XI Міжнародний фестиваль ковальського мистецтва “Свято ковалів-2013”

14 травня 2013
Oksana Melnyk

Гадаєте, що ковальська майстерність передається тільки від діда-прадіда, і самостійно цьому практично неможливо навчитися? Або ж, що ковалі тільки сидять по майстернях, і не виходять на світ Божий? Тоді ви помиляєтесь. У Івано-Франківську пройшов уже XI традиційний щорічний фестиваль “Свято ковалів”, а ми у свою чергу з цікавістю розглядали представлені експонати та спілкувалися з професіоналами своєї справи.

Довідка: Фестиваль заснований ще у 2001 році, і щорічно проводиться до Дня міста. Подія збирає в одному місці провідних майстрів ковальського ремесла з усієї України та зарубіжжя. Програма фестивалю включає демонстрацію ковальської праці, ярмарок кованих виробів, численні майстер-класи з різних технік кування, виступи музичних гуртів, презентації спеціалізованих видань.
 


Хоча ковані вироби і не з дешевих, та ми переконались на власні очі, що вони збирають навколо себе багато поціновувачів мистецтва вогню і металу. Ковальство – справа нелегка і не кожному під силу. Нам не вдалось знайти жодного майстра, який би успадкував ремесло. Виявилося, що одних ковальська майстерність зацікавила ще років десять тому, хтось мав семирічний досвід, та були й такі, що почали займатись цим рік-два тому, і за цей час вже досягли певного успіху.

Ковалі поділились, що ідеї для своїх виробів вони беруть з власної уяви, або ж їхня робота є синтезом побаченого. Спочатку малюють ескіз, після чого беруться за метал. На виготовлення середньої за розміром скульптури йде мінімум 3 дні. Були презентовані великі композиції, наприклад столик на чотири персони і стільці до нього, на виготовлення яких автор витратив два місяці.

Майстри приїхали на фестиваль, щоб “себе показати”, і щоб знайти партнерів, обмінятися думками та досвідом. Познайомитися було з ким, адже цього року у столицю Прикарпаття прибули майстри ковальського мистецтва зі США, Туреччини, Великобританії, Ізраїлю, Литви, Росії, Білорусії, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Фінляндії, Швеції. Ковалі з місцевої майстерні зізналися, що їм пощастило на фестивалі познайомитися з дизайнером, який в подальшому допоможе із розробленням ескізів.

“Свято ковалів” тривало три дні, і перетворило центральну частину міста на величезну кузню, де всі гості могли не тільки побачити справді унікальні вироби з металу, але й придбати різноманітні сувеніри або замовити ексклюзивну річ безпосередньо у майстрів.

На протязі фесту учасники-ковалі працювали над виготовленням елементів, якими буде прикрашений міст Закоханих, що на місцевому озері, а також над збірними елементами “Позитив”, якими, як нас запевнили організатори, буде прикрашена одна із вулиць.

Традиція дарування громаді міста спільної композиції заснована ще у 2006 році і з того часу місто отримало наступні скульптурні композиції:

“Букет майстрів” виготовлено у 2006 році і урочисто встановлено в 2007.

У 2008 було відкрито композицію “Великоднє сонце”.

“Дерево щастя” розмістили в центрі міста у 2009. Тут і людина-оркестр, і дитяча гойдалка, і жар-птиці та дивовижні квіти — все з металу.

2010 року кожна делегація викувала свій елемент до загальної скульптури під назвою “В рамках ковальських традицій”. 
 

 
На фестивалі в 2011 році українські та іноземні ковалі працювали над новою скульптурою — «Коло Ковальських Кілець», що являла собою карусель, центр якої оздоблений символічними кільцями — від кожного учасника, міста, країни.

В 2012 з нагоди 350-річчя Івано-Франківська відкрили “Арку дружби”. Оскільки 350 років тому на території міста проживали українці, поляки, євреї і вірмени, тому й відповідно скульптуру прикрасили найбільш характерними для національностей рослинами: калиною —для українців, волошками і маками — для поляків, гранатами і трояндами —для євреїв, виноградом — для вірменів.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше