Інтонація в англійській мові - ключ до ефективного спілкування

2 квітня 2024
Редакція

Інтонація грає важливу роль в англійській, так само як і в інших мовах світу. Навіть не знаючи ні лексики, ні граматики, ви майже зі 100% впевненістю впізнаєте по розмові американця, британця, китайця, італійця чи француза. Адже мова кожного носія має свою особливу мелодію.

Нижче ми розглянемо, що таке інтонація, її види та яке значення вона має у розмовній англійській.

Корпоративні курси англійської мови від Speak Well School допоможуть розширити ваші бізнес-можливості на міжнародному ринку. Отримайте більше інформації про наші курси англійської для компанії та зареєструйтеся на консультацію!

Інтонація та її роль в англійській мові

Інтонація — це зміна висоти, гучності й темпу мови під час усного спілкування. В англійській вона допомагає яскравіше виражати почуття, акцентувати на важливих моментах, а також створювати питання й впевнені твердження у реченнях. 

Залежно від контексту, настрою та намірів мовця, інтонація може змінюватися. Згадайте, наприклад, як ми вимовляємо ціле речення, коли хочемо щось спитати: «Want some Bavarian sausages?». В цьому випадку інтонація починає підійматися вже на другому слові, досягаючи піка десь з середини третього — таким чином виражається запит на якусь інформацію. А ось ще один приклад, де на противагу спостерігається падіння інтонації: «I am shocked by what you did!». Так виражається здивованість чи нерозуміння.

А ще інтонацією можна ставити логічні наголоси на слова в реченні, таким чином змінюючи основну ідею. Наприклад:

  •  Mike supported your decision. - Саме Майк, а не хтось інший підтримав твоє рішення.
  • Mike ↗ supported your decision. - Майк саме підтримав, а не осудив твоє рішення.
  • Mike supported ↗ your decision. - Майк підтримав саме твоє рішення, а не чиєсь інше.

Ці приклади яскраво демонструють, що обравши не ту інтонацію, вас можуть неправильно зрозуміти. 

Види інтонації в англійській мові

Спадна інтонація

Спадна інтонація, чи Falling intonation, характеризується тим, що висота голосу від початку знаходиться на висоті, а далі опускається до кінця фрази. Такий тип часто використовується у звичайних стверджувальних реченнях та висловлюваннях.

  • He is currently working on the layout of the ↘ house. - Тут на слові «house» є помітний спад, який означає завершеність думки.

Доречною вона є і тоді, коли ви викладаєте думку, в якій точно впевнені. Або знаєте, що те, про що йде мова, точно відбудеться чи вже завершилося.

  • No need to search, I've already found ↘ the doctor's number (номер вже знайдено, спад інтонації демонструє вашу впевненість у своїх словах).

Також її можна зустріти у спеціальних запитаннях, що починаються з т. зв. wh-words.

  • When will Mom make ↘ sandwiches?

Висхідна інтонація

Висхідна інтонація, або Rising intonation, навпаки, починається з низької тональності та поступово підіймається до кінця речення. Зазвичай її вживають у загальних запитаннях, що потребують простої відповіді так/ні.

  • Did you see the shadow ↗ behind the door? - Інтонація підіймається ближче до кінця, роблячи звучання питальним.

Також вона трапляється у реченнях з «хвостиком» (tag-questions):

  • You're going to remind me about the videoconference, ↗ aren't you? - після коми інтонація зростає, щоб пересвідчитися у твердженні в основній частині речення.

Ще одна особливість висхідної інтонації — з нею ви можете звучати більш дружньо. Монотонний голос навряд чи говорить про зацікавленість у розмові, а от підвищений тон і розставлення наголосів вказує на ваше бажання поспілкуватися.

Інтонація падіння-підйому

Fall-rise intonation — як можна здогадатися, вона поєднує в собі обидва попередні види інтонацій. Починається речення зі спаду та закінчується зростанням. Використовується така інтонація у випадках, коли ми не до кінця в чомусь впевнені, або коли нам є що додати.

  • I thought ↘ we agreed on a movie ↗ this week. - Ви були впевнені у зустрічі цього тижня, але хтось змінив обставини.
  • We wanted ↘ to sleep, ↗ but we still had to go ↗ to the city center. - Висхідна інтонація допомагає утримати увагу співрозмовника на продовженні думки.

Інколи інтонація розставляється навпаки — від висхідної до спадної:

  • You came back ↗ so fast, I didn't even ↘ expect it. - Спочатку наростання інтонації демонструє здивування, а в другій частині спад підсумовує думку стосовно цього.

Знадобиться вона і в питаннях, де пропонується вибір між чимось:

  • Are we going ↗ to watch the Oscars tonight or ↘ not?

Також таку комбіновану інтонацію можна зустріти, коли в реченні перелічуються однорідні члени:

  • I found sticks of ↗ willow, ↗ apple, ↗ oak, ↗ birch, and ↘ cherry trees (спадною інтонацією ви ніби закриваєте список).

Хочете швидко вивчити англійську? Приєднуйтесь до наших інтенсивних експрес-курсів зараз: https://speakwell.ua/courses/angliyska-intensiv-kyiv та вражайте всіх своєю мовною впевненістю!

Підсумки

На наших прикладах ви познайомилися з таким поняттям, як інтонація. Різні її види надзвичайно важливі для виразного мовлення, хоч зазвичай мовці не замислюються над цим. Наостанок порадимо вам слухати англомовні аудіо та дивитися відео, прислухаючись до різних інтонацій. Так шанси звучати як носій значно зростають, а ваша англійська стає природнішою.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Spovid Spovid 15 травня 2024
можна грати сценки із фільмів, відтворюючи живе звучання мови
Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше