"Теорія розбитих вікон"

2 березня 2016
Ольга Малецька
У 1982 році американські дослідники-соціологи Джеймс Уілсон і Джордж Келлінг (J. Q. Wilson & G. L. Kelling) сформулювали теорію про те, що явні ознаки безладу і невиконання людьми прийнятних норм поведінки провокують оточуючих також забути про правила. "Теорія розбитих вікон" ("Broken windows theory") окреслена так: 

"Якщо хтось розбив скло в будинку, і ніхто не вставив на це місце нове, то, швидше за все, жодного цілого вікна в будинку не залишиться".

Звісно, теорія одразу ж була прокритикована – все-таки знайшлися люди, які вірять у добре людське начало, яке прагне підтримувати Гармонію у світі та створювати Красу. Але, на жаль, "теорію розбитих вікон" Джеймс Уілсон і Джордж Келлінг неодноразово підтверджували експериментально. А, отже, висновок: безлад поширюється так само, як епідемія.

Можливо, мій приклад не надто влучний, але ілюструє теорію "розкраданням" (чи як назвати той процес?) колгоспів: хтось поцупив темною ніченькою трактора, хтось злакомився на двері-вікна-шифер, хтось притягнув додому коня і пішло-поїхало аж до гнилої цегли. А може це й на краще?! Справді, невдалий приклад…

Прикро, що дана теорія не діє, коли йде мова про добрі справи. Хоча, може я помиляюсь і у світі є безліч прикладів "теорії вставлених вікон"? Якщо знаєте такі – діліться.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше