"Золотий перетин" у фотографії

8 грудня 2016
Фотограф
Поняття "золотого перетину" має довгу історію. Саму назву "золотий перетин" вигадав знаменитий Леонардо да Вінчі й так вона увійшла в історію. Це правило використовували практично у всіх відомих формах мистецтва – архітектурі, скульптурі, живописі. Фотографія не стала винятком і теж взяла за одну з основ свого жанру правило "золотого перетину". Давайте більш детально розглянемо дане поняття.
 
Часто "Золотий перетин" називають "ідеальною пропорцією", адже завдяки йому зображення на фотографії легко сприймається людським оком та виглядає натуральним.
 

Правило "золотого перетину" випливає із правила трьох третин – ділення кадру на дев’ять частин, завдяки лініям, по яких найпростіше орієнтуватися. Правило "золотого перетину" стверджує, що якщо ви розмістите основний об’єкт вашого кадру на одній із чотирьох точок перетину цих ліній, то отримаєте найбільш виграшну композицію.
 
Правил класичної фотографії дотримувалось багато фотографів, серед яких: Себастьян Сальгадо, Анрі Картьє-Брессон, Ман Рей, Тіна Модотті, Роберт Капа та інші.

Як же можна побачити точки "золотого перетину" власним оком?

Зробити це дуже просто! Якщо розділити у своїй уяві кадр двома вертикальними та двома горизонтальними лініями на дев’ять рівних квадратів і розмістити основний об’єкт фото на одному із перетинів цих ліній, то можна вважати, що ви використали у своїй фотографії правило "золотого перетину".
 

Як правильно використовувати "золотий перетин"? Відповідь на це запитання шукайте в нашій пізнавальній статті!
 
Радимо також почитати:
Фототур "Сніжними хребтами Закарпаття"
10 книг про подорожі, варті уваги.
Топ-10 місць в Україні, в яких варто побувати.
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше