Homo Ukraines & Art

1 лютого 2016
Anastasia Nazarenko

Тишу може передати тільки живопис. (с) Гюстав Монро

Українські митці вже давно популярні серед іноземних колекціонерів. Все частіше на європейських аукціонах можна зустріти роботи наших співвітчизників. Їхні картини продаються за десятки тисяч доларів. Не обов’язково бути експертом, щоб оцінити красу та оригінальність робіт українських художників.

Анатолій Криволап

Анатолія Криволапа, який живе в селі під Києвом, рідко побачиш на столичних тусовках: він надає перевагу усамітненню та роботі. Втім, фінансовому успіху такий спосіб життя анітрохи не шкодить. Його роботи легко впізнати. Фірмовий стиль - масштабні полотна, залиті яскравими кольорами. Криволапа називають головним експериментатором кольору. За останні 20 років сотні його робіт було придбано колекціонерами Європи, Америки і навіть Азії. Анатолій встановив абсолютний рекорд ціни на роботи серед сучасних українських живописців. У жовтні 2013-го на аукціоні "Phillips de Pury & Со" у Лондоні картину "Кінь. Вечір" було продано за 186 тисяч доларів. Перевершити цю рекордну суму досі жодному українському художникові не вдалося.
 

Олександр Ройтбурд

Один із найдорожчих сучасних українських художників - Олександр Ройтбурд. Галеристи дуже цінують його роботи, про що свідчить міжнародне визнання художника - роботи Олександра представлені навіть у Музеї сучасного мистецтва в Нью-Йорку. З кінця 80-х він активно развиває сучасне мистецтво в Одесі, Києві та Москві, виставляється у Європі та США. 

Найвища ціна роботи Ройтбурда - 97 тисяч доларів. Це полотно "Прощавай, Караваджо", яке було продане у червні 2009 року на аукціоні "Phillips de Pury & Company". Наразі це найдорожчий аукціонний продаж картини сучасного українського художника.

Митець зараз живе здебільшого в Одесі. У київській майстерні я за багато років уже виписав всю енергію. А в Одесі простір новий, необжитий. Він провокує наповнити його новими переживаннями, емоціями, муками, радощами. Обжити майстерню - як розносити нові туфлі. Але еротичніше. – говорить Олександр.
 

volohovfieldnews.blogspot.com

Василь Цаголов

Цього київського художника добре знають за кордоном. Василь брав участь у міжнародних виставках, роботи митця без проблем продаються на зарубіжних аукціонах.

Зокрема, картину Цаголова з циклу "Офісна любов-2" купили за 53 тисячі 600 доларів на аукціоні "Phillips de Pury & Company" у 2009-го році. Того ж року на Sоthеbу's картину українця "Зайчик" придбали за 41 тисячу доларів. Це офіційно задокументовані продажі.

Та на українському ринку існують також продажі "з рук у руки". Подейкують, що картину "Кого боїться Хьорст" приватний колекціонер придбав аж за 100 тисяч доларів.

Знавці кажуть, що на картини Василя Цаголова є величезний попит. Він навіть випереджає пропозицію - щось придбати зараз можна хіба що на "вторинному" ринку, адже більшість українських колекціонерів розкупили роботи митця ще у 2000-ні.

Василь вважає, що гроші самі по собі не цінність. "Вони мені потрібні для того, щоби працювати далі. А є художники, які роблять роботи, умовно кажучи, для Андріївського узвозу, тупо збирають гроші, складають у тумбочці, бо їм нема у що вкладати. Те, що я заробляю, інвестую в себе." - говорить художник.
 

 life.pravda.com.ua

Олександр Гнилицький

Киянин Олександр Гнилицький, у 2007 році представляв Україну на Венеціанському бієнале. Треба сказати, українець мав неабиякий успіх на зарубіжних аукціонах. Наприклад, роботу "Небо. Олегівська" придбали за 41 250 доларів.

На жаль, митець помер у листопаді 2009-го. він довго хворів на рак шкіри. Розповідають, що в останні місяці у деяких галереях на певний час "заморозили" продаж його картин. Цинічно, але факт: картини мертвих художників коштують дорожче, ніж роботи їхніх живих колег.

У житті художник послуговувався девізом — не зупинятися за жодних обставин.

Цікаво, що наразі картини, що належать родині художника, не продаються. Відтак вони поступово дорожчатимуть - на "вторинному" арт-ринку. 
 

Арсен Савадов

Український художник-концептуаліст працює в багатьох жанрах. Роботи Арсена Савадова представлені у багатьох світових музеях: у Музеї сучасного мистецтва (Любляна, Словенія), Музеї Джейн Вурхіс Зіммерлі (Нью-Джерсі, США), а також у Державному Російському музеї (Санкт-Петербург, РФ) та Московському музеї сучасного мистецтва (Москва, РФ).

На аукціоні Sоthеbу's його картину "Караїмське кладовище" купили за 16,4 тисячі доларів.

За словами митця, художники – прошарок паразитів. "Ми сміємося над усіма, над будь-якими ідеологіями. У нас у родині традиція була - триматися подалі від понять удачі і слави, тому що це все людські виміри. Тільки час розставить правильні оцінки. Так що хороший художник - це найчастіше вже мертвий художник".
 

Ілля Чічкан

Чи не наймолодший митець вищої цінової ліги Ілля Чічкан. На ціну його робіт впливає активна участь у вітчизняних і міжнародних виставках і аукціонах, участь у Бієннале

Варто зазначити, що до рекорду Ройтбурда, рекордсменом продажів на аукціонах був саме Чічкан. У червні 2008 року його роботу "It" купили за 70 тисяч доларів.

Ілля говорить, що у нього улюбленого художника в принципі бути не може... "Він, можливо, навіть ще не народився. Але може ще народиться. Адже ми всі несемо вантаж знань на собі, але так і не знаємо до чого прагнемо…"
 

Максим Мамсіков

Ще один київський художник неодноразово виставлявся за кордоном - у Росії та Європі. Роботи Максима Максімова непогано продаються на зарубіжних аукціонах і прикрашають стіни будинків багатьох українських колекціонерів.

На аукціоні "Phillips de Pury & Company" картину Максима Мамсікова "Морський бій" купили за 35 тисяч доларів. також на Sоthеbу's роботу "Морський пейзаж" продали за 16,4 тисяч доларів.

Мамісков брав участь у більш ніж 30 групових проектах в Україні, Росії, Греції, Німеччині, Норвегії, Франції, Великобританії та США.
 

Олег Тістол 

Роботи художника Олега Тістола відносять переважно до необароко. У 2012 році його картина "Розмальовка" була продавна невідомому поціновувачу за 53 тисячі доларів
"У мене в майстерні є одна-єдина наївна картина – пейзаж "Лебеді" – така мила і смішна. Коли я був зовсім молодим, років 16, то поїхав додому, на південь України. Тоді ще в багатьох хатах висіло таке наївне селянське малярство – зворушливі, красиві пейзажі, квіти, натюрморти. Вони мені страшенно подобалися, але я був бідним студентом, та й в голову не приходило, що можна  купувати картини. Вже пізніше, років через тридцять, шукав їх там спеціально, просив знайомих подивитися. Але вони вони "вийшли з моди" і ніхто їх більше не тримав у хаті. Тільки на подвір’ї моєї двоюрідної сестри, на літній кухні, прямо на цвяху на вулиці висіли "Лебеді" того ж художника, картини якого були раніше в багатьох хатах. І це було полотно, олія і в рамі! Я зняв її, трохи сам відреставрував і тепер вона в моїй колекції!" - ділиться митець.
 

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше