Здійснити мрію без грошей? Можливо!

12 квітня 2013
Lilia Kolesnyk

Щоби дати собі раду, не обов’язково потрібні гроші – можна скористатися звичайним обміном. Скажімо, розраховуючись власними творіннями за необхідні речі. Художник Михайло Тимчук, наприклад, щомісяця "платить" однією зі своїх картин за житло. І не лише він.

Цю ідею успішно втілює і молодий художник Сергій Баловін, який уже давненько пише портрети в обмін на їжу, одяг, побутові речі чи засоби для зв’язку.
 


На даний момент Сергій мандрує українськими містами із арт-проектом "Натуральний обмін". Ідея дуже проста: художник їздить по світу і пише портрети людей, обмінюючи їх на харчі або якісь корисні в дорозі речі. Щоби завітати до нового міста, йому потрібно небагато – всього лише місце для ночівлі, їжа і квиток до наступного пункту призначення.

Сергій розповідає, що навчився зовсім обходитися без грошей, так як отримує все необхідне у подарунок за портрети, які він створює всього за 5-10 хвилин. А дарують йому багато чого: від гамбургерів до ноутбуків, причому вартість подарунку не має значення для Баловіна. "Цінність подарунку відносна. Іноді звичайна пляшка води може бути ціннішою за, скажімо, флакон дорогих парфумів," – розповідає художник.

Митець каже, що такий спосіб життя йому подобається: "Один день я живу в студентському гуртожитку, інший – у величезний квартирі чи 5-зірковому готелі. Щодня – нові міста, різні люди: студенти, підприємці чи художники. В них завжди є чому повчитися."

"Взагалі я дуже багато чому навчився за час проекту. Наприклад, толерантності. Я почав значно терплячіше ставитися до людей. Майже зовсім розучився ображатися," – розповідає художник. "Я й далі продовжую вчитися малювати, оскільки вважаю, що ще не досяг того рівня, щоби заявляти про свою майстерність. Тому завжди попереджаю, що ідеальної схожості на портреті може й не вийти :)"

Далі Сергій Баловін вирушить до Молдови і Туреччини, а в планах – об’їхати весь світ, не витративши при цьому ні копійки.

Як бачимо, різні види обміну стають "модними" все більше і більше. А й справді – чим не варіант, якщо він допоможе вирішити побутову проблему чи навіть здійснити свою мрію? А ви як вважаєте?

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше