Ігри для дітей англійською: користь чи шкода

11 червня 2021
Редакція

Безліч досліджень присвятили тому, як відеоігри впливають на розвиток дітей. Існує багато різновидів ігор. Деякі просто розважального характеру, інші ж є складним викликом, змушуючи мозок працювати.

Однак не всі ігри однаково підходять для дітей: деякі впливають погано. Навчальні ігри й навіть відеоігри можуть допомогти швидше освоїти англійську й поліпшити загальне розуміння мови, адже, як правило, більшість ігор озвучені англійською. Ряд досліджень свідчить про те, що відеоігри є хорошим доповненням до традиційних методів вивчення мови.

Але якщо намагатися вчити англійську лише по іграх, користі буде небагато, адже потрібен додатковий фундамент у вигляді гарного лексичного запасу і знання азів граматики. Але, наприклад, поєднуючи курси англійської з іграми, можна вивчити більше, ніж за допомогою лише традиційних вправ за підручником.

Позитивний вплив ігор

Командна робота

Більшість відеоігор проходять в онлайн-режимі, у них беруть участь геймери з інших країн. Взаємодіючи з іншими людьми, дитина вчить нові слова і вирази. Крім того, усе це командна робота: мовні навички формуються під час вирішення конкретних завдань. У цьому плані деякі відеоігри є різновидом когнітивної методики навчання англійської.

Контекст

Ігри проходять в реальному часі, більшість з них динамічні і вимагають від гравця швидкого прийняття рішень у короткий проміжок часу. Так, діти вчаться швидко приймати рішення, що важливо у сферах життя, як-от спорт або медицина, коли в стресових ситуаціях від людини вимагають знайти правильне рішення за лічені секунди.

Люди швидше вчаться і сприймають більше інформації в ситуаціях, наближених до реальних, навіть у тих, що створені у відеоіграх і навчальних іграх. Таке занурення в контекст частково схоже на досвід поїздки за кордон, під час якої волею-неволею доводиться говорити новою мовою. Відеоігри надають і контекст, і фідбек, у такий спосіб школяр застосовує знання, отримані на уроках у класі.

Вправи за підручником, вікторини, тести — усе це пов'язане зі стресом, що врешті може позначитися на прогресі в навчанні. Як підсумок, школяр може відчувати себе ізольованим від інших, більш успішних однокласників. Але відеоігри дозволяють зменшити стрес, дітям може сподобатися вивчати англійську або іншу мову в ігровій формі. За інформацією The Washington Post, відеоігри допомагають зменшити прояв депресії та безсоння.

Когнітивні здібності

Відеоігри можуть допомогти дитині виробити певний рівень точності своїх дій — навчитися швидко все прораховувати і враховувати всі параметри. Це важливий аспект, саме тому навіть солдатам і лікарям радять грати у відеоігри, щоб відточити вміння швидко приймати рішення. У поєднанні з англійськими уроками відеоігри можуть допомогти студентам покращити навички читання, сприйняття мови і навіть навички говоріння, адже гравці переписуються і перемовляються між собою в ході ігор. Вчителі відзначають, що навчальні ігри і навіть відеоігри допомагають студентам досягти більш високих результатів.

Справа в практиці. Навчальні ігри вимагають застосування лінгвістичних навичок, як-от читання, письмо та сприйняття на слух.

Коли певні дії повторюються багато разів, у мозку створюються нові зв'язки — так ми набуваємо нових навичок. Відеоігри не сполучені з острахом допустити помилку, і студенти можуть вільно практикувати мову й розвивати свої лінгвістичні та когнітивні здібності.

Небажаний вплив відеоігор

Але є і зворотний бік медалі. Незважаючи на певну користь, відеоігри не замінять традиційне навчання мови. Без навчання в класі або під час занять онлайн, граючи у відеоігри, дитина запам'ятовує тільки певні фрази або слова, які не несуть в собі практичну користь.

Відеогра — не структурований урок

Для ефективного навчання потрібні базові блоки знань (як-от граматика і лексика), згодом на цей фундамент нашаровується все більше нових знань. Відеоігри можуть тільки доповнити або розширити наявний запас знань, зміцнити те, що вже є.

Здоров'я

Ігри не несуть в собі структурних знань, а служать лише доповненням, хоча в ряді випадків, й істотним. Однак є і безсумнівна шкода, до якої можуть призвести відеоігри.

Якщо діти проводять багато часу з комп'ютером, це може небажано позначитися на їхньому здоров'ї, оскільки так менше фізичної активності, діти менше проводять часу з однолітками. М'язи можуть слабшати, до того ж численні дослідження показують, якщо безвідривно дивитися на екран, це може небажано позначитися на зорі.

Успішність

Діти отримують задоволення від відеоігор, і таке приємне проведення часу різко контрастує з типовим шкільним днем. Через що школяр може віддати перевагу відеоіграм замість інших справ. Як наслідок, успішність може знизитися. Замість того щоб виконувати домашню роботу, школяр може грати в ігри, що врешті веде до низької успішності.

Поведінка

Багато відеоігор містять сцени насильства, расизму, лайок тощо. А діти можуть сприймати все буквально і повторювати подібну поведінку як приклад.

Більше про вивчення англійської дітям можна дізнатися з нашого блогу.


 

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше