І знову про український сегмент вікії

27 жовтня 2015
usik64
Я вже раніше писав про Вікію як про безкоштовну вікі-ферму, у якій будь-хто (і навіть ТИ!) може розпочати свій власний вікі-проект на зразок маленької вікіпедії "по інтересам". У тій статті було зроблено загальний огляд вікі-проекту як певної інформаційної технології без акцентування уваги саме на УКРАЇНСЬКІ проекти на Вікії. Спробуємо заповнити цю прогалину.

Отже, жовтень-2015

З 2013 року в українському сегменті Вікії тривали дискусії щодо доцільності та алгоритму створення української ком'юніті - центральної вікі для всього україномовного порталу, що об'єднувала б в собі функції інформаційного та довідкового вікі-проекту для всіх україномовних користувачів Вікії.


​Невеличкий ліричний відступ. Справа у тому, що основні дописувачі Вікії - це ті користувачі, кому з якоїсь причини не цікаво, чи кого якимось чином образили у великій і потужній Вікіпедії, видаливши статтю, редагування, не прийнявши до уваги думку автора. Це, як правило, школярі, студенти, молоді автори, яких десь хтось не зрозумів, і які, у свою чергу, бажали б все-одно якось самореалізуватися у своїй творчості.

А на Вікії існує поняття хелпер - помічник, - користувач, який не входить до основної адміністрації Вікії, проте, має ряд специфічних прав і обов'язків у мережі, що значно перевищують можливості пересічного користувача. Користувачі з правами helper належать до групи помічників Вікії. Вони можуть як мати юридичний контракт з Вікія, так і бути добровольцями-стажистами. Їхні обов'язки випливають з назви цієї групи учасників.

Вони підтримують Вікі-спільноти, допомагають іншим Вікі з усіх питань, які їх цікавлять, дають практичні поради. Хоча helper володіє правами адміністратора на всіх, без винятку, Вікі, він не повинен підміняти собою адміністратора або бюрократа конкретної Вікі. Він зобов'язаний вислухати і грамотно відреагувати на думку Вікі-спільноти і поважати політику та правила конкретної Вікі. 

Більшість helper’ів використовують характерний підпис Вікії. Так от, до 2015 року російський і український мовні портали курували одні й ті ж хелпери. Як Ви вже встигли зрозуміти, це були російськомовні хлопчики та дівчатка із братньої Російської Федерації. Звісно, у певних конфліктних ситуаціях лобіювалися інтереси представників саме отієї ж таки Федерації. Списи ломилися більш як два роки. І от...


У 2015 році врешті-решт україномовним хелпером Wildream створено українську спільноту користувачів Вікії uk.community.wikia.com, яка на 26 жовтня 2015 року налічує 280 статей Основного простору і майже 250 статей категорії ДОВІДКА. Себто, говорячи людською мовою, україномовні користувачі Вікії отримали власний повноцінний портал для спілкування і - головне - вирішення своїх специфічних проблем.

Активні проекти українського сегменту

У Вікії створено сотні проектів українською мовою. Проте, на жаль, далеко не всі вони є активними. Огляд, який Вам пропонується у цій статті, не претендує на абсолютно статистично вірний чи повний. У ньому є певні вподобання автора. Проте, будь-хто, хто зацікавиться проблемою створення ВЛАСНОГО вікі-проекту, знайде собі нішу по інтересам. 

Вікі про вікі


Вікі-проект, що описує україномовні вікі, знаходиться за адресою uk.wikis.wikia.com

Інші українські вікі на Вікії

  • uk.althistory.wikia.com — АльтерІсторія — тут пишуть про все, що за якихось причин, свідомо чи не свідомо, не потрапило до шкільних підручників з історії. Це не вигадки, не фантазії, просто, можливо, інший погляд на певні історичні факти.
  • uk.angry-birds-new-persons.wikia.com — вигадані персонажі angry-birds
  • uk.angry-birds.wikia.com
 
  • uk.borderlands.wikia.com — ласкаво просимо у шибайголовий світ, МАЛЯТКА!
  • uk.bucha.wikia.com — сайт про Бучу і бучанців; адмін Ю.Пероганич виїхав з Бучі, сайт поступово занепадає.
     
  • uk.dutsadok.wikia.com — Дитсадок: методичні рекомендації, конспекти занять, все, необхідне працівникам ДНЗ і батькам дошкільників.
 
  • uk.elderscrolls.wikia.com — про серію комп'ютерних ігор The Elder Scrolls (скорочено TES).
       

 
  • uk.medalofhonor.wikia.com — про олдскульні ігри серії Medal of Honor чи Медаль за Честь
 
  • uk.metro.wikia.com — про всесвіт комп'ютерної гри "Metro 2033" та літературного спадку, відомого як серія Всесвіт Метро 2033
     
  • uk.ovt.wikia.com — Озброєння та військова техніка вікі
 

   
  • uk.survarium.wikia.com — про всесвіт комп'ютерної гри Survarium, вихід якої запланований на кінець 2013 року.
  • uk.terraria.wikia.com — вікі, присвячена грі Terraria.
  • uk.terrariaua.wikia.com — Тру-вікі про гру Terraria.
  • uk.test.wikia.com — тестовий проект, де кожен може повправлятися з вікі-редагування і створення певних вікі-форм (таблиць, шаблонів, тощо)
  • uk.town-of-salem.wikia.com — про місто Салем
     
  • uk.vas9.wikia.com — Вася; проект-стьоб, бурлеск бойового суржика на сторінках Вікії
  • uk.vdn-school2-edu.wikia.com — школи; присвячений насамперед дистанційній освіті
  • uk.vijskpens.wikia.com — "Світ військового пенсіонера" - для і про військових України після їх виходу на заслужений відпочинок
 
  • uk.warriors.wikia.com — про військову історію, зброю, воїнів всіх країн, часів та народів.


І, що головне, не забувайте: немає в списку того, що Ви шукаєте, сміливо створюйте власний вікі-проект. А от наскільки цікавим він стане для інших, залежить лише від Вас і Вашої нової команди.
 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

usik64 usik64 27 жовтня 2015
А ще на Вікії є фуккція Стати адміністратором покинутої вікі. Себто, Ви знаходите проект, який Вас вельми цікавить. Але вікі неактивна і її адміністратори давно на неї забили болт на 32. Ви місяць редагуєте як активний користувач, у цей самий час пишете листи адміністраторам надати Вам права адміністратора на вікі. У разі відсутності відповіді чи при схвальній відповіді Вам або надає адмінправа той адмін, що виявився живим в боях, або Ви маєте повне право звернутися до хелпера про надання прав адміністратора - бюрократа на закинутій вікі.
Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше