Інтригуючий проект "Neo calligraphy"

4 листопада 2016
Редакція
Арт-центр Якова Гретера вперше представляє масштабний проект японської каліграфії та концептуальних інсталяцій від унікального українського Райрю Проджект.
 
Райрю - це не просто мистецтво, а й певний рух, стиль життя, який відтворює багатий духовний світ, дозволяючи заглянути у фундаментальні принципи реальності та пізнання відносин людини і світу. При вивченні класичної каліграфії у митця виникла ідея створити роботу, в якій неможливо провести грань між ієрогліфом-знаком і його мальовничим образом, який допоміг би глядачеві візуально сприйняти роботу, не розуміючи значення, що фактично об'єднує східне і західне мистецтво. В кінцевому підсумку був створений новий стиль - "Нео-каліграфія".
 
Глядач буквально змушений вгадувати істинний сенс роботи. Одночасно автор фактично встановлює візуальне спілкування з глядачем і демонструє світ, який відволікає від реальності та призводить до поглибленого роздуму, духовної істини, іншої ідеї. "Призма", яку майстер вкладає в кожну роботу, дозволяє телепортувати глядача з матеріального світу в духовний. Мазки пензля, лінії, багаторазове повторення способу, контур, контраст, несподіване розташування об'єкта в просторі, химерне забарвлення і реструктуризація кожного символа роблять роботу неповторною та унікальною.
 
Про Нео-каліграфію: Це мистецтво оформлення японських ієрогліфів-знаків в експресивній, гармонійній та майстерній манері, котра додає їм зовнішній вигляд, який би допоміг глядачеві сприйняти їх візуально, не знаючи сенсу. Це абсолютно новий вид мистецтва, який був створений на базі класичної японської та китайської каліграфії з елементами живопису, поп-арту, стріт-арту, графіки та графіті. При цьому дотримуються обов'язкові канони, які закладалися століттями. Нео-каліграфія вимагає від автора максимальної зосередженості та спонтанності виконання, а також необмеженої фантазії та почуття гумору.

4 поверх - Ієрогліф року, традиції Японії

Починаючи з 1995 року японці щороку вибирають ієрогліф, який уособлює рік. Як правило, слово або поняття, написане у вигляді ієрогліфа, втілює ту чи іншу подію, що стала знаковою. Приміром, в 1995 році в Японії стався найсильніший землетрус, і символом року став ієрогліф "трясіння". В проекті представлено 21 роботу в авторському стилі "Neo-Calligraphy", в яких автор поєднав фундаментальність і канони японської традиції з самобутньою подачею, більш властивою сучасному мистецтву, зробивши древнє мистецтво каліграфії артистичним і яскравим.
 

5 поверх - "котодама - віра в силу слова"

Люди сходу досягають просвітленого стану набагато частіше і простіше. Від чого ж? Вони сконцентровані на духовне начало, вони проваджені вірою, бажанням пізнати істину. Схід - це реалізація духовного плану присутності Бога. Сходу неможливо нав'язати західні "матеріальні" принципи, і тому переможцем в битві Сходу і Заходу буде завжди Схід.
 
Японці вірять, що кожне слово має свою душу і силу. Вони вірять, що слово може нести як удачу, так і протилежну дію. Вони стежать за кожним словом, яке вимовляють в розмові. Це ще одна причина, чому людині заходу досить важко їх зрозуміти. Вони не балакучі, тому що багато думають і аналізують. А вимовляють слово тільки після того, як зважать всі ЗА і ПРОТИ.
 
Все починається з думки, і ми хочемо розповісти вам, як мислять японці. У проекті представлено 20 найпозитивніших слів, які приносять удачу. Кожен японець утримує їх в своєму будинку, молиться Богу і вірить, що саме ці слова принесуть йому і його родині велику удачу. Тому організатори хочуть розповісти про нові традиції жителів країни сонця, що сходить, українцям.
 

6 поверх - "Дарума - віра в силу бажання"

Дарума - японська традиційна лялька, що уособлює Бодхідхарму - божество, яке приносить щастя. Лялька не має рук і ніг: за легендою, після дев'яти років медитації у Бодхидхарми атрофувалися кінцівки. Лялька Дарума використовується в ритуалі загадування бажань: її власник, загадавши бажання, малює зіницю на одному з очей ляльки. Коли бажання збувається, Дарума домальовують друге око.
 
На виставці ви побачите 20 стилізованих Дарума, вони принесуть своєму власникові удачу в тій цілі, якої він хоче досягти. Дарума "посилена" енергетикою ієрогліфів, які несуть силу слова.

Додатково:

Інсталяція "Храм і трон"

Кожен з нас в складний момент звертається до віри в Бога. Ми просимо і багато всього обіцяємо виправити, тільки б він допоміг, коли настає складний момент в нашому житті. Але як просвітлені люди, ми розуміємо, що весь світ, оточення, досягнення і, навіть, проблеми ми створюємо самі силою думки, хочемо того чи ні.

Тому організатори хочуть донести публіці, що молитися можна, але молимося ми самі собі. І Бог - це і є ми самі.

З цією метою створюється репліка Храму, зі зворотного боку якого стоятиме трон. Таким чином глядач бачить, що ми молимося самі собі. 
 
Коли25.11.16 - 22.01.17, щоденно з 11:00 до 21:00
Дест. м. "Шулявська", вул. Вадима Гетьмана, 6
ТРЦ "Космополіт", Блок А, 4-6 поверх
Всі роботи доступні для придбання.
Інформація за тел.: 200-07-60
www.greter-art.com
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше