"Дзен" внутрішнього "Кортить"

4 березня 2016
Kshys Bart
Соцмережі переповнені різними порадами – і хорошими, і поганими. Одна часто випадала у мене в новинах, оскільки раптово стала популярною – щось на зразок "досить зберігати відкладені на чорний день гроші і піди, нарешті, придбай собі нові сукню/черевики/парфуми/сумочку і т.д.".

Чи дійсно варто витрачати останні гроші на обновку? Чи врятує обновка від депресії? Чи варті нові підбори "мінуса" на зарплатній карточці? Чи знайдеться місце у шафі для новачка?

Безліч запитань.

Усі дівчата хочуть бути стильними, яскравими. Одяг та аксесуари, у свою чергу, допомагають:
 
  • підтримати гарний настрій (така собі служба підтримки та порятунку вразливої жіночої душі);
  • презентувати себе світові (від хуліганки – до леді, від рядового держслужбовця - до керівника департаменту, тощо);
  • розповісти про свій соціальний статус (хтось може заробляє на Dior та презентує світові легендарну сумочку "Lady Dior", я ж, наприклад, поки заробляю на Musthave і гордо презентую світові, що Україна має талановитих дизайнерів);
  •  продемонструвати власні вподобання та багато іншого... 
 
У кожної з нас (саме так, я впевнена, що кожна українська пані дотримується етикету в одязі) гардероб розподілений на такі категорії:
 
- "для себе" (вигулювати собаку, готувати вечерю, блукати містом, влаштовувати піжама-паті... і навіть погрішити легінсами зі шкірзаміннику можна, якщо дуже обережно);
- work-board (повсякденний одяг, який на сезон включає лише десять речей. Кому як, мій весняний такий: ділові штани, діловий піджак, дві водолазки (темно-синя та беж), спідниця, дві блузи, сукня для п’ятниці (така собі театральна, елегантна little black dress), супер-зручний діловий комбінезон та неперевершена сукня-піджак, за яку я готова розцілувати дизайнерів з Musthave);
 - на вихід (коктейльні та вечірні сукні, комбінезони, тощо);
 - верхній одяг, взуття, аксесуари (шарфи, рукавички і т. д.)
 
Така собі база виходить. Наче всі щасливі: у шафі ідеальний порядок, з антресолей не стогне давно-забута сукня, а вішалок вистачить для кожної пари трусів окремо. Але.... тут раптом розумієш, що спеціально до 8 березня SK-house оновили колекцію, Krisstel дарує знижку 50 % на весняні сукні, ajour дарують сертифікат 500 грн при придбанні комплекту, а добиває SMS від Kachorovska, котре обіцяє індивідуальний пошив взуття при замовленні їхньої сумочки.

Для пробудження внутрішнього "Кортить" достатньо: саме в цей момент базовий гардероб виглядає недосконало; пусті вішалки вимагають нових суконь; черевичків багато не буває; сумочок теж; білизни взагалі, - чим більше тим краще, а "мінус"... закриється якось. Таке воно – "Кортить".

Для того, щоби з ним розібратися та спокійно дихати при перечитуванні листа зі знижками від Fame.ua, пропоную зробити експертизу думок, шафи та внутрішнього "неможужитибезтієїсукні!".

Чи варто витрачати останні гроші на обновку? 

Я зараз дуже крута, пишучи таку собі філософську fashion-статтю. Але… якщо мені раптово надійде повідомлення від Pustovit з купоном на знижку, повірте, я посиджу березень-місяць на вівсянці та воді, але в мене буде річ з її нової колекції. І це дуже не правильно... бо базовий гардероб та гроші на зарплатній картці - речі взаємозберігаючі. Останнє навчилася розуміти живучі в часи української кризи, яка оновлюється так само активно, як дизайнерські колекції. Тому спокійно видихаємо, рахуємо до 10 та шукаємо внутрішнє "нетакцясукняіпотрібна".

Чи врятує обновка від депресії? 

Авжеж, врятує. Настрій протримається до тих пір, поки не надійде повідомлення від банку про пораду до такого-то числа поточного місяця погасити заборгованість.

Якось я потребувала такого роду психологічної підтримки: негаразди з коханим – новий набір білизни; важкі часи на роботі – нова сукня. Іноді витрачалися гроші, відкладені на щось конкретно. Іноді на картці з’являвся "мінус". 

Анонімним шопоголікам сюди:

Є у вас гроші, чи нема (ми ж знаємо з вами, на нові черевики вистачить завжди ;)), треба заспокоїтися і подумати:

1. Якщо це стрес, то як його подолати? 

Дехто стрес заїдає, дехто "наряджає". Перше б’є по фігурі, друге - по гаманцю та шафі. Побороти стрес можна роботою, спортом, навіть влаштуванням власного спа-дня вдома тощо.

2. Чи не отримає нова річ ярлик "Зайва"?

Базовий гардероб – активний. Шафа – укомплектована. А для нової речі знайдеться місце?

3. Аналіз

Аналізуємо бажану річ: навіщо вона? Куди її вдягати? З чим річ комбінується?

4. Життя без неї

Якщо здається, що без речі жити не можна, мені вистачає тижня подумати, чи настільки вона мені необхідна. У даному випадку мене "попускає" впродовж семи днів. 

Чи варті нові підбори "мінуса" на зарплатній картці?

Зайвого взуття не буває. Особливо, якщо його є де зберігати, покупка не вдарить по гаманцю та гроші, відкладені на чорний день, залишаться недоторканими.

Марнотратницям сюди:

Кортить нового взуття (чи будь-чого іншого) на весну - відкладати гроші треба з осені. Тоді все по фен-шую – старі черевики можна віднести у комісійну крамницю, а нові - нехай будуть тими ж від Kachorovska. От і баланс – нові черевики на заощаджені для цього кошти, ніякого "мінуса" на картці, а шафа вільно дихає.

А марнотратство, до речі, то є гріх. Так мені батюшка в церкві сказав. Марнотратство може призвести до боргу. А це дуже погано для аури і т. д. і т. п. Якщо є зайві гроші і нікуди їх прилаштувати - депозит, пані. Тут врятує депозит.

Чи знайдеться місце у шафі для новачка?

Злочин вчинено: та жовтенька, симпатична сумочка придбана (необмірковано) за останні гроші, але в шафі їй не раді. В комоді теж. І в коридорі. Можна поставити її перед собою та дивитися цілими днями на її бездоганні ручки та замочок, як від Chanel. Для неї вистачить місця в серці, але вона не влізе в шафу.

Плюшкіним сюди:

Ми, відречейзалежні дівчата, часто зберігаємо чеки. Відповідно до Закону України "Про захист прав споживачів", впродовж 14 днів після купівлі товару споживач має право повернути його, якщо він не підійшов за кольором, фасоном тощо. Вихід, як ви здогадалися, один - повернути малу до крамниці та забрати звідти гроші, поки не пізно. І серйозно взятися за розгрібання шафи. 

Якщо ж у шафі місця вистачає але річ придбана за останні гроші – я б таку річ повернула до крамниці відповідно до статті 9 згаданого Закону України. Згодом, назбиравши певну суму, я б, можливо, і повернулася по малу, але відповідально обмірковуючи кожен крок – фінансова стабільність важливіша за будь-яку сумочку.

**** 
 
Таке воно – "Дзен" внутрішнього "Кортить": своє "Хочутусукню" можна приборкати. Для цього потрібно мати базовий гардероб, щорічний аналіз шафи та адекватну оцінку можливостей своєї платіжної картки.

Якщо немає базового гардеробу, потрібно перебрати шафу та зібрати весь одяг, який вам не потрібен (і новий, і старий) та зробити наступне:

1) випрати речі, випрасувати їх, акуратно скласти;

2) розподілити на дві купи: "шкода" і "не шкода". Першу купу віднести у комісійний магазин, підписати договір про реалізацію речей, та отримувати собі на картку гроші за кожну продану річ. Другу купу речей - пожертвувати якійсь благодійній (але перевіреній!) організації.

Тепер докладніше. У кожної з нас є старі речі, які "начебто ще нічого", але впродовж останніх двох років не одягалися. Є і відносно нові речі - сукня, "в яку я коли-небудь влізу", штани, "які я не могла не придбати, але поки не знаю, куди їх одягати" і т. д. Таким речам місце або в Організації Червоного Хреста, або у комісійному магазині.

Може вас ваші старі джинси, які ви вже не одягаєте, не надихають. Але, повірте, - знайдеться людина, для якої ваші джинси слугуватимуть ще багато років. Готові їх віддати? Зв’яжіться із Червоним Хрестом. Або може у Європі на розпродажі ви відірвали від серця якоїсь француженки чарівну сукню, у яку третій рік не можете влізти? Досить їй займати місце у вашій шафі. Віднесіть її у комісійний магазин та перепродайте. Я користуюся магазином bestil.com.ua – на цьому сайті можна продати як нові речі, так і такі, що непогано збереглися у шафі.

Пані, яка знає напам’ять свій гардероб та активно його використовує, ніколи не спокуситься на зайву річ ще й за останні гроші.

У моїй шафі знайшли собі притулок такі українські бренди, як Musthave, Dolcedonna, SK-house, Krisstel та інші завдяки внутрішньому "Дзен", яке навчило мене заощаджувати для придбання покупки, яка того варта, і не відволікатися на зайве.

З весною-2016 вас, пані! Бажаю тільки розумного оновлення гардеробу за адекватні кошти!

Фото з відкритих джерел Інтернету
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше