Інгредієнти впевненої поведінки

23 червня 2017
Andrey Zlotnikov
Почну з відповіді на питання, чому ця тема є актуальною для багатьох людей? Можна припустити, що ми свідомо чи несвідомо розуміємо, що впевнена людина більш соціально успішна, ніж невпевнена. Це розуміння народжується зі спостереження за оточуючими людьми, з книг, що описують лідерів, фільмів і в періоди особистого "нападу" впевненої поведінки.
 
Кількість соціальних призів, які отримують впевнені у собі люди, досить велика, давайте перерахуємо деякі з них:
 
  • У сфері контактів: легко знайомиться з незнайомими людьми, вступає в комунікацію і виходить з неї, готовий висловлювати свої почуття іншій людині, чітко розуміє свої психологічні кордони.
  • В особистісній сфері: адаптивність, цілеспрямований рух до досягнення власних цілей, а не чужих (нав'язаних правилами і цінностями, прийнятими в суспільстві, батьківськими директивами), підвищений життєвий тонус (достатня кількість енергії), усвідомлення своїх можливостей та обмежень, при прийнятті рішень орієнтується на внутрішні (особисті) цінності, ідеали, цілі.

Програма майстер-класу на тему впевненої поведінки будується не на рекомендації провідних "роби раз, роби два", а на вправах, які дозволяють учасникам зіткнутися з темою за допомогою емоційного занурення, через особисті переживання і переживання інших. Одна справа - гіпотетично припускати, що впевненість, це... Інша - спробувати особисто зіткнутися з внутрішнім феноменом впевненості.
 
Почали ми з чудової вправи, яку можна робити з друзями, знайомими. Учасники перекидали кулю один одному, а той, у кого куля опинялася в руках, хвалився своїми досягненнями. Власне, як і передбачалося, навколо були чудові, цікаві та результативні люди (марафонець, медаліст, артист і багатьма іншими цікавими великими і маленькими досягненнями похвалилися учасники групи). Це дозволило нам познайомитися, почати взаємодіяти, побачити лідерів симпатій (учасників, яким задали максимальну кількість питань) і підвести учасників до того, що одна зі складових впевненої поведінки - це компетентність (наявність знань і досвіду, необхідних для ефективної діяльності в заданій предметній сфері).

Наступний крок - учасники вибрали образ відомої людини, яка асоціюється з впевненою поведінкою. Потім обговорювали свій вибір в малих групах, далі - представляли своїх персонажів на сцені. Ми побачили монологи відомих політиків сьогодення й минулого, а також професіоналів своєї справи. Учасники поділилися своїми почуттями і переживаннями з ролі, яку грали на сцені. Яке це бути відомою персоною? У більшості "акторів" підвищувався тонус, з'являвся азарт і почуття більшої впевненості в собі. Тобто ми можемо припустити, що почуття впевненості може зростати, коли відбувається приєднання до чого то "більшого" - критичність, відповідальність знижується, а за рахунок цього зростає рішучість і розуміння того, що шлях обрано правильний.

Кульмінацією зустрічі було будівництво скульптури інгредієнтів впевненості з урахуванням гендерних відмінностей: одна була побудована жіночими руками, а інша - чоловічими. Дозвольте додати невеликі коментарі щодо символічних значень складових впевненості.

Складові скульптури впевненості №1: жіночий варіант

 
  • Постава. Чим рівніше ваша постава, тим молодшими і впевненішими ви виглядаєте для оточуючих.
  • Погляд. У художній літературі багато уваги приділяється тому, як людина дивиться. Наприклад: гострий, пронизливий, живий погляд; розумні очі; сумний погляд. Такі спостереження за співрозмовником ми часто використовуємо у спілкуванні з близькими і незнайомими людьми. Один з керівників пропонував відбирати персонал "за напруженням вольфрамової нитки в очах" - відмінна метафора. Психологи вважають, що самі очі не можуть "висловлювати' щось, швидше, сприймається і зчитується інформація комплексно - погляд, м'язи обличчя, куточки губ, зморшки.
  • Посмішка. Дуже важливий чинник, щоби привернути до себе увагу співрозмовника чи аудиторії, але вона не має жодного відношення до впевненої поведінки.
  • Розум. Оскільки має відношення до компетентності, про яку ми говорили вище, може вважатися важливим фактором. Однак давайте згадаємо прекрасний фільм "Форрест Гамп", де головний герой був розумово відсталою, але дуже впевненою у собі людиною. Тому коректніше включити в скульптуру - знання, вміння, навички та цінності.
  • Душа. Генеральний, а тому загальний і незрозумілий компонент скульптури, що потребує прояснення. Якщо ви пам'ятаєте, то психологія, є наукою про душу.

Складові скульптури впевненості №2: чоловічий варіант

 
  • Влада. Обов'язкова складова впевненої поведінки. Скільки є тривожних, недовірливих людей у владі? Зовні може здаватись, що влада дає впевненість, але в душі людини може бути різне. Можливо, така думка виникає через традиції чиношанування?
  • Спокій. Рідкісне явище, коли влада і спокій з'являються поруч. Наділений владою, зазвичай, сповнений тривоги, пов'язаної з намаганням її втримати.
  • Амбіції "ходіння навколо, круговий рух, честолюбство, марнославство". Вони мають незначне відношення до впевненої поведінки. Мова швидше йде про наявність внутрішніх мотивів досягнення цілей.
Якщо підбити підсумки скульптур, можна зробити висновок, що учасники в складових впевненості бачили більше зовнішніх атрибутів і менше внутрішнього змісту.

Отже, давайте подивимося, яку скульптуру впевненої поведінки пропонують провідні спеціалісти:
  • Цінності. Є основою духовного скелета особистості та визначають її поведінку.
  • Емоційний інтелект, зокрема розуміння мотивів своєї поведінки та поведінки інших людей.
  • Сила волі.
  • Рішучість.
  • Комунікативна компетентність.
     
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше