Інфобіз та інфошахрайства: як розрізнити

20 вересня 2023
Редакція

Інфобіз (інформаційний бізнес) — це вид підприємницької діяльності, пов'язаний зі створенням, продажем та монетизацією інформаційних продуктів та послуг. Інфобіз орієнтований на надання цінної інформації або знань аудиторії. Але чомусь інфобізнес багато людей сприймають як щось негативне, часто плутають з інфошахрайством.

Який насправді має бути інфобіз

Інфобізнесмени — це люди, які продають інформаційні продукти. Це можуть бути електронні курси, відеоуроки, електронні книги, аудіозаписи, вебінари та інші форми цифрових інформаційних матеріалів. Навіть інструкція, як отримати 77 фріспінів за підтвердження телефона — це вже інформаційний продукт або інфопродукт.

Для комунікації з аудиторією інфобізнесмени використовують переважно інтернет:

  • соціальні мережі;
  • сайти;
  • форуми;
  • спеціальні освітні платформи.

На них вони рекламують свої продукти та надають доступ до них. Продукти у всіх інфобізнесових нішах можна поділити на три основні категорії:

  • гроші;
  • здоров’я;
  • відносини.

Тобто всі інформаційні продукти в тій чи іншій формі сприяють покращенню цих сфер. Також інфобізнесові продукти можна поділити на:

  • Hard;
  • Soft.

Hard — це ті, результат яких можна виміряти. Наприклад, курси, які навчають дизайну або іншим професіям. Результат в них вимірюваний, тому що його можна якось продемонструвати. Якщо ми говоримо про психологічні консультації або курси йоги, то це Soft продукти. Результат від них є, але виміряти його конкретними показниками досить важко.

Інфобіз може бути успішним, якщо у підприємця є експертиза в конкретній галузі та здатність ефективно представляти та продавати свої знання та інформацію. І саме цим пунктом користуються інфошахраї, які тільки створюють видимість успіху, а насправді продають інформацію, якої і так повно у відкритому доступі.

Як розрізнити інфошахрайство

Деякі підприємці в інфобізнесі можуть продавати інформаційні продукти, які не відповідають заявленим обіцянкам. Це може призвести до розчарування та невдоволення клієнтів. Таких називають інфоциганами або інфошахраями. Вони можуть використовувати маніпулятивні методи маркетингу, щоб переконати людей здійснити покупку, що також може спричинити негативне сприйняття інфобізнесу в цілому.

Але погана репутація певних представників інфобізу не є характеристикою всієї галузі. Багато інфобізнесменів пропонують високоякісні продукти та послуги, які допомагають людям покращити свої знання та навички. Тому, як і в будь-якій сфері бізнесу, споживачі повинні бути обережними та уважними при виборі інформаційних продуктів та проводити дослідження, щоб переконатися у надійності та якості запропонованих продуктів та послуг.

Обов’язково дослідіть репутацію підприємця чи компанії, послуги яких ви збираєтесь придбати. Спробуйте знайти відгуки та рейтинги підприємця чи компанії. Часто люди діляться своїм досвідом із використанням інформаційних продуктів в інтернеті. Однак будьте обережними, тому що навіть відгуки можуть бути неправдиві. Вивчіть профіль або біографію спікера. Вони повинні мати релевантні знання та досвід у галузі, яку він викладає. Якщо ці знання не прикладні, а лише теоретичні — людина навряд може навчити чомусь. Також оцінюйте якість зворотного зв’язку, наскільки з вами йдуть на контакт, надають потрібну інформацію та підтримку.


Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com