

″МІСЯЦЬ 2112″, 2009

Сюжет картини розповідає про Сема Белла (Сем Рокуелл) - астронавта, який три роки працює на Місяці, за контрактом. Тут він контролює функціонал станції з добування та транспортування дорогого газу на планету Земля.
 
На Місяці Сем знаходиться у компанії робота (голос Кевіна Спейсі).
 
За два тижні до завершення контракту Сем потрапляє в аварію. Прийшовши до тями, він вирішує оглянути місце аварії, де знаходить свого двійника, який стверджує, що Сем Белл - це він.

″ПОХОВАНИЙ ЗАЖИВО″, 2010

Головний герой фільму Пол Конрой приходить до тями і виявляє, що він похований заживо в дубовій труні, де поступово закінчується кисень. При собі у нього запальничка та мобільний телефон. Він робить декілька дзвінків, намагаючись знайти вихід з положення. З розмов стає відомо, що Пол працює водієм в Іраку за контрактом з компанією "CRT". Їх колона потрапила в засідку, майже всіх американців розстріляли, а Пол знепритомнів і прокинувся вже в ящику.
 
Персонажу Райана Рейнольдса належить пережити багато страшних, психологічно важких, фізично неможливих миттєвостей боротьби за власне життя, у спробах вибратися з несподіваної пастки.

″127 ГОДИН″, 2010

Стрічка оскароносного режисера Денні Бойла вже потрапляла до нашого рейтингу кращих фільмів про гори.
 
Фільм розповідає реальну історію альпініста Арона Ралстона. В 2003 році Ралстон, нікого не попередивши, вирушив підкорювати каньйон Блю Джон. За фатальною випадковістю він потрапляє до смертельної пастки — його руку затиснула вага у 300 кілограмів. Ралстон проведе 127 годин без їжі, води і майже без надії на спасіння, щоби врешті відшукати варіант врятуватися. Роль Арона Ралстона блискуче виконує Джеймс Франко.

″ПОТЕРПІЛИЙ″, 2010

Персонаж оскароносного ″піаніста″ Едріана Броуді прокидається у розбитому автомобілі посеред лісу. У нього зламана нога, навколо кілька трупів, в машині - револьвер і сумка набита грішми. Він нічого не пам'ятає — ні як тут опинився, ні як його звуть.
 
Щоби скласти всі пазли минулого в єдину картину, герою доведеться самостійно вибиратися на волю. Але це тільки перший етап випробування.

″НЕ ЗГАСНЕ НАДІЯ″, 2013

Високий, засмаглий чоловік подорожує на розкішній яхті в теплих водах Індійського океану. Раптово ідеальна картинка змінюється і персонаж Роберта Редфорда опиняється сам на сам з безоднею. Заради тих, кого залишив на березі, він вступить в сутичку з лютою стихією.
 
Специфічна особливість стрічки - в ній повністю відсутні діалоги, а герой Редфорда лише зрідка матюкається і розмовляє сам із собою. Свого часу, актор, на думку експертів, був фаворитом оскарівської гонки, однак у підсумку не увійшов до шорт-листа номінантів.

″Не згасне надія″ - поки єдиний фільм за всю історію кіно, в якому всього один актор і один сценарист/режисер, але при цьому майже 20 продюсерів.

ЛОК″, 2013

Айван Лок - зразковий сім'янин і успішний керівник будівництва. Завтрашній день - один з найважливіших у його житті, однак лунає телефонний дзвінок, який переверне його життя з ніг на голову.
 
Дія фільму відбувається у салоні авто, в якому їде персонаж Тома Харді. Другорядні персонажі — лише голоси у телефоні. Камера постійно тримає у фокусі обличчя Тома Харді, який прекрасно справляється з роллю, в принципі, хорошої людини, яка потрапила до нехорошої ситуації.

″ГРАВІТАЦІЯ″, 2013

Замикає нашу підбірку стрічка, що не потребує особливого представлення.
 
Фільм Алфонсо Куарона формально порушує рамки цього матеріалу, оскільки персонаж Сандри Буллок не самотня у кадрі, однак і персонаж Джорджа Клуні не затримується надовго.

Історія астронавтів Стоун і Ковальскі, які летіли ремонтувати телескоп ″Хаббл″, а потрапили до смертельної космічної пастки, свого часу отримала 7 абсолютно заслужених ″Оскарів″. В тому числі ″Оскар″ за візуальні ефекти.

Майже всі сцени фільму були зроблені за допомогою комп'ютерної графіки. За словами спеціалістів, які працювали над фільмом, якщо б для візуалізації усіх ефектів використовувався однопроцесорний комп'ютер, роботу над стрічкою довелося би почати за 5 тисяч років до нашої ери, щоби встигнути до прем'єри.
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше